Газови неволи: САМО ЕДНА ТРЕТА ОТ ПРЕДИШНИЯ ПРЕНОС

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/gazovi-nevoli-samo-edna-treta-ot-predishniya-prenos/7947 SvobodnoSlovo.eu
Газови неволи: САМО ЕДНА ТРЕТА ОТ ПРЕДИШНИЯ ПРЕНОС

Транзитът на руски газ по Турски поток в посоката България-Румъния-Унгария (около 3 млрд. кубометра) е спрян. Русия е заявила, че от 1 октомври този газ ще тече по друг маршрут – Турски поток-България-Сърбия-Унгария.

Това може да стане, понеже компресорната станция край Нова Провадия ще бъде завършена към тази дата.

Така преносът на газ от „Газпром” към други държави през българска територия догодина ще достигне 6 млрд. кубометра, което е 38% от капацитета на тръбата (15,75 млрд.) и 33% от количествата, които България транзитираше преди да се откаже от този транзит и да го замени с Турски поток. Досега се транзитираха само 2 млрд. кубометра в годишен аспект.

Тъй като тръбата свършва на сръбско-унгарската граница, засега и кой знае още колко години ситуацията ще е такава. Словакия и хъба в Австрия забравиха проявения си навремето интерес.

В тази връзка пускам един мой пост, поместен точно преди 5 години на днешната дата – на 6 септември 2016.

Ще отбележа, че спомената в него такса за пренос на газ (1.8 долара) е актуална и сега и продължава да е най-ниската в цяла Европа.

Спрямо онзи пост ще отбележа, че още преди 2019 г, когато се подписаха договорите и започна строежа на Балкански (Турски) поток параметрите му бяха променени с пъти, и то надолу. Кремъл се отказа както от първоначалните намерения за 4 пъти по-голям капацитет (60 млрд.), така и от планирания впроследствие спрямо сегашния двойно по-голям капацитет (32 млрд. кубика).

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1060057704110168

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.