Три болезнени удара по кесията на Запада

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/tri-bolezneni-udara-po-kesiyata-na-zapada/128197 SvobodnoSlovo.eu
Три болезнени удара по кесията на Запада

Три болезнени удара по кесията на Запада

Западът е готов да се бие с Русия не само до последния украинец, но и до последния европеец. Техните елити разбират само езика на силата, особено удряйки ги там, където боли най-много – в портфейла. След което започва див вой – но, защо така?
За първите два хитри хода на Русия вече се изписа и изговори доста през последните дни. Вторият все още не е направен, но е в процес. Но третият остава практически незабелязан от есента и едва сега, с настъпването на пролетта, като кокиче, показва красотата си.
Комбинацията се оказа сложна, нюансите засега са оценени само от специалисти - но е елегантна и удря жестоко, ако се съди по нарастващата истерия сред засегнатите.

1. Русия денонсира споразумението с Великобритания за риболова в Баренцово море

Вячеслав Володин: ”Вчера споразумението от съветския период с британското правителство за рибарството, подписано на 25 май 1956 г., беше денонсирано.
Това е рядък случай в нашата практика. Напускаме договора, който беше в сила 68 години и позволяваше на британски кораби да ловят риба в Баренцово море, в териториалните води на СССР и след това на Русия. Това беше едностранно решение, страната ни не получи нищо в замяна. Когато Никита Хрушчов го подписва през 1956 г., е трудно да се каже какво го е мотивирало. Но определено не от национални интереси.”
Само миналата година, 2023 г., британците са уловили 566 хиляди тона треска и пикша. За тях това са 40% от „рибнотото меню“. Смята се за любимо ястие.

Това налага да си зададем два въпроса: Колко от тези споразумения със западните страни все още се изпълняват и защо? Крайно време беше Русия да се оттегли от това и други подобни споразумения.
Изваждането на 40% риба от пазара на Британия е много болезнено. Няма да има възстановяване.

2. Денонсиране на Договора за окончателното споразумение от 1990 г. по отношение на Германия, известен като „Две плюс четири“
Елегантността на тази стъпка е на най-високо ниво - но всичко трябва да се прави внимателно, затова е пуснато първо, за обществено обсъждане и оценка на последствията. Защото са си поставили за цел да взривят Германия отвътре!
ГДР, Западна Германия + СССР, САЩ, Франция и Великобритания поставиха основата за обединението на Германия.
Едва сега всички разбраха, че няма „Запад“, а има САЩ и техните васали – страни от ЕС с нулево ниво на независимост. И умните хора знаеха и разбраха всичко това в началото на 90-те и заложиха в договора бомба със закъснител. И „победителите”, в пиянски ступор от победата си, не обърнаха внимание на такива „малки подробности“.
Документът е сложен, има много интересни неща в него - подписан е от професионалисти с голям обзор за бъдещето, както изглежда сега.
Договорът определя ангажимента на страните, да не се гледат една на друга като на противници и да работят за установяване на справедлив и надежден мирен ред в Европа. В него има забрана за разполагане на войски на територията на ГДР.
Повод за денонсирането са недружелюбните стъпки на днешна Германия срещу Русия, като законен наследник на СССР.
Подписан е на 12 септември 1990 г. в Москва. Влиза в сила през март 1991 г. „Две плюс четири“: Източна Германия и Западна Германия + СССР, Франция, Великобритания и САЩ.

След денонсирането на договора сегашната обединена Германия би била де юре некомплектована. Факт е, че тогава нямаше равностойно „обединение“, а имаше „аншлус“ – присъединяване, но по-скоро поглъщане. И референдумът за това не се проведе.
Но гражданите на ГДР бяха третирани дори не грубо, а жестоко - около 40% от населението бяха уволнени с вълчи билет - чиновници, адвокати, военни, полицейски служители и на силите за сигурност, учители, партийни активисти – всички те бяха изхвърлени на улицата. Източногерманците бяха лишени от правото да работят по специалността си, оставени бяха без пенсии, трудовият им стаж не беше зачетен и бяха включени в унизителни списъци на бивши партийни активисти и държавни служители, без право на работа в новата администрация. Това уж беше направено, наред с други неща, в интерес на намаляване на безработицата в Западна Германия. След тези мерки източногерманците са естествено обидени и жадни за отмъщение,
Сега цялата система на международното право и сигурност се разпада! За Русия е изгодно да тласка падането да е в правилната посока. В известен смисъл се отваря прозорец на големи възможности за елитите на източна Германия след колапса на американската икономика и избухването на брутална гражданска война там.
Съединените щати днес „взривяват“ Европа отвътре – по друг начин не се получава много добре. И това принуди капитал, бизнес, технологии, специалисти и други активи да избягат от Германия и ЕС в САЩ!
И за това всички начини са добри - затова блокираха Суецкия канал. Не им пука какво се случва с европейците.
Е, Путин знае как да си играе със Запада по техните правила, но по неговия си начин!

3. Русия отказа да защити финландската граница.
..
Границата на Финландия с Русия е 1200 км и винаги е била охранявана само от Русия. А това са много пари. Има труден терен, климат и достъпност. Финландците всъщност не се нуждаеха от охрана и нямаха достатъчно пари за това, дори когато икономиката им беше в разцвета си - никой дори не помисляше да преминава през гори и блата. Но времената и ситуациите се променят...
През есента Русия каза – стига! Щом сме врагове - тогава да враждуваме, приемете и подпишете. Като цяло сега вие ще пазите вашата част от границата, а ние нашата. И започна пропускане на бежанци от Близкия изток във Финландия...
Ссега снегът почва да се топи на границата от руската страна, а в малките карелски градове има около 40-50 хиляди бежанци, които вече чакат пролетта, за да се втурнат през полетата и горите... И това са само първите „пролетни лястовици“! А там в по-голямата си част НЯМА инфраструктура за охрана на границата.
Както каза Наполеон, „географията е смъртна присъда“, не можете да спорите с това.
Финландците естествено „схванаха намека“ и с наближаването на пролетта изпадат във все по-голяма истерия! През следващите десет години и особено след разпадането на САЩ се очаква сериозен приток на бежанци от Близкия изток, Африка и Азия, водени от нестабилност, глад, войни, липса на храна и вода. Замитането на проблема под килима няма да проработи. В противен случай охраната на границата е невъзможна! Със запасите си от вода, дървен материал и други неща – финландците са като магнит - идвайте, които искате!
Рано, или късно Финландия ще се присъедини към Евразийския икономически съюз, след разпадането на ЕС. И ще поискат...Те просто НЯМАТ друга икономическа алтернатива - географията ги принуждава, не можеш да спориш с нея.

Светослав Атаджанов

3 Коментара

Глас от народо

преди 2 месеца

Бравос ,бравос Атаджанов. САЩ се разпада. Ще се появи социалистическа република Тексас. ЕС се разпада! Да не се приема еврото. Да се затворят границите. Всички българи в чужбина да се съдят задочно ,като предатели. Петиции до В.В. Путина да прати витязи. Да се молим Русия да ни прости. Да се отвори Белене. Атаджанов да му стане комендант. Има опит.

Коментирай

тони тонев

преди 2 месеца

Абе, Глас от народо, като си имаш пишка за мишка, защо се хвърляш на котка?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.