Всички прилики не са случайни!

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/vsichki-priliki-ne-sa-sluchayni/122490 SvobodnoSlovo.eu
Всички прилики не са случайни!

Всички прилики не са случайни!

В рамките на експеримент 5 маймуни са поставени в клетка. В центъра на клетката имало стълба с банани на най-горното стъпало.

Всеки път, когато някоя маймуна се опитвала да се изкачи по стълбата, изследователите заливали всички маймуни с ледена вода. В крайна сметка всеки път, когато някоя маймуна започвала да се изкачва по стълбата, другите маймуни я дърпали надолу и я ритали, за да избегнат ледената вода.
Скоро нито една маймуна не се осмелила да се качи по стълбата.

Тогава изследователите заменили една от маймуните в клетката с друга. Първото нещо, което новата маймуна направила, било да се опита да изкачи стълбата, за да вземе банани.

След няколко побоя новата маймуна усвоила социалната норма. Тя така и не разбрала защо другите маймуни не ѝ позволили да вземе бананите, тъй като никога не била обливана с ледена вода, но бързо разбрала, че подобно поведение няма да бъде толерирано от останалите маймуни.

Една по една всички маймуни в клетката били заменени с нови, докато от първоначалната група не останала нито една. 
Всеки път, когато нова маймуна се изкачвала по стълбата, останалите от групата я сваляли, дори и тези, които никога не са били обливани с ледена вода.

До края на експеримента петте маймуни в клетката се научили да спазват правилото (да не се ходи за банани), без никоя от тях да знае защо трябва да го прави.

Смисълът е, че сме склонни да правим нещата така, както са ни казали, че винаги са били правени, без да поставяме под въпрос или да преосмисляме причините за тях, дори дълго след като тези причини вече не съществуват.

Станислав Пеев

3 Коментара

Червената шапчица

преди 4 месеца

Господин Станислав Пеев, ти май нещо намекваш за мен, а... Приемам го лично.

Коментирай

е някои пречки още съществуват

преди 4 месеца

Но светът бързо се променя. Ще почакаме

Коментирай

Борис

преди 4 месеца

И все пак има една маймуна,която стигна до бананите-ИВАН КОСТОВ!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.