Кадри на ГЕРБ в енергетиката (с малки изключения, като Валентин Николов) вместо да се „изчегъртват“ се бетонират

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/kadri-na-gerb-v-energetikata-s-malki-izklyucheniya-kato-valentin-nikolov-vmesto-da-se-izchegartvat-se-betonirat/3248 SvobodnoSlovo.eu
Кадри на ГЕРБ в енергетиката (с малки изключения, като Валентин Николов) вместо да се „изчегъртват“ се бетонират

Преди малко изгледах вчерашното интервю на Мария Цънцарова с министъра на енергетиката Александър Николов. Неведнъж съм критикувала действия на бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова, включително и при участията ми в 7/8 TV, и от представителите в управлението на „Промяната“ очаквах … промяна. Не от наивност, а защото с някои от тях заедно протестирахме срещу порочния модел на управление.

За съжаление, интервюто затвърди убеждението ми, че за четири месеца в сектор „енергетика“ нищо не се е променило.

ГЕРБ го играят възмутени, но дали всъщност бивши и настоящи не разиграват поредния театър пред народонаселението и пред евроатлантическите партньори? Като театъра с Балкански поток, например… уж Балкански, ама Турски.

Кадри на ГЕРБ в енергетиката (с малки изключения, като Валентин Николов) вместо да се „изчегъртват“ се бетонират. А служители във фирми, чиито бизнес е процъфтявал при управлението на Борисов, се турят на ключови постове. Силата е в истината. Не ли?

В конфликт на интереси ли е шефът на “Булгаргаз”❓

Мария Цънцарова: Ето Ви конкретни факти. Шефът на „Булгаргаз“ купува от дружеството, на което е бил шеф преди да го назначите…

Александър Николов: Т.е. ще назначаваме хора, които не са били в системата, за да са спокойни всички?

Мария Цънцарова: …дружество, което в началото на април е резервирало необходимите количества и капацитети? Случайно ли Ви изглежда всичко това?

Александър Николов: Това дали изглежда нещо случайно или не отговаря по следния начин на цялата процедура…

Мария Цънцарова: Виждате ли конфликт на интереси в това, че шефът на „Булгаргаз“ сключва договор с фирмата, която е управлявал преди Вие да го назначите за шеф на „Булгаргаз“?

Александър Николов: Вие виждате ли конфликт на интереси?

Мария Цънцарова: Не мога да преценя. Вие ми отговорете.

🔴 По въпроса за наличието/ липсата на конфликт на интереси за назначения без конкурс настоящ шеф на „Булгаргаз“ (Людмил Йоцов е бил финансов директор на „Булгаргаз“ до 2015 г., а след това директор "Стратегическо планиране" на "МЕТ енерджи трейдинг България") и може да бъде попитана компетентната държавна институция - КПКОНПИ, която при желание може и да се самосезира. Все пак въпросът е от висок обществен интерес.

Спазен ли е Законът за публичните предприятия при назначаването на новия шеф на НЕК❓

Мария Цънцарова: Минал ли е конкурс новият директор на НЕК (Мартин Георгиев - председател на Асоциацията на търговците на електрическа енергия и прокурист на "Алпик Енергия България")?

Александър Николов: Минал е процедурите, които трябва да минат в БЕХ?

Мария Цънцарова: Конкурс?

Александър Николов: Не е конкурс, минал е промяна, защото…

Мария Цънцарова: Съобразено ли е със закона за публичните предприятия?

Александър Николов: Съобразено е със закона изцяло.

🔴 По въпроса за назначаването без конкурс и на новия шеф на НЕК Мартин Георгиев (до назначаването председател на Асоциацията на търговците на електрическа енергия и прокурист на "Алпик Енергия България") и доколко това наистина е съобразено “изцяло” със Закона за публичните предприятия могат да попитат Агенцията за публичните предприятия и контрол, а защо не и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, по чиято препоръка е приет законът. Обнародваният в Държавен вестник Закон за публичните предприятия е ясен и в него не случайно не е регламентирана възможност за назначаване на членове на органи на управление на публични предприятия „без конкурс“ или „до провеждане на конкурс“, но може служителите на министерството на енергетиката да четат без разбиране или да четат друг Закон за публичните предприятия. Отделен е въпросът, че не само в сектор “енергетика” Законът за публичните предприятия не се спазва и без конкурс се назначават лица уж до провеждане на конкурс, а конкурси така и не се обявяват и провеждат.

Албена Белянова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.