КЗП откри стотици нарушения в големите хранителни вериги

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/kzp-otkri-stotici-narusheniya-v-golemite-hranitelni-verigi/53640 SvobodnoSlovo.eu
КЗП откри стотици нарушения в големите хранителни вериги

651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е констатирала КЗП при извършени 755 проверки в търговски хранителни вериги.

Тези последни данни съобщи Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите, цитиран от БНР. Той подчерта, че проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях. Най-често нарушенията са свързани с разминаване на цената на етикета и на касата и разлика в обявения грамаж, каза Джалев. 

По думите му се наблюдава "неприятна и изключително тревожна тенденция" при нелоялните търговски практики:

"Може би проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне специално вниманиe, защото този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да прилагат същите практики, което изключително много изкривява пазара и е предпоставка за изкуственото завишаване на цената, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, и се продават по този начин на завишена цена, която не отговаря на качеството". 

Към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика, каза Джалев и уточни, че кампанията за проверки е започнала скоро:

"Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите, тъй като европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкритния търговец, а не като у нас - от 5 до 50 хил.лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект".

"Притеснителна е тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси", подчерта още той.

https://offnews.bg/

9 Коментара

Синята барета

преди 1 година

Изобщо не го знаехме това. Голяма изненада. И шпек от птиче месо + найси броя добавки и Е та. А яйца по 2 лв бройката , кога ще има,?

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 година

И тези, както и омбудсманката са безполезни кърлежи. Нищо не правят. Само лапат заплати.

Коментирай

Табарнака

преди 1 година

Спасявайте се по единично. Аз се изнесох от кенефа преди 29 години. Успях да прибера всички роднини от голямото семейство при мен. Рекламации от никого няма.

Коментирай

Кленовата патка

преди 1 година

Всичко което се дотира от държавата трябва да има пределни цени! Така е в Канада и системата им работи без проблеми. Никакво ДДС на храните от първа необходимост, плодовете, зеленчуците, млечните продукти .... както е при тях.

Коментирай

Не разбрах.

преди 1 година

Абе какви нелоялни търговски практики.Това да ти взимат повече пари на касата отколкото е на щанда си е жива ИЗМАМА.ТОВА СИ Е ЗА ПРОКУРАТУРАТА . Ама няма такава.Да ти еб....и държавата.

Коментирай

Мина

преди 1 година

Вие още ли купувате от тия отрови…

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 година

UBS купува Credit Suisse за $3,25 млрд. ---- Велико Желев беше готов да плати 4 милиарда, а Кирил Домусчиев – 5 млрд., но тия от Credit Suisse се прецакаха…

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 година

Не разбирам поговорката – След дъжд, качулка. Моля те, дай ми пример. ---- Кога замина влакът? - Преди 5 минути. - А добре, значи не съм закъснял много.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.