КОЙ УБИ „ВАГНЕР” ?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/koy-ubi-vagner/115433 SvobodnoSlovo.eu
КОЙ УБИ „ВАГНЕР” ?

 

С времето наличието на голямо количество версии, които нямат нищо общо с реалността, само ще отвлича вниманието от случилото се. Разбира се, че всеки фейк разчита на определена аудитория. Тези, който не обичат Русия, няма да подминат версията, за "ръката на Кремъл". Че, там няма да простят на Пригожин събитието от 24 юни, като версия за вътрешни разпри с „оркестъра”. А тези, които по-трезво гледат на нещата, могат да тръгнат по френската следа.

Всичко това е много забавно, особено като се има предвид, че самата реална версия просто лежи на повърхността. Да се разбере това е елементарно. Просто да се събере "2+2".

Първия аспект е възможността да се извърши такава акция. Всеки, който е в час, може да предположи, че това е във възможностите само на спецслужбите МИ-6, ЦРУ и Русия. Други варианти просто няма. Нивото на обикновни терористи дори не може да се приближи до организирането и изпълнението на задачата. Тук беше демонстрирано изключително високо ниво на разузнаване и планиране на операцията в самия център на Русия. При това по косвени признаци можете спокойно да изключите руските спецслужби.

Възможностите им са по-високи още повече, че атаката е на тяхната територия, но липсва главното – мотива. А главното е възможността им да направят това с много по-малко шум. Така че остават два варианта, тоест всъщност един, тъй като в такива операции МИ-6 и ЦРУ почти винаги обединяват усилията си.

Вторият аспект, който служи при издигане на версията е мотив за изпълнение на тази операция. У Русия го няма, дори обратно, тази ситуация сега просто липсва. Вагнер и сега е важен елемент за решаване на няколко задачи, в които Русия, по различни причини, не може да действува със своите въоръжени сили.

А версията за "обидата на Путин" е просто на ниво бразилски сериал. Пригожин бе на ти с власта отдавна и нямаше никакво значение да се връща към стари обиди и "неразбиране".

Съвсем друго е със Запада. Не си струва да мислим колко важна е да речем за Франция Нигер. САЩ имаха проблеми с Вагнер в Сирия, не по-малки, отколкото французите в Африка. В момента се решава въпросът - към кого се обръщат за помощ в Нигер, към „Вагнер”, т.е Русия, или към САЩ. За американците да получат контрол над Нигер е доста важен момент. За общите стратегии на англосаксите по разоряването на Европа, проблемите на Франция, а те при загуба на Нигер ще бъдат глобални, е едно на ръка. Но при това особено важно е Нигер да не се окаже под влиянието на Русия. Оптимален вариант, ще бъде ролята на миротворец на САЩ, които да бъдат поканени като такива. Тогава и контролът е налице, както и лостът за налагането им в Европа, чрез енергийния шантаж на Франция. А за това е необходимо да се отслаби позицията на „Вагнер”, който, ако някой не е в курса на нещата, бе вече готов за изнасянето на „концерт” в столицата на Нигер.

И тук, всъщност проговори „Гардиън”. В своята статия по повод събитието с Пригожин, където естествено вината се хвърла върху Путин, много внимание отделиха на проблемите на „оркестъра”, които се предизвикаха от загубата на Пригожин. В резултат стана понятен и разчета на англосаксите. Техния основният акцен е върху това, че позициите на оркестъра в Африка бяха изцяло свързани лично с Пригожин, който имаше контакти с огромно количество африкански политици и бизнесмени. А сега във връзка с неговата гибел необходимостта от услугите на компанията значително се понижава. Вторият фактор, за който се радват англосаксите е финансовият въпрос. Те смятат, че почти всички финансови потоци, необходими за осигуряване на дейността на Вагнер са свързани изключително с Пригожин. А значи без него оркестърът не може да функционира.

Това са целите, които те искаха да постигнат, организирани в поредното престъпление. Мотивът е ясен. Тук е интересен изводът, който прави „Гардиън”. По мнение на издателството, всичко това води към елиминиране на „оркестъра” и съответно към това, че Русия ще излезе от Африка, или в краен случай значително ще намали своето влияние. За това се говори, цинично, открито и понятно за аузитолията. От възможности, до мотиви и цели. За пълното изпълнение на плана, трябва да създадат още малко изостряне на отношенията на съюзниците си от ЕКОВАС с Нигер, а това, което там е за момена – в очаквателно състояние. За това в най-близко време следва внимателно да следим за новостите от Африка.

Светослав Атаджанов

13 Коментара

Димитър

9 months before

Хайде сега, господин Атаджанов, да съберем 2+2, нали така? Ролята на Русия в Африка, и по-конкретно в Нигер, е твърде неизяснена, и според мен твърде преувеличена. А и да се допуска, че Русия разчита само на "Вагнер" за интересите си по света, е наивно и смешно. Наивно и смешно е също да се смята, че толкова могъщи служби, като ЦРУ, имат най-прецизна информация за Пригожин и всичко около него, но видиш ли не са били наясно какво се готви в Нигер! Хайде бе! И защо тогава не са го отстранили ПРЕДИ всичко това да се случи? И не е ли наивно да смятаме, че съществуването на "Вагнер" ще приключи без Пригожин? Вие сериозно ли? А кой финансира "Вагнер"? Отговорът на въпросите е първо в причините за "бунта" на "Вагнер", и после идва всичко останало!

Коментирай

Червената шапчица

9 months before

Все пак една българка завърши маратона на световното в Будапеща. Класира се на 35-то място, май... Браво на Милица Мирчева. Колкото, толкова.

Коментирай

Червената шапчица

9 months before

Роднините на Нургюл говорят български тъй както виетнамци говорят български...

Коментирай

Иванова

9 months before

Финансиране на Вагнер едва ли е било само от Пригожин. Можеше да бъде ликвидиран по много начини и без да има други жертви. Този самолет не е първият в света, който пада.

Коментирай

Червената шапчица

9 months before

Продължение - мравояда, гнома, киртака... --- Нургюл Салимова бе посрещната тържествено в родното си село Крепча - ура.

Коментирай

Червената шапчица

9 months before

Стилияна Николова се нареди четвърта, а Боряна Калейн е шеста в многобоя на Световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия, Испания. Заб. - Стилияна Николова, размери - височина 136 см, тегло, 28 кг. По БДС това се води за жена. Според мен, това е тамагочи.

Коментирай

Червената шапчица

9 months before

Шефката на Държавната комисия по хазарта – Мария Филипова е разкрила, че Васил Божков се опитал да я изнасили. Поводът бил, че отказала да вземе подкуп от него. По думите ѝ той я е опипвал, целувал и е направил опит да я изнасили. --- Излезе, че Веждичката е много прав.

Коментирай

Червената шапчица

9 months before

Чисто любопитство - колко ли човека във България биха отказали подкуп от от 10 хилки на ден? И аз искам. Къде вървят записванията....

Коментирай

Червената шапчица

9 months before

Целият спортен отдел на БНТ трябва да бъде изхвърлен незабавно от телевизията. С шутове и ритници...

Коментирай

Червената шапчица

9 months before

От 100 години насам търсят чудовището в езерото Лохнес в Шотландия. Шарлатани тъсят туристи. А у нас професора-шарлатанин иска пари --- Перперикон втора година е без държавно финансиране на археологическите проучвания. - Ето къде го стяга чепика професора-шарлатанин. --- Перперикон е гордост за България. - пълни глупости. Баси гордостта... Само господин Бойко Борисов е гордост за България. А от скоро и Кирцата.

Коментирай

Вълчо

9 months before

Откакто порих Червената шапчица отпред и отзад като риба и я тъпках като гергьовски Ягне, пачата много бърборива е станала.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.