Я СЛЕЗТЕ НА ЗЕМЯТА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/ya-slezte-na-zemyata/115160 SvobodnoSlovo.eu
Я СЛЕЗТЕ НА ЗЕМЯТА

 

Сутринта прочетох една потресаваща публикация, в която неизвестен за мен автор - Димитър Панчев заявява, че нито Турция, нито Азербайджан имали право да ни крадат българката с ислямско вероизповедание Нургюл Салимова. И че българската нация е съставена от българи, турци, роми, арменци, евреи и т.н.. Потресаващо! Много патриотично и напълно абсурдно е написан поредният патриотичен пасквил.

На първо място, никой нищо на никого не краде. Момичето само ще реши дали да се състезава за държавата, която се отнесе с нея като мащеха или ще си потърси възможности другаде. И никой няма право да я съди. Никоя държава не краде спортисти на друга, просто предлага по-добри условия. Примитивният патриотизъм явно не осъзнава, че всеки спортист си има ЛИЧНИ успехи. Ако държавата е участвала в безплатна подготовка, тренировки, зала, пари, състезания, то тогава може да се отчете признание. Ама ако не е - успехът си е лично на Салимова и не виждам защо трябва така ревниво да го пазим за нас. Нито Панчев, нито аз, нито България е участвала в постигането на този успех. Та, моля, слезте на земята от пещерния патриотизъм.

По отношение на българската нация. Ами - съставена е от българи. Българската държава е от български граждани, в които има освен българи и други етноси. Но те не са българи, а само български граждани. Асимилирането не води до нищо добро. В България живеят много турци, арменци, евреи, които макар и да смятат България за Родина, имат друго самосъзнание, не забравят откъде произхождат и никога няма да забравят. И в това няма нищо лошо. Все едно малоумно да твърдим, че Османската империя е била единна нация, в която са участвали турци, черкези, гагаузи, каракачани, египтяни, българи, гърци и т.н. Тъпо, а? Ами тъпо е. Всеки народ има правото на самоопределяне и да не забравя кръвта и произхода си. Нека да не отричаме това право и на нашите сънародници. Те са част от българската държава, но не са от българския етнос. Уважавайте това, което са. И разберете, че насила хубост не става. Вием от бяс защо гърците и сърбите асимилирали българите, а се опитваме същото да го правим. 

Та, да обобщя - българите са си българи. Нация, народ. В България има и други народности, и като цяло образуваме държавата България. Но пък никога да не забравяме, че кръвта вода не става. 

Елена Гунчева-Гривова

2 Коментара

Красимир

преди 3 месеца

Абсолютно вярно!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.