СОТИР ЦАЦАРОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗА ДА СИ ГАРАНТИРА ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ВЪРНЕ В ПРОКУРАТУРАТА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/sotir-cacarov-podade-ostavka-za-da-si-garantira-edinstvenata-vazmozhnost-da-se-varne-v-prokuraturata/5282 SvobodnoSlovo.eu
СОТИР ЦАЦАРОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗА ДА СИ ГАРАНТИРА ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ВЪРНЕ В ПРОКУРАТУРАТА

СОТИР ЦАЦАРОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗА ДА СИ ГАРАНТИРА ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ВЪРНЕ В ПРОКУРАТУРАТА, А НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОСПА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ КОИТО МУ ДАВА ЗАКОНА

На 13.01.2022год. Цацаров обяви намерението да подаде оставка пред "24 часа", като тогава заяви, че ще поиска да бъде освободен след първи март.

На следващия ден 14 януари премиерът Кирил Петков съобщи,че допускът на Цацаров до държавни тайни е отнет след проверка на ДАНС, която е констатирала, че той е неблагонадежден.

На 17.01.2022год. Сотир Цацаров официално е внесъл оставката си в парламента.

На 1.02. след двучасови дебати НС прие оставката на Сотир Цацаров, считано от 1.03.2022год.

Съгласно чл. 337 и сл. от Кодекса на труда трудовото правоотношение, възникнало от избор, се прекратява с изтичане на срока, за който лицето е избрано.

Възможно е мандата да бъде прекратен предсрочно – както по инициатива на НС, така и по инициатива на член на Комисията.

Народното събрание може да прекрати предсрочно без предизвестие мандатното правоотношение на член на Комисията в следните случаи, посочени в чл.11 от ЗПКОНПИ :

1. смърт;

2. подаване на оставка;

3. обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца;

4. осъждане за извършено престъпление или освобождаване от наказателна отговорност за умишлено престъпление;

5. несъвместимост по чл. 10, ал. 3, ако не са предприети необходимите действия за отстраняването и в едномесечен срок от избирането;

6. несъвместимост по чл. 10, ал. 6;

7. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения;

8. влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по глава осма.

Председателят на Комисията, както и членовете и също могат ПРЕДСРОЧНО да прекратят възникналото от избор правоотношение с или без предизвестие.

Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор / на какъвто се приравнява възникналото от избор правоотношение/ е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока съгласно чл. 326 ал.2 КТ.

В случая оставката е депозирана на 17.01.2022год. – т.е. задължителния срок на предизвестието изтича на 17.04.2022год.Цацаров не може сам да определя срокът на това предизвестие, тъй като съществува императивна правна норма.

Народното събрание също следва да съобрази изискванията на КТ и задължителната съдебна практика / решение по г.д.N.3458 по описа на ВКС за 2018г., решение по гр.д.№ 463/ 2011 г.по описа на ВКС/.

Наред с това подаването на оставка НЕ Е ДОСТАТЪЧНО за да се задвижи процедурата. Съгласно чл. 11 ал.2 от ЗПКОНПИ , при настъпване на горепосочените обстоятелства по чл. 11 ал.1 по отношение председателя на Комисията , заместник-председателят незабавно свиква Комисията, която се произнася с решение. В случай че Комисията приеме решение за отправяне на предложение за предсрочно прекратяване на правоотношението на председателя на Комисията, решението се изпраща на Народното събрание.

Аз поне не съм прочела НС да се е произнесла по такова решение.Тук законът е непълен и бих казала нелогичен , тъй като оставката се подава пред работодателя - в случая НС и основанието по чл.11 ал1 т2 вр. с ал.2 и3 следва да се изключи.

Освобождаването на Цацаров в нарушение на законовите правила е незаконосъобразно.

Очевидна е целта на С. Цацаров чрез оставката си да избегне последствията от отнетия допуск до класифицирана информация, при каквито условия следваше да работи до април 2022год.

От друга страна до 31.03.2022год. като председател на Комисията е длъжен да представи годишен доклад за дейността. В същия срок докладът се предоставя и на президента на републиката, и на Министерския съвет и се публикува на интернет страницата на Комисията.

Народното събрание също така има възможността на базата на данните в доклада , вкл. други данни да го освободи предсрочно на осн. чл.11 т.7 от ЗПКОНПИ за извършено тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, за каквито вероятно действия е отнет допускът му до класифицирана информация.

В този случай С. Цацаров НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕН НА ДЛЪЖНОСТТА ПРОКУРОР ВЪВ ВКП.

ЕДИНСТВЕНО КОГАТО Е ПОДАДЕНА ОСТАВКА ИЛИ Е ИЗТЕКЪЛ МАНДАТА НА КОМИСИЯТА , нейният председатател или член , заемал длъжността съдия, прокурор или следовател, се възстановява на заеманата длъжност преди избора / чл. 10 ал.6 от ЗПКОНПИ /

Използвайки тази възможност и под угрозата за предсрочно освобождаване във връзка с отнетия допуск Цацаров подаде оставка и си осигури място във ВКП.

ЗАЩО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЕ ВИДЯ ИЛИ НЕ ПОИСКА ДА ВИДИ ТЕЗИ ХИПОТЕЗИ ?????

Румяна Ченалова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.