ЧОВЕШКАТА РАСА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ КАТО ВИД

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/choveshkata-rasa-nyama-da-izchezne-kato-vid/16834 SvobodnoSlovo.eu
ЧОВЕШКАТА РАСА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ КАТО ВИД

Днес Световният генетичен фонд, създаден в случай на Апокалипсис, ще бъде увеличен с 60 хиляди проби ДНК материал от 36 етнически групи от целия свят.

За първи път в него ще постъпи материал от индианците чероки в ДАЩ заедно с етнически групи от Тайланд, Коста Рика, Етиопия, Ливан и др., информираха световните агенции.

Този фонд, чийто център за Европа е приютен в планините на архипелага Свалбард в северните части на Норвегия, е създаден през 2008 г. с цел да запази ДНК-то на човечеството в случай на апокалиптична катастрофа, която би могла да застраши съществуването на човешката раса и е част от международна мрежа.

.

Към днешна дата в ДНК хранилището се съхраняват около 1 млн. проби с генетичен материал в зали с температура от -18 градуса по Целзий, или това са около 5000 етнически групи.

Геномният център или библиотека се поддържа от норвежкото правителство в лицето на Министерството на земеделието и храните и от Северния център по генетични ресурси.

.

През 2015 г. президентът Обама предложи създаването на общ биофонд в САЩ, който беше реализиран в следващите години и съдържа материал на повече от 1 млн. американци.

.

Първата такава генетична библиотека беше проектът deCODE, създаден в Исландия в началото на 90-те години. Исландската популация от по-малко от половин милион индивида е силно хомогенна, което позволява да се проследи рoдословието близо хиляда години назад. .

.

В момента в света има около 1750 отделни генетични банки по целия свят.

Те събират, съхраняват, регенерират и осигуряват достъп до сортове и видове всякакви растения, геноми на живи същества (животни) и такива на хора. Около една четвърт от съдържащите се в тях данни са уникални, а другите три-четвърти - техни дубликати.

Съществуват и вирусни и бактериални банки, за които обаче публичните данни са оскъдни.

Григор Лилов

На снимките: входът в норвежкото хранилище, основната банка за геноми в САЩ

Снимка на Grigor Lilov.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.