Замръзналите пътешественици във времето

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/zamraznalite-pateshestvenici-vav-vremeto/17310 SvobodnoSlovo.eu
Замръзналите пътешественици във времето

От зората на човешкото познание хората се стремят към безсмъртие, търсейки извора на вечната младост. Алхимици, мистици и други търсачи на знание са се опитвали да достигнат до тази цел. Наскоро група американски учени от Тексас съобщиха, че са на път да превърнат отколешната мечта в реалност.

Вече над десетилетие група изследователи разработва проекта Таймшип. Той цели да запази чрез криогенеза болни от нелечими днес болести хора за бъдещето, когато техните здравословни проблеми ще бъдат решими.

Какво всъщност е криогенезата?

Това е нискотемпературно поддържане на живота. Чрез криопротектори тялото се запазва жизнеспособно, като се предотвратява образуването на лед по време на криоконсервацията. Идеята на процедурата е да се запази животът на болните от нелечими днес състояния, за да могат да бъдат излекувани в бъдеще, когато това е възможно.

Охлаждането на телата по всяка вероятност ще се случва чрез източване на телесните течности и замяната им с разтвор, предпазващ тъканите от образуването на ледени кристали. В самите капсули ще се използва течен азот, с който ще се постигне охлаждане под минус 130 градуса.

криогенеза

Учените вярват, че дългосрочната памет, личността и идентичността се съхраняват в трайните клетъчни структури и модели в мозъка. Ако те могат да бъдат запазени и достъпни по-късно, това означава, че всеки може ефективно да пътува във времето

Да бъдат замразявани хора, не е идея, която се е родила в днешно време. Още през 1967 г. Джеймс Бедфорд е първият криогенно замразен човек. Тялото му се пази и досега. Разбира се, той е замразен по съвсем друг способ и малко учени вярват, че може да бъде върнат отново към живота.

След много години на планиране и строителство най-накрая бе завършена сградата на проекта Таймшип, където ще бъдат замразени хиляди хора с надеждата да пътуват във времето и да се озоват в бъдещето, за да избегнат дебнещата ги днес смърт.

Сградата наподобява крепост. Предвижда се в нея да се съхраняват ценни биологични материали, сред които стволови клетки, ембриони, органи и ДНК на застрашени видове, но най-вече човешки тела. Капацитетът ѝ е 50 хиляди души.

В момента учените от проекта се опитват да вземат разрешение, за да започнат съхраняването на хора. Вече са правени няколко успешни опита с животни, като учените са успели да възстановят напълно жизнените функции на зайци, изваждайки ги от криогенен сън.

Очаква се проектът и сградата Таймшип да започнат напълно да функционират до края на 2025 година.

Петьо Любомиров

https://sanovnik.bg/

 

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.