С какво, мислите, открива новия си сезон Националният театър на България - НТ "Иван Вазов"?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/s-kakvo-mislite-otkriva-noviya-si-sezon-nacionalniyat-teatar-na-balgariya-nt-ivan-vazov/116878 SvobodnoSlovo.eu
С какво, мислите, открива новия си сезон Националният театър на България - НТ "Иван Вазов"?

С какво, мислите, открива новия си сезон Националният театър на България - НТ "Иван Вазов"?

С българска класика, каквато е традицията? С Вазов, Васил Друмев, Ст. Л. Костов, Йовков, Яворов, Иван Радоев, Стратиев, Радичков, Никола Русев? С Шекспир поне? А може би с нова, съвременна българска пиеса на някой от живите ни драматурзи, Стефан Цанев примерно?

Нее, сезонът се открива с новата...украинска пиеса "Хага", която претворява въображаем съдебен процес срещу лидерите на Русия.

Тоест, Националният театър на България открива сезона с пропаганден текст про-Зеленски, стъкмен спешно от напълно неизвестна авторка за нуждите на политагитацията и режима в Киев. Веднага се сещам за "Хитлеровия Холивуд", манипулативното култаджийско кино, създадено в Германия през 1933-45 под диктовката на Гьобелс и Гьоринг. (Пуснете си "Мефисто" на Ищван Сабо за аналогия)

Доколкото разбирам, бутафорията е толкова брутална, че главни герои и подсъдими са Путин, Медведев, Никита Михалков, Лавров и...издъхналият наскоро в катастрофа Пригожин. 

В неговата роля се въплъщава Юлиан Вергов, честито.

Другари, наистина не помня и в най-мрачните години на соцреализма подобно чудо. 

Представете си в Народния по Живково време съветска пиеса за съдебен процес срещу Рейгън, Картър и Никсън. Или айде, не съветска, а виетнамска. 

Не само бе невъзможно, не само бе немислимо, не само би се вдигнала цялата интелигенция, не само директорът на театъра би си хвърлил оставката, а актьорите биха отказали ролите, не само цялото студентство на ВИТИЗ щеше да се изправи на нокти, но и просто нямаше такива текстове. Нямаше чак такива перверзни и болни мозъци, че да ги измислят. Нямаше толкоз комунизъм в главите и сърцата. 

Вярно, дисидентството ни бе рехаво, но все пак творците изпитваха някакво уважение към публиката, както и себеуважение. И бяха талантливи. А талантът е морал. Как ще свържеш името си с подобен кич?!

Такова продажничество, такъв слугинаж, такъв опортюнизъм, такъв плакат, такъв разпад, такова навеждане, такава девалвация...и в изкуството дори...Напълно изгубени сме и напълно заслужаваме участта си. Няма милост за нас, съдии на самите себе си.

Недялко Недялков

15 Коментара

Иванов

преди 2 месеца

Вдигам отново палец за коментара. Не съм само аз, който е напълно отчаян от всички действия и от абсолютното пословично малодушие на целия ни народ и най-вече на т.н. ИНТЕЛИГЕНЦИЯ. И не само правителството, целия ни политически пакет, с малки изключения е продажен.

Коментирай

Емил Илчев

преди 2 месеца

Вече не сме БЪЛГАРИ. Ние сме изроди що позволяваме тази гавра...,

Коментирай

Иванов

преди 2 месеца

И както вървят нещата съвсем скоро ще ни наложат квота за прием на емигранти и от Африка. Тези емигранти ще са допълнителния финансов товар, които ще отнеме и последната глътка въздух, щото сме КОЛОНИЯ. "Le président allemand refuse d’accepter des réfugiés dans le pays"

Коментирай

Ох на мама

преди 2 месеца

Истамбулската конвенция в Народния театър. Винаги най-много педераси (по душа) е имало сред художествената Ентелигенция.

Коментирай

Сенека

преди 2 месеца

Залагам, че са открили сезона с пиене.

Коментирай

И.Тотев

преди 2 месеца

Всички партии в България са винвни за това гнусно положение в което се намираме, леви, десни, център, консерватори и либерали, без изключение! Затова на изборите ще ходят все по-малко избиратели!

Коментирай

Борис

преди 2 месеца

." Винаги най-много педераси (по душа) е имало сред художествената Ентелигенция." И не само по душа,не само по душа...

Коментирай

Янка Аврамова

преди 2 месеца

Вярно ли е това? Срамувам се пред името на българския патриарх на перото Вазов,чието име носи сградата,,няма да я наричам театър от този момент.Да бяха инсценирали този "съдебен процес"на тротоара ,да не е под покрива на сградата. Хубавото е че такъв процес ще остане само в постановка,и в болни мозъци,не реално.

Коментирай

Балалайка

преди 2 месеца

Нито билет. Само покани ...

Коментирай

Джак

преди 2 месеца

Ако бях в България, щях да отида на тази "постановка", по някое време да се изправя сред публиката и да изкрещя силно: "Позор, позор, позор!!! Каква интелигенция сте, щом допускате подобен кич на сцената на Народния театър? Вие сте срам за нацията!!!"

Коментирай

Vito

преди 2 месеца

Е това вече е много долно

Коментирай

Тина

преди 2 месеца

Интересно Галин Стоев, режисирал ли е тази пиеса в театъра, който ръководи във Франция? Едва ли. Хитрата лисица Франция няма да позволи такъв разгул на държавна сцена. В България всичко може, стига да съвпада с мирогледа на властимащите. Подлоги! И БОЙКОТ на Народния театър, не само на Хага.

Коментирай

Факт

преди 2 месеца

Галин Стоев - продажно проамериканско мекере ! Сорос му наля много пари,ама за такава пародия ,такъв пасквил и кич ,никога нашия театър не правил. Това вече е не само издънка,но и резил,срам и позор. Галин Стоев тук вече си вкара автогол дори опетни и името на Народния театър !

Коментирай

Роси

преди 2 месеца

При този "Директор" на театъра, това следва. Позор за цяла България!

Коментирай

Дора

преди 2 месеца

Преди години Миланската скала откри сезона с опера на Вагнер, и знаете ли какво се случи - УВОЛНИХА ГО!!! Нямам думи за така наречения директор на националния ни театър, какъв и...т трябва да си, за да откриеш сезота с това нещо. За артистите - много е просто, пазят си работните места.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.