Потресаващ разказ! Стисна ме за гърлото. Срам ме, че сме стигнали дотам. Деградация!

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/potresavasht-razkaz-stisna-me-za-garloto-sram-me-che-sme-stignali-dotam-degradaciya/14499 SvobodnoSlovo.eu
Потресаващ разказ! Стисна ме за гърлото. Срам ме, че сме стигнали дотам. Деградация!

Снимка на Valeria Veleva.

Потресаващ разказ! Стисна ме за гърлото. Срам ме, че сме стигнали дотам. Деградация!

ЕВГЕНИ МАРЧЕВ: Полицаите ни пребиха като трупове, после ни снимаха като ловни трофеи

Потресаващ разказ за полицейско насилие от първо лице - за това свидетелства битият от полицията "студент от Хага" Евгени Марчев в ефира на БТВ.

"Пребиха ни и после ни снимаха като ловни трофеи", разказа в предаването "Лице в лице" младият мъж, който е с комоцио.

Евгени Марчев стана известен като "студентът от Хага", който бе влачен и бит от полицаи под колоните на Министерския съвет на протестите миналия петък.

Той не скри и това, което го е потресло най-много.

След като полицаите ги натръшкали по очи на земята под колоните на властта, настъпил най-ужасният момент на тази нощ.

"Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде единственото задържано момиче - Цвети. На нея полицаите ѝ разрешиха да седне. Тя беше влачена по земята по ужасен начин, косата ѝ беше раздърпана. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене и тогава полицаят започна да я гали по косата и да я снима с телефона си. Молехме му се да не го прави. Той не спря. До мен беше приятелят й Антон, по-късно бяхме заедно в килията – той трудно можеше да си намери място тази вечер. Това е огромно унижение.“

"Бийте ги, докато не им сложите белезници", била заповедта, която чул Евгени. И полицаите ги били - навсякъде, ритали ги, удряли ги по лицето, по главата, в бъбреците. "Сякаш това е един принцип в правораздаването у нас - да те бият, докато не ти сложат белезници. Накрая бяхме нахвърляни 6-7 души като трупове в камионетката. Плюеха ни, подритваха ни. След като ни сложиха белезници, дойде ново нареждане - вече не можете да ги биете".

Марчев, който беше настанен с комоцио в „Пирогов“, разказа за задържането си след напрежението със служители на реда под прозорците на Министерския съвет миналия петък.

„Не бях на първа линия, а няколко метра назад, когато видях, че пред веригата от полицаи се образува напрежение от няколко души, които очевидно бяха влезли в словесен конфликт с тях. В този момент веригата от униформени тръгна напред заедно с палките и със сила и започнаха да крещят да се дръпнем назад. Видях един мъж, който беше нападнат, и нещо в мен трепна. В момента, в който го дръпнах, застанах сам срещу полицаите и вдигнах ръце, за да покажа, че не съм агресивен и не искам да им навредя“, разказа Марчев.

„Подчертавам, че нападението над полицаи е абсолютно престъпление. Това са хора, които са неприкосновени и са там, за да ни пазят“, уточни той.

„Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари. Един униформен ми нанесе няколко удара в брадата. Това бяха силни удари. Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание. Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари – в бъбреците, в гърба, в главата. Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива не се отзоваха", продължи разказа си студентът.

„В един момент ни сложиха белезниците и ни проснаха на земята. Бяхме с очи към земята, буквално нахвърляни като трупове. Довлачиха ме зад колоните и тогава един от ръководните полицаи каза: „Бийте ги, докато не им се сложат белезниците“.

Те и това правиха. Никой от нас не беше със сложени белезници и получаваше удари“, разказа Евгени Марчев.

„Те ме хващат за ръката и ме издърпват назад. При издърпването вече един от полицаите ме хваща за гърба и ме хвърля назад, аз падам настрани. И един от полицаите, той не беше с маска, почна да ми нанася удари в брадата, два-три удара. При втория-третия удар започнах да усещам, че припадам. Бях проснат. Проснати по този начин с лицето към земята като най-големите наркобарони, задържани в Европа. И точно в този момент усетих какво е да загубиш чувството си на свобода, на гражданска инициатива. Когато някой дойде при теб, без никаква причина и те задържи, ти усещаш, че си никой в тази държава, абсолютно никой“, разказа още Евгени Мирчев.

Евгени продължи с разказа за ареста в Трето районно, където отношението към тях е по-човешко. „Когато бусът дойде да ни отвежда, дойде един полицай усмихнат, имаше едно съжаление, казваше - момчета, спокойно, няма да има повече бой.“

Но арестантите са подложени на нечовешки условия – в обстановка на епидемия те са затворени петима в арест с легла за двама души. Не им е давана храна и вода, въпреки че родителите на Евгени са донесли провизии за всички. Марчев цяла нощ се моли за линейка, защото има сериозни наранявания и трудности с дишането, но такава му е отказвана. Чак сутринта е повикана „Бърза помощ“, той е прегледан и откаран в неврохирургията в „Пирогов“.

В болницата Евгени е строго пазен от двама души полицейска охрана. Лежи заедно с Димитър – момче, задържано на „Орлов мост“ за „словесни атаки“. През цялото време – три дни, Димитър е окован с белезници за ръцете и краката, разпнат на леглото като най-страшния престъпник на България, коментира Марчев. Той самият няма обяснение защо той е оставен без белезници, а другото момче е третирано по този начин. „

"Няма адвокат, няма родител, няма телефон. До тоалетна с охрана. Снеха ми показания като свидетел, срещу мен няма повдигнати обвинения. И аз казвам какво се е случило с Цвети. А полицаят ми вика – нямам място на листа да го запиша.“

Директорът на „Пирогов“ проф. Балтов също се отнесъл фриволно към фактите – в документите е записано, че Евгени напуска болницата на собствен ход, при положение, че той е откаран с количка до колата от служител на лечебното заведение.

Евгени Марчев призова да се извадят записите от камерите пред МС, които да покажат истината за случилото се, както и снимките и клиповете от телефоните на полицаите.

„Призовавам полицията, нека извади записите и да види дали аз някъде докосвам униформен. Не съм хвърлял каквото и да е предмети. Ако искат да разберат какво се случи в този ден, нека съберат телефоните на полицаите. Да видят как сме снимани като ловни трофеи и ни беше повтаряно, че сме трупове, че ще умрем и т.н.“, продължава Евгени да настоява за оповестяването на истината от страшната нощ.

Той е убеден, че полицейското насилие в следващите нощи е предотвратено благодарение на разкриването на тези събития чрез любителски видеозаписи. „Полицаите само от страх, че ги снимат, престанаха. По никакъв начин не съм учуден от случващото се. Полицейското насилие не е прецедент и е нещо нормално за нашите ширини“, допълни Евгени Марчев. „Ако не се направи реформа, тези неща ще продължат“.

Той призова към мирен протест и неконфронтиране с органите на реда.

Валерия Велева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.