САЩ СА ИКОНОМИКА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/sasht-sa-ikonomika-ot-tretiya-svyat/131305 SvobodnoSlovo.eu
САЩ СА ИКОНОМИКА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ


Докладът за работните места от петък, според финансовата преса, „надхвърли прогнозите“, с месечно увеличение на работните места от 303 000 в сравнение със средните 231 000 през миналата година. Икономиката на Байдън набира скорост. https://www.barrons.com/livecoverage/march-jobs-report-today
В действителност докладът за работните места показва, че Съединените щати продължават да се сриват към третия свят.

Първата световна икономика (Китай)  се характеризира с висока производителност, производство с висока добавена стойност и промишлени работни места. Икономиката на третия свят се характеризира с нископроизводителни услуги и държавни работни места. Както се вижда в продължение на 30 години, САЩ преминаха от първия към третия свят.
Докладът за работните места показва това. През март Америка загуби работни места в производството на метали, производството на метални изделия, производството на машини, производството на компютри и електронни продукти, производството на компютърно и периферно оборудване, производството на комуникационно оборудване, производството на полупроводници и други електронни компоненти, електрическо оборудване, уреди и компоненти за бита, производство на мебели и свързани продукти, производство на храни, производство на текстилни продукти, производство на облекло, производство на пластмаси и каучукови изделия, производство на кожа и свързани продукти.

190 000 от работните места са в услугите, а 71 000 са в администрацията. С други думи, 86% от работните места отразяват модела на третия свят. Обслужващите работни места са в търговията на едро и дребно, здравеопазване и социално подпомагане и сервитьорки и бармани.
Високотехнологичните работни места, които бяха обещани в замяна на изнасяне на американската производствена индустрия, почти не се виждат и със сигурност не предоставят възможности за работници в производството. Освен това повечето технологични професии – AI, роботика, софтуерни програми са насочени към изместване на хората от прякото производство.

Офшорното американско производство унищожи средната класа, държавните и местните правителствени бюджети, възходящата мобилност и концентрира богатството на страната в един процент от населението.
Самият този един процент е огромен диапазон на богатство от 11 милиона долара до 200 милиарда долара, които със сигурност не са сравними позиции на богатство. Разликата е същата като между $11 и $200 000. Американското богатство е съсредоточено в ръцете на мултимилиардери, които съставляват една десета от един процент и по-малко от населението.
Показателният знак за икономиката на третия свят е концентрацията на богатство в ръцете на нищожно малцинство. В Съединените щати това се нарича "демокрация". А увеличаването на работните места в третия свят се 
представя погрешно като икономически напредък.
Никога няма да спрат да лъжат.

Светослав Атаджанов

2 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.