С какво, мислите, открива новия си сезон Националният театър на България - НТ "Иван Вазов"?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/s-kakvo-mislite-otkriva-noviya-si-sezon-nacionalniyat-teatar-na-balgariya-nt-ivan-vazov/116878 SvobodnoSlovo.eu
С какво, мислите, открива новия си сезон Националният театър на България - НТ "Иван Вазов"?

С какво, мислите, открива новия си сезон Националният театър на България - НТ "Иван Вазов"?

С българска класика, каквато е традицията? С Вазов, Васил Друмев, Ст. Л. Костов, Йовков, Яворов, Иван Радоев, Стратиев, Радичков, Никола Русев? С Шекспир поне? А може би с нова, съвременна българска пиеса на някой от живите ни драматурзи, Стефан Цанев примерно?

Нее, сезонът се открива с новата...украинска пиеса "Хага", която претворява въображаем съдебен процес срещу лидерите на Русия.

Тоест, Националният театър на България открива сезона с пропаганден текст про-Зеленски, стъкмен спешно от напълно неизвестна авторка за нуждите на политагитацията и режима в Киев. Веднага се сещам за "Хитлеровия Холивуд", манипулативното култаджийско кино, създадено в Германия през 1933-45 под диктовката на Гьобелс и Гьоринг. (Пуснете си "Мефисто" на Ищван Сабо за аналогия)

Доколкото разбирам, бутафорията е толкова брутална, че главни герои и подсъдими са Путин, Медведев, Никита Михалков, Лавров и...издъхналият наскоро в катастрофа Пригожин. 

В неговата роля се въплъщава Юлиан Вергов, честито.

Другари, наистина не помня и в най-мрачните години на соцреализма подобно чудо. 

Представете си в Народния по Живково време съветска пиеса за съдебен процес срещу Рейгън, Картър и Никсън. Или айде, не съветска, а виетнамска. 

Не само бе невъзможно, не само бе немислимо, не само би се вдигнала цялата интелигенция, не само директорът на театъра би си хвърлил оставката, а актьорите биха отказали ролите, не само цялото студентство на ВИТИЗ щеше да се изправи на нокти, но и просто нямаше такива текстове. Нямаше чак такива перверзни и болни мозъци, че да ги измислят. Нямаше толкоз комунизъм в главите и сърцата. 

Вярно, дисидентството ни бе рехаво, но все пак творците изпитваха някакво уважение към публиката, както и себеуважение. И бяха талантливи. А талантът е морал. Как ще свържеш името си с подобен кич?!

Такова продажничество, такъв слугинаж, такъв опортюнизъм, такъв плакат, такъв разпад, такова навеждане, такава девалвация...и в изкуството дори...Напълно изгубени сме и напълно заслужаваме участта си. Няма милост за нас, съдии на самите себе си.

Недялко Недялков

15 Коментара

Иванов

11 months before

Вдигам отново палец за коментара. Не съм само аз, който е напълно отчаян от всички действия и от абсолютното пословично малодушие на целия ни народ и най-вече на т.н. ИНТЕЛИГЕНЦИЯ. И не само правителството, целия ни политически пакет, с малки изключения е продажен.

Коментирай

Емил Илчев

11 months before

Вече не сме БЪЛГАРИ. Ние сме изроди що позволяваме тази гавра...,

Коментирай

Иванов

11 months before

И както вървят нещата съвсем скоро ще ни наложат квота за прием на емигранти и от Африка. Тези емигранти ще са допълнителния финансов товар, които ще отнеме и последната глътка въздух, щото сме КОЛОНИЯ. "Le président allemand refuse d’accepter des réfugiés dans le pays"

Коментирай

Ох на мама

11 months before

Истамбулската конвенция в Народния театър. Винаги най-много педераси (по душа) е имало сред художествената Ентелигенция.

Коментирай

Сенека

11 months before

Залагам, че са открили сезона с пиене.

Коментирай

И.Тотев

11 months before

Всички партии в България са винвни за това гнусно положение в което се намираме, леви, десни, център, консерватори и либерали, без изключение! Затова на изборите ще ходят все по-малко избиратели!

Коментирай

Борис

11 months before

." Винаги най-много педераси (по душа) е имало сред художествената Ентелигенция." И не само по душа,не само по душа...

Коментирай

Янка Аврамова

11 months before

Вярно ли е това? Срамувам се пред името на българския патриарх на перото Вазов,чието име носи сградата,,няма да я наричам театър от този момент.Да бяха инсценирали този "съдебен процес"на тротоара ,да не е под покрива на сградата. Хубавото е че такъв процес ще остане само в постановка,и в болни мозъци,не реално.

Коментирай

Балалайка

11 months before

Нито билет. Само покани ...

Коментирай

Джак

11 months before

Ако бях в България, щях да отида на тази "постановка", по някое време да се изправя сред публиката и да изкрещя силно: "Позор, позор, позор!!! Каква интелигенция сте, щом допускате подобен кич на сцената на Народния театър? Вие сте срам за нацията!!!"

Коментирай

Vito

11 months before

Е това вече е много долно

Коментирай

Тина

11 months before

Интересно Галин Стоев, режисирал ли е тази пиеса в театъра, който ръководи във Франция? Едва ли. Хитрата лисица Франция няма да позволи такъв разгул на държавна сцена. В България всичко може, стига да съвпада с мирогледа на властимащите. Подлоги! И БОЙКОТ на Народния театър, не само на Хага.

Коментирай

Факт

11 months before

Галин Стоев - продажно проамериканско мекере ! Сорос му наля много пари,ама за такава пародия ,такъв пасквил и кич ,никога нашия театър не правил. Това вече е не само издънка,но и резил,срам и позор. Галин Стоев тук вече си вкара автогол дори опетни и името на Народния театър !

Коментирай

Роси

11 months before

При този "Директор" на театъра, това следва. Позор за цяла България!

Коментирай

Дора

11 months before

Преди години Миланската скала откри сезона с опера на Вагнер, и знаете ли какво се случи - УВОЛНИХА ГО!!! Нямам думи за така наречения директор на националния ни театър, какъв и...т трябва да си, за да откриеш сезота с това нещо. За артистите - много е просто, пазят си работните места.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.