И това ще мине. Направете поне малко добро. Или пропуснете да вършите зло. И България ще стане малко по-добра.

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/i-tova-shte-mine-napravete-pone-malko-dobro-ili-propusnete-da-varshite-zlo-i-balgariya-shte-stane-malko-po-dobra/126634 SvobodnoSlovo.eu
И това ще мине. Направете поне малко добро. Или пропуснете да вършите зло. И България ще стане малко по-добра.

Имах един познат, който казваше винаги, че сме бамбашки народ. Тъкмо си се отчаял, че само тъпи и ограничени хора има и се появява някой с такава светлина в себе си, че прогонва мрака. Тъкмо си решил, че наоколо има само зло и се просълзяваш от някоя безкористна постъпка и добро. Вместо да се мятаме от великобългарски шовинизъм до пълен национален нихилизъм, е добре да видим реалността. Българите наистина сме в състояние на свободно падане в момента. Голяма част от народа ни е напълно изтрещяла от мизерия, консуматорско мислене, реалити програми и сапунки по телевизията, напълно неспособни на собствена мисъл. Но наред с тях има и много читави и свестни хора. Образовани, умни, мислещи и критични. И много добри хора.

Наред с бабата, отсякла с брадва лапите на коте, защото мяукало, има и жена, подслонила в дома си бездомник и грижеща се за него. Наред с опростачената мутра, която бие наред, има хора, които ще си отстъпят мястото на опашката на бременна жена или майка с дете или старец. Или дори на човек с по-малко покупки. Не всичко е в черно, бяло и розово. Има много цветове на душата.

Усещането за зло е, защото злото е по-агресивно и кресливо. Помията, колкото и да залива свестните, не полепва по тях. Калта може да стане част от теб, само ако е част от душата ти. 

И това ще мине. Направете поне малко добро. Или пропуснете да вършите зло. И България ще стане малко по-добра.

Елена Гунчева-Гривова

2 Коментара

Помнещ

5 months before

"Усещането за зло е, защото злото е по-агресивно и кресливо." - Точно описание на поведението на мадам Г. Агресивна и креслива. "Помията, колкото и да залива свестните, не полепва по тях. Калта може да стане част от теб, само ако е част от душата ти." - Така е мадам Г., с каквато и помия за заливаш ПП Възраждане, тя не полепва по нея, а по теб. А калта вече е част от душата ти, затова се вижда като част от теб. България няма да стане малко по-добра, докато не направиш поне малко добро. Или пропуснеш да вършиш зло, мадам Г.!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.