Министър Минеков: Безпринципно са раздадени 33 млн. лв. през фонд ”Култура”

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/ministar-minekov-bezprincipno-sa-razdadeni-33-mln-lv-prez-fond-kultura/6814 SvobodnoSlovo.eu
Министър Минеков: Безпринципно са раздадени 33 млн. лв. през фонд ”Култура”

Близо 33 млн. лв. от фонд „Култура” са похарчени безпринципно през годините. Това разкри служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

"Това, което видяхме за 6 месеца – абсолютно отсъствие в последните 12 години на ясна политика по отношение на националната култура. Неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по партиен начин, раздаване на средства в медии, което е подкупване. За съжаление, има много щети има по паметници на културата. Внесли сме сигнали в прокуратурата да се намерят извършителите на тези сериозни престъпления, чакаме отговори и се надяваме да ги получим скоро", заяви проф. Велислав Минеков.

"Много сериозна акция имаше за спасяване на гробницата на Краново, възможно е да получим средства от чужбина за възстановяване на гробницата. Имахме разговор на високо ниво по отношение на щетата на остров Свети Кирик и Юлита. Имаме подадена ръка от Франция и ЮНЕСКО във връзка със спасяването на острова заради съществуващата разруха заради мечтите да се управлява по престъпен начин", посочи още той.

"Свидетел съм на корупция и законна корупция, на безпринципно раздаване на 33 млн. лева през фонд „Култура“. Никой следващ министър няма да може да заобиколи изискванията, които ще бъдат поставени от нас. През годините бюджетът на Министерството на културата е нищожен и мизерен, много служители са били съгласни с тази мизерия. Нашето искане да се вдигне бюджета с още 49% - това не се е случвало. Надявам се нашето искане да бъде прието. Проведохме разговори с общини, с представители на политически партии за непрекъснато покачване на бюджета", разясни министърът.

Професорът съобщи и че държавата ще отпусне 18 млн. лв. за филмови продукции, като средствата ще могат да се разходват и през следващата година.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.