ЩЕ ВИ ОСТРИЖЕМ ДО ГОЛО!

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/shte-vi-ostrizhem-do-golo/12376 SvobodnoSlovo.eu
ЩЕ ВИ ОСТРИЖЕМ ДО ГОЛО!

.

На 8 декември излиза бр. 104 на „Държавен вестник”.

С Указ № 262 от 2 декември в него е публикуван Закона за държавния бюджет на Република България за 1921 г.

.

Той е приет на 26 ноември и в него с преходните му и заключителни разпоредби – параграф 13, се маха огромна секира върху взелите потребителски кредити – разходите могат да достигнат два пъти размера на главниците (мой пост от 20 ноември), което беше гласувано на 20 ноември в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ДДС-то, чрез което вкараха този текст в Закона за потребителския кредит.

**** мой пост от 20 ноември

МУТРЕНСКИ ДЕПУТАТСКИ ЛОБИЗЪМ

– ГИЛОТИНА ЗА ВАС ПО ВЗЕТИТЕ ЗАЕМИ

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/3418208794961702

.

Да, ама в същия този брой № 104 на „Държавен вестник” е пубикуван и този закон за поправките на ДДС-то, който слага секирата в другия Закон за потебителския кредит. Публикуван е с Указ с № 268 от 4 декември.

И макар че беше приет на 19 ноември, Законът за изменение и допълнение на ДДС-то отново и повторно беше гласуван на 3 декември – т.е. след този за бюджета. И при повторното приемане този текст със „секирата” вместо да падне като беше гласувано на 26 ноември, е вкаран отново – в параграф 93 от преходните и заключителни разпоредби.

.

__________________________________________

Така на 20 ноември депутатите гласуват „секирата” за потребителските кредити в съответния им закон чрез друг закон – този за ДДС-то, на 26 ноември отменят „секирата” заради избухналия обществен скандал, като го правят пак чрез друг закон – този за бюджета, а на 3 декември отново вкарват „секирата” чрез преходни и заключителни разпоредби в прегласувания първоначално Закон, който я въведе.

_________________________________________

.

Възниква проблемът коя поправка за секирата важи в законите – онази, която я въвежда в първия закон, онази която я отменя във втория или онази, която пак я въвежда в първия?

Логично важи онази,

*** която е с по-късната дата на гласуване в парламента – т.е. от 3 декември;

*** с по-късния по дата Указ - №268 от 4 декември вместо № 262 от 2 декември.

*** Т.е. „секирата” си е валиден закон и ще си я плащате: „разходите по договор за кредит, отпуснат от финансова институция по чл. 3 от Закона за кредитните институции, не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, като при изпълнение на това условие те не се считат за прекомерни и накърняващи добрите нрави”.

.

Нямам думи за цинизма и демагогията и на депутатите от управляващата коалиция, и на онези, представящи се като нейна опозиция, и на президента! Те буквално ни казаха: пука ни от вас – като сте овце, ще ви стрижем ептем до голо!

.

ПОСЛЕПИС вторият скрийншот сочи как чрез филтър съм блокиран да пиша в профила и ми се налага да търся заобиколни пътища. Ситуацията възникна от онзи ден - веднага след постовете за милиардните афери в пътното строителство.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.