Сега сме свидетели на залеза на запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/sega-sme-svideteli-na-zaleza-na-zapada-e-nyama-da-e-bezbolezneno-no-i-nikoy-ne-e-obeshtaval-da-e/132856 SvobodnoSlovo.eu
Сега сме свидетели на залеза на запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

Ако някой преди 5-6 години ми беше разказал как ще ни връзват в болниците, за да ни лекуват, как ще ни отказват лечение, защото сме болни, как ще ни третират като опасно заразни зомбита само, защото сме здрави и ни няма нищо, как ще ни наричат "безсимптомно болни", как ще ни убеждават, че да пращаме оръжия, стотици милиарди, наемници и забранени касетъчни муниции и боеприпаси в един конфликт е за мир, как събарянето на паметници е борба за демокрация, как разрушаването на търговските и енергийни връзки с Русия и заместването им с четири пъти по-скъпи от САЩ е диверсификация и демокрация, а на всичкото отгоре и последващото им едностранно замразяване от същите САЩ не е кур капан, а свобода, щях да му се изсмея в лицето. 

Не, че сега е по-логично. Просто е по-трагично. И разбирам, че в тези действия не само няма никаква икономическа и каквато и да било разумна логика, не само си режем клона на който седим, но и че всичко, което се случва, е изцяло политически мотивирано в името на оцеляването на западния модел, който загива. Ако щете в преизбирането на един очевидно дементен дъртак, което е още по-трагично.

Това е отчаян ход, предизвестената смърт на един модел, който издигна финансовата спекула над реалното производство на стоки, блага и услуги и се самоопредели като глобален лидер и властелин на света. 

Да, ама не. И не би могло да е друго. Просто, защото лихвите, дивидентите, спредовете, маржовете и другите финансови инструменти за правене на пари от въздуха не работят, най-малкото печалбите от тях не съответстват на реално произведените стоки и услуги, което ги направи изцяло спекулативни и изкривиха тотално икономиката и идеята, че парите са изражение на труда и стоките в икономиката и служат за разменна монета, гарантирана от държавата. Това беше предопределено, тъй щото определени частни субекти по един или друг начин си присвоиха правото да печатат безконтролно пари, което съвпадна или беше предизвикано, корелацията е предмет на друга тема, с лихварството или правенето на пари от въздуха. Именно това, успоредно с откъсването на валутата от златото и реалните активи, (който прецедент създаде САЩ), позволи на САЩ или по-скоро частната корпорация ФЕД да стане световен хегемон и да претендира за глобална империя. 

Но, както историята учи, всяка империя има своите възходи и падения, своите изгреви и залези. Персия, Египет, Вавилон, Акад, Рим, неговата версия 2.0 германския райх, т.д и т.п..

Сега сме свидетели на залеза на запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е. Но поне е интересно.

Армен Попов

2 Коментара

адвокат

преди 2 седмици

Много точно и вярно, но уви няма кой да го проумее, което е най-лошото. Когато преиначаваш историята и имаш наглостта да я отричаш се случва неизбежното.

Коментирай

Албена

преди 2 седмици

Чудесен коментар, написан с ерудиция и болка.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.