ЯРОСТ: Кирил Домусчиев нападна сглобката

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/yarost-kiril-domuschiev-napadna-sglobkata-2/123229 SvobodnoSlovo.eu
ЯРОСТ: Кирил Домусчиев нападна сглобката

Лют спор между бизнеса и правителството за въвеждането на допълнителен данък печалба за големите компании се вихри вече цяла седмица. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи (КРИБ) на милиардера Кирил Домусчиев обвини днес финансовото министерство, че заблуждава народните представители с лъжи за това как се прилага новият глобален корпоративен данък от 15%.

В отговор финансовият министър Асен Василев представи пред депутатите от бюджетната комисия какви загуби за бюджета и проблеми за страната може да създаде заобикалянето на евродирективата и правилата на ОИСР за налагането на общ глобален данък за големите корпорации.

Днес депутатите трябва да гласуват окончателно въвеждането от 2024 г. на допълнително облагане на дъщерните дружества на големите мултинационални компании у нас, за които консолидираните годишни обороти надхвърлят 750 млн. евро. Както стана ясно, допълнителният данък печалба от 5% ще засегне около 600 дружества, пет от които са изцяло български групи. При първото четене на законовата промяна народните представители отхвърлиха възможността тези компании да ползват облекчения, с които да намалят дължимия допълнителен данък.

Часове преди гласуването КРИБ се опита да убеди депутатите да гласуват облекченията, така както позволява евродирективата и правилата на ОИСР за глобалния корпоративен данък. Работодателската организация бе подкрепена на специална пресконференция от Американската търговска камара, Българо-белгийския бизнес клуб, Германо-българската индустриално-търговска камара и италианската Кофиндустрия България.

„Ние не сме против този 15% данък, но сме против, че ще сме единствената държава, която няма облекчения за съществена стопанска дейност“, обясни председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Става дума за приспадане на определен процент разходи за закупуване на материални активи и за изплащане на възнаграждения на работната ръка, с което се намалява данъчната основа преди облагане.

„Отвратени сме от лъжите на Министерство на финансите, с които те целяха да заблудят депутатите, че такива облекчения не трябва да бъдат въвеждани у нас“, заяви гневен председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Имаме сериозни притеснения, след като нямаше никакво разбиране от изпълнителната власт, какво ще се случи днес, когато трябва законът да се гледа на второ четене“, каза той.

Представителите на чуждите търговски камари у нас също са възмутени от „неверните твърдения“, с които МФ обърквало депутатите.

По време на дебатите в бюджетна комисия преди седмица Людмила Петкова, директор „Данъчни политики“ от МФ, разясни, че според евродирективата и правилата на ОИСР за глобалния 15% корпоративен данък, ако България въведе въпросните облекчения нито една дъщерна компания на мултинационалните групи няма да плати допълнителен данък в страната. За сметка на това обаче компанията-майка ще плати разликата между 10% и 15% данък в страната по регистрация. „Ние искаме да този допълнителен данък да влезе в българския бюджет, а не да изтече в друга държава“, каза Петкова.

„Подобни твърдения са див популизъм. Повече от година и половина т.нар. Четворка – четирите най-големи консултантски компании в света, работят по имплементирането на директивата. Няма никакви поводи за притеснение, че чужди държави ще събират този данък“, каза и Евгений Иванов, зам.-председател на КРИБ.

„Ако нашите искания не бъдат приети, КРИБ ще обмисли как да реагира, включително може да се стигне до протестни действия, ако не се промени това безразличие. Отношенията бизнес и изпълнителна власт са разрушени“, каза Домусчиев. Той подчерта, че бизнесът е този, който пълни хазната и политиците не трябва да забравят това. „Всеки един от нас осигурява работа на много хора, рискува да прави бизнес в една такава тежка обстановка и излиза, че ние сме никакви“, възмути се Домусчиев.

Малко след тази пресконференция темата бе обсъдена за трети път в бюджетната комисия преди да влезе за окончателно приемане в пленарна зала. Експерти от големите одиторски компании като Ernst & Young и PWC разясниха на депутатите своите виждания как се прилага евродирективата и правилата на ОИСР като се опитаха да ги убедят, че няма да се стигне до изнасяне на данък, ако България въведе облекчения за определянето му.

„Компаниите-майки имат задължение да изчислят по същия начин изключенията за съществена стопанска дейност. Въпрос на данъчна политика е дали и ние да ги въведем. Не случайно всички останали държави ги въвеждат“, посочиха експертите.

Финансовият министър Асен Василев обаче опонира, че подобни облекчения вършат работа за страните, в които данък печалба е над 15%, а това са по-голямата част от икономиките.

„За България, която е с 10% данък печалба, след облекченията допълнителният данък ще бъде 3.75%, вместо 5%. Ние сме длъжни да достигнем 15% и ако не го направим, това ще се счита за заобикаляне на правилата на ОИСР“, каза Василев. От МФ представиха сметки, според които, ако направим изключенията, страната ни няма да получи никакво допълнително облагане, но такова ще бъде направено от компанията-майка в страната, в която е регистрирана.

„БСП ще подкрепи тезата на МФ, защото не искаме да хитруваме. Не може да поставим на риск бюджета на България и парите да отидат в други държави“, каза депутатът Румен Гечев.

Йордан Цонев от ДПС обаче обяви, че неговата партия ще гласува за облекченията, защото: „Ние от ДПС сме за 10% плоски данъци и сме против всякакви опити ОИСР и Еврокомисията да вдигат данъчните ставки“.

Депутати от други парламентарни сили не направиха коментари.

Днес следобед на извънредно заседание парламентът трябва да приеме окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за ДДС и Закона за местните данъци и такси.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.