Колкото по-дълга е войната, толкова по-големи загуби ще търпят страните, които не са участници в нея

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/kolkoto-po-dalga-e-voynata-tolkova-po-golemi-zagubi-shte-tarpyat-stranite-koito-ne-sa-uchastnici-v-neya/26389 SvobodnoSlovo.eu
Колкото по-дълга е войната, толкова по-големи загуби ще търпят страните, които не са участници в нея

Една война може да има различни цели:
– Територии. Традиционна цел. В съвременния свят не толкова често срещана.
– Интереси. Войната е начин да си наложиш икономическите интереси на определена територия. Когато не си успял по друг начин

Понякога войната трябва да е бърза и съкрушителна, с минимални жертви и бърза победа. Но когато е сложна, а страните в нея не винаги са участниците в нея, нещата стават многопластови.

Понякога войната не трябва да е бърза, а да изтощава противника, да го кара да прави все по-неразумни ходове, да се даде възможност на хората да осъзнаят нелепостта на войната, да постигнеш сриване на икономиката на страната във войната, която не е участник, но съдейства активно за войната.

Понякога войната е за страна – на доброто или злото. Макар и самата война не винаги да е добра, съпротивата на злото е важна. Понякога целта е нов световен ред, постигане на баланс на силите, както и промяна на икономически модел.

Понякога е за преразпределение на световните ресурси и налагане на нови водещи държави. Понякога дори е и за авторитет.

Ние виждаме снимките и репортажите от войната. Повечето хора съчувстват и се възмущават. Но всъщност тези, които са просветени, знаят какви са целите. В момента те се постигат и то по безапелационен начин. Колкото по-дълга е войната, толкова по-големи загуби ще търпят страните, които не са участници в нея. Кой разбрал, разбрал….

Елена Гунчева-Гривова

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.