1. ТОТАЛНИЯ ПРОВАЛ НА СОЦИОЛОЗИТЕ 2. И АБСУРДНО ПРЕБРОЯВАНЕ В РИК (ЦИК?)

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/1-totalniya-proval-na-sociolozite-2-i-absurdno-prebroyavane-v-rik-cik/6856 SvobodnoSlovo.eu
1. ТОТАЛНИЯ ПРОВАЛ НА СОЦИОЛОЗИТЕ  2. И АБСУРДНО ПРЕБРОЯВАНЕ В РИК (ЦИК?)

Засега нищо не казах за социологията. Време му е!

И на тези избори тя се оказа пълен провал. Няма как да сбъркаш с близо 10 пункта разликата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната” и то в погрешната посока.

Няма как да не уцелиш и тоталния разгром на „Има такъв народ”. Няма как да да прогнозираш БСП на трето място, а тя да е отишла на пето.

Не познаха в класирането нито първият, нито вторият, нито третият, нито четвъртият, нито петият, нито шестият, нито седмият... Няма как да стане такъв провал – тези агенции имат персонал, специализирани програми за обработка на масиви данни, а освен това стотици и стотици анкетьори из страната , работещи нонстоп от началото на годината.

.

Преди двадесет години написах, че противно на митовете социологията е много точна наука като математиката: колкото й платят, точно толкова ще дадат като резултат.

Но защо сега родната социология се размина драматично, както никога досега с изборните резултати и толкова очебийно?

Как стана? По навик и по поръчка, без да се отчетат промените обстоятелства. Защото с такива прогнози десетилетия наред се създаваше общественото мнение, което да се превърне в почва, която да приеме фалшификацията на изборните резултати от преброителя „Информационно обслужване” АД и от РИК, и дори и от ЦИК.

.

А променените обстоятелства сега какви са?

Ами например това - за тези избори имахме рекорден брой наблюдатели. Или това - огромен интерес и внимателно вглеждане в „детайлите” на вота от западните ни партньори. И първо участие в изборите на партията, която те припознаха като възможна да промени България. И... много са новите фактори.

.

ПАРАДОКСИТЕ В БРОЕНОТО ЗА САРАЯ И ВЪЗРАЖДАНЕ

.

И няколко думи за ромите, ДПС и „Възраждане”

Eднозначно от резултатите: министър Бойко Рашков въпреки усилията му не успя да овладее купения вот. Или не е пожелал да го направи мащабно, а само избирателно.

Казвам го, защото данните сочат, че ромите в огромното си мнозинство са гласували само за три партии, от които за две поравно – БСП и ГЕРБ (по 21% от гласовете им). За ДПС са отишли над 40% от тези гласове.

А ром не гласува, ако не му се плати – всички го знаем!

Масов купен вот или фалшификации в РИК или двете заедно – няма други възможни обяснения за високия ромски резултат на Сарая. Защото ДПС няма откъде да вземе толкова гласове, че дори и прираст, както се видя, освен от ромите у нас и българските турци зад граница.

Защото погледнете избирателната активност в краищата с компактни маси български турци – те са с най-ниските показатели в страната, а Кърджалийско и Силистренско са абсолютни антилидери по гласуван вот. Освен това от данните излиза, че активността на българските българи в етническите райони е била между два и дори към четири пъти по-ниска от и без това ниската средна активност за страната.

.

----------------------------------------

Второто, което ме смущава в това броене, са резултатите на „Възраждане”.

----------------------------------------

Представете си Бойко Борисов в предизборна битка срещу ГЕРБ. Кой ще спечели? Без съмнение е, че това ще е Борисов. Или същото за Марешки срещу Воля, или за Волен Сидеров срещу „Атака”, или за Слави Трифонов срещу „Има такъв народ”. Или да вземем примери от миналото – кой ще спечели в предизборно сражение Иван Костов срещу неговото СДС или цар Симеон срещу неговото НДСВ? - Отговорът е кристално ясен!

Такива партии имат лице, физиономия и съществуване единствено благодарение единствено на вожда си или на лидера си. Защото за каквито и безумия да призовава Костадин Костадинов, тези безумия той ги произнася харизматично. Той е двигателят и същността на на партията.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Всички тези партии и лидери са лика-прилика по знаменития стих на Маяковски: „Казваме Ленин – разбираме партията. Казваме партията – разбираме Ленин.”

Но според социолозите и предварителните резултати в ЦИК Костадинов-Копейкин взима по-малко гласове, отколкото самата му партия!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Това е невъзможно – или единият резултат е неверен или другият.

Защото при другите лидерски партии такива салтоморталета няма – например логично Сидеров печели по-висок % от „Атака”, Марешки – от „Воля”, Валери Сименов от Патриотичния фронт и т.н. Дори и при един Расате е така.

.

По всичко изглежда, че някакво Задкулисие надува резултатите от вота за „Възраждане”. Хм, какво стана с едни необясними 39 „резервни” машини в някакъв склад във Варна, където са най-високите % резултати за „Възраждане” заедно с Бургаско? (два пъти от средните им показатели за страната)

Или сега съответния РИК ги е понадул заедно със спешна повеля на Задкулисието към социолозите. Спешна, понеже в първия си екзитпол въобще не дадоха шансове на „Възраждане" (само с едно изключение), но при паралелното броене изведнъж откриха, че преди това въобще не са броили правилно.

Повелите на Задкулисието се изпълняват от „калинки”. Затова е абсурдът. Калинките не са съобразили елементарното – надувайки резултатите на партията, да надуят и резултатите на вожда й, та той взел, че се представил значително по-зле от подчинените си.

Сигурен съм, че след този пост набързо ще направят някаква корекция, преди ЦИК да е приключил с първото броене и така да му спестят срама. Но срам ще се спести единствено с честно броене, а не с манипулациите му.

.

Защо се прави надуването? Има мотив – малкото камъче преобръща колата. Защото ако се класира „Възраждане”, коалиционна комбинация за нов антистатуквов кабинет с поне няколко гласа парламентарно мнозинство практически става невъзможна.

Т.е. ще излезе, че България е в рефрена „пременил се Илия – все в тия” А мнозинството у нас си мисли, че мафията едва ли не вече изчезва от България с тези избори.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.