Заради еко град без автомобили разрешиха на полицията да убива и изселва насилствено местните жители

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/zaradi-eko-grad-bez-avtomobili-razreshiha-na-policiyata-da-ubiva-i-izselva-nasilstveno-mestnite-zhiteli/133406 SvobodnoSlovo.eu
Заради еко град без автомобили разрешиха на полицията да убива и изселва насилствено местните жители

Саудитските власти разрешиха използването на смъртоносна сила за разчистване на терен за футуристичен пустинен еко град, изграждан от десетки западни компании. Това заяви бивш офицер от разузнаването, който е избягал от страната си във Великобритания, тъй като е отказал да използва смъртоносна сила срещу местните жители.

Полковник Рабих Аленези разказа пред BBC, че му е било наредено да прочисти терена, за да се направи път за екопроекта“Неом“, включващ ски курорт в пустинята. Един от протестиращите местни жители е бил застрелян. Саудитското правителство и ръководството на „Неом“ отказаха коментар.

Еко регионът на Саудитска Арабия на стойност 500 милиарда долара е част от нейната стратегия Saudi Vision 2030, която има за цел да диверсифицира икономиката на кралството далеч от петрола.

Неговият водещ проект, The Line, е представен като град без автомобили, широк само 200 м и дълъг 170 км – въпреки че само 2,4 км от проекта се очаква да бъдат завършени до 2030 г.

Десетки световни компании, някои от които британски, участват в изграждането на „Неом“.

Повече от 6000 души са били изселени заради проекта, според данни на саудитските власти. Базираната в Обединеното кралство правозащитна организация ALQST изчислява, че изселените хора са много повече.

Сателитни снимки на три от разрушените села – ал-Хурайба, Шарма и Гаял, показват, че стотици домове, училищата и болниците са заличени от картата.

Заради еко град без автомобили разрешиха на полицията да убива и изселва насилствено местните жители
Сателитна снимка преди „прочистването“ на терена за еко селище, източник: Planet Labs
Заради еко град без автомобили разрешиха на полицията да убива и изселва насилствено местните жители
Сателитна снимка показва, че сградите са напълно изчезнали, източник: Planet Labs

Според полковник Аленези, който е в изгнание във Великобритания от миналата година, селата са били населени предимно от племето Хувейтат, които са обитавали региона Табук в северозападната част на страната от поколения.

По думите му, в заповедта от април 2020 г. се посочва, че Хувейтат е съставено от „много бунтовници“ и „който продължава да се съпротивлява [на изселването], трябва да бъде убит, така че се разрешава използването на смъртоносна сила срещу всеки, който остане в дома си“.

Той е избегнал мисията по измислени медицински причини, но и без него операцията е продължила.

Един от местните жители – Абдул Рахим ал-Хувейти – е отказал да позволи на комисията по поземления регистър да оцени имота му и е застрелян от саудитските власти ден по-късно. Преди това той е публикувал множество видеоклипове в социалните мрежи, протестирайки срещу изгонването на местните хора.

В изявление на саудитската държавна сигурност по това време се твърди, че ал-Хувейти е открил огън по силите за сигурност и те са били принудени да отвърнат. Правозащитни организации и ООН заявиха, че той е бил убит просто защото се е съпротивлявал при изселването.

Най-малко 47 души са били задържани, тъй като са се съпротивлявали, много от които по обвинения, свързани с тероризъм, според ООН и ALQST. От тях 40 остават в ареста, петима са осъдени на смърт, съобщи ALQST.

Няколко души са арестувани само за това, че публично оплакват смъртта на Ал Хувейти в социалните медии, каза правозащитната организация.

Саудитските власти твърдят, че на тези, които трябва да се преместят, е предложена компенсация. Но изплатените суми са много по-ниски от обещаната сума, според AlQST.

Бивш изпълнителен директор на ски проекта в „Неом“ разказа пред BBC, че е чул за убийството на Абдул Рахим ал-Хувейти няколко седмици преди да дойде в Саудитска Арабия през 2020 г. Анди Вирт заяви, че многократно е питал работодателите си за изгонванията, но не е бил удовлетворен от отговорите: „Просто миришеше на нещо ужасно [което] беше наложено на тези хора“.

Той е напуснал проекта по-малко от година, след като се присъединил към него, разочарован от управлението му.

Полковник Аленези сега е базиран в Обединеното кралство, но все още се страхува за сигурността си. Офицер от разузнаването му е казал, че ще му бъдат предложени 5 милиона долара, ако присъства на среща в саудитското посолство в Лондон със саудитския вътрешен министър. Той е отказал.

Атаките срещу критици на саудитското правителство, живеещи в чужбина, не са прецедент. Избягалият в САЩ саудитски журналист Джамал Хашоги беше убит от саудитски агенти в консулството на страната в Истанбул през 2018 г. Доклад на американското разузнаване заключи, че саудитският престолонаследник Мохамед Бин Салман лично е одобрил операцията. Бин Салман отрече каквато и да е роля в убийството на журналиста.

Полковник Аленези обясни решението си да не се подчини на заповедите относно футуристичния саудитски град: „Мохамед Бин Салман няма да позволи на нищо да попречи на изграждането на „Неом“… Започнах да се тревожа повече за това какво мога да бъда помолен да направя на собствения си народ.“

obektivno.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.