Гледайте на Николай Василев като на поредния Орешарски

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/gledayte-na-nikolay-vasilev-kato-na-poredniya-oresharski/8845 SvobodnoSlovo.eu
Гледайте на Николай Василев като на поредния Орешарски

Допълнителен важен нюанс към вчерашния анализ на "кабинета" на Слави, ролята му на мост между президента Радев и Ахмед Доган. Моите източници спорят дали това е надпревара/битка или договорка, точно както Доган правеше с Борисов - кабинета да има Х министри на Радев /силовите/, и У министри на Доган /икономика и финанси/.

Премиерът е на Доган, като гарантира автономност на Радев в сферата на сигурност и отбрана. За това и няма място за Кирил Петков и Асен Василев, те не са на Доган.

Това е опит на "сараите", които олицетворяват и библиотекари, и олигарси и партийни номенклатури/ДС, да контролират и президента преди изборите.

Радев иска да бъде преизбран и това е моментът на уязвимост и зависимост, който Доган използва. Слави с тези 60 депутата не може да бъде силната фигура. Борисов с два пъти повече депутати не можа.

Този план на Доган и Слави /който успешно замества Пеевски и Борисов едновременно - Борисов защото е партиен лидер, Пеевски защото не е видим/ трудно ще успее в този си вид.

Хората са настръхнали, недоверчиви, нетолерантни към Доган, който вече няма лукса на фасадата Пеевски, който убираше недоволството като гръмоотвод.

Твърдят, че Ахмед Доган е успял да се договори с Радев. Възможно е. Но е самоубийствено за президента, защото ще стане поредния "употребен" - след Сакскобурготски, Борисов, Пеевски.

Тези, които ме убеждават в гениалността на вчерашния ход на Слави, нещо много бъркат - няма толкова силни карти за да играе този ход и да блокира като шокира.

Прекалено рано се помисли за незаобиколим. Вместо да печели доверие и да си усилва базата, той поиска да играе "ва банк" и да кешира 20 годишна телевизионна популярност и роля в политическия процес, каквато няма. Доган може да му осигури власт на кабинета през задкулисието - държи и Борисов и ДПС, но това и целувката на смъртта. Така ИТН ще приключи още преди да е стартирала като проект, а ДБ и ИМВ ще продължат битката. За това правилно ДБ не реагира.

Постоянно напомням - битката за демонтаж на задкулисието не свършва нито с Гешев, нито с Борисов - Доган е епицентърът. Христо Иванов правилно се ориентира към битка с Боса на мафията. За това Доган през Слави се стреми да изолира ДБ и протестните партии.

Гледайте на Николай Василев като на поредния Орешарски.

Има една част от уравнението, което Слави и Доган не владеят - и това са протестите. Трифонов никога не е бил част от протеста и той може да се обърне срещу него.

За това е важно да имаме независими и свободни медии. Защото е ясно че централните са пленени.

Илиан Василев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.