Цялото герберско войнство е мобилизирано за да се спаси ключов играч на енергийната мафия

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/cyaloto-gerbersko-voynstvo-e-mobilizirano-za-da-se-spasi-klyuchov-igrach-na-energiynata-mafiya/5738 SvobodnoSlovo.eu
Цялото герберско войнство е мобилизирано за да се спаси ключов играч на енергийната мафия

Цялото герберско войнство е мобилизирано за да се спаси ключов играч на енергийната мафия на Борисов, Пеевски - Николай Павлов и ръководството на Булгаргаз.

Ако бяхте видяли пътната карта, която се крие като най-строга тайна, вероятно щяха да ви настръхнат косите от ангажиментите, които сме поели покрай строителството на Турски поток.

Един от тези ангажименти е да не се допуска конкуренция на неруски газ, включително като не се допуска входно - изходни капацитети по невралични направления /от Южен Газов Коридор към Украйна/ да се ангажират от конкуренти на Газпром.

Поради същата причина Булгаргаз поема ангажимент, за да бъде третиран като привилегирован купувач на руския газ и контрагент на Газпром, да не вкарва природен газ от неруски източници, които могат да застрашат монополните позиции или ограничат потреблението на руски газ.

Именно за това беше битката на Борисов уж да премахне посредниците между Газпром и Булгаргаз, за да се настанят там държавните чиновници и олигарсите, които да гарантират на Газпром монополното му положение у нас и региона.

Това доведе, паралелно с пуска на Турски поток, до тотален контрол на Газпром на българския и регионалния газов пазар. Делът на Газпром скочи навсякъде около нас - Сърбия и Румъния като минимум.

В тази връзка борбата за оставането на Николай Павлов е свързано именно с интересите именно на енергийната мафия от последните 10 години, която се контролира от Пеевски и Борисов, да запазят контрола върху руските газови потоци, които тази година ще генерират близо 2 милиарда лева кеш към Газпром, като част от нея се връща за да храни тези политици, олигарси, и държавни чиновници.

Ключово значение за успеха на тази мафия има контрола или по-скоро ограничаването на покупките на азерски газ, мисия, която Николай Павлов успешно реализираше до този момент.

Но сегашното правителство и новият енергиен министър успяха да се ориентират и реализираха важна визита на енергийния министър в Баку, което беше повече от сигнал, че натоварения с толкова важна мисия от Газпром и мафията Павлов не се ползва с доверие и няма да може да държи свещените скрижали на руския природен газ, а може да бъде и уволнен и заобиколен.

Тази визита истеризира поведението на Павлов и мафията около него до степен, забележете, той да започне да говори че без него, азерите ще наложат санкции и могат да прекратят договора!? Това разбира се е отчаян ход. Цялата работа е че новият премиер, вицепремиер и министър се добраха до оригиналите на договорите и видяха не само умисъл в невземането на природния газ от Азърбайджан, но и пряка заплаха, дори саботаж за бъдещето не само на този договор, но и на балансирането на газовия пазар у нас през находището Чирен.

Именно за това ДАНС и Националната полиция влязоха в Булгаргаз и забележете частни предприятия /може да се предполага, че това са борсите и евентуално посредници търговци/. По изнесени данни в медии, схемата с крайния износ към Румъния е минавала както през сделки през борсата, така и преки договаряния, като Булгаргаз продава на малко по-висока цена от регулираната, а посредникът изнася природния газ в Румъния на многократно по-висока цена.

Естествено не всеки може да бъде посредник, а само посочен от Павлов човек. И това разгневило много търговци, които спазват правилата, но не могат да се доберат до количествата газ, които Булгаргаз продава.

Тази схема отдавна е ясна, но за обвинение трябват документи, което обяснява операцията на службите.

И тъй като по веригата има много засегнати лица, Павлов, спонсорите и посредниците финансират и предприемат масова медийна атака за да спасят не само шефа на Булгаргаз, но и цялата тази мрежа за контролиране на газовия пазар у нас. Защото вече не става дума само за уволнение, а за престъпление. А вкарат ли Павлов в затвора, той не е от типа, който не говори.

Да припомним, разликата за 2021 година варираше между 200 и над 1000 долара.

Тъй като очевидно не могат да гарантират на Газпром, че Павлов може да им осигури блокирането на азерския газ, усилията на тази група е да блокира и премахне целия договор, като азерската страна го анулира или потърси неустойки.

Министър Николов в изявление вече посочи безпокойството си, че през подписаните от Павлов анекси се блокират правно всички възможности да получим преди юни допълнителни количества, освен при добро желание на азерите.

От страна на Азърбайджан, вероятно ще изчакат, да се ориентират дали Булгаргаз ще остане с това ръководство, защото каквото и да правят Петков и Николов, те не могат да подпишат нищо за да дойде повече газ от Азърбайджан.

Приниципът е неизменен, колкото повече газ влезе от Азърбайджен, толкова по-малко газ ще вземем от Газпром /съответно ще получат посредниците/.

За това не се чудете, че Павлов не слиза от екраните, развързал е кесията. Уволненият от БЕХ Валентин Николов също. За ГЕРБ енергетиката е базов лагер. Без него са обречени. За това и съпротивата е толкова яростна.

Илиян Василев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.