Хайде да си поговорим още за “Схемус” на Борисов. Или по-скоро да зададем очевидния (но не за удушената прокуратура) въпрос:

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/hayde-da-si-pogovorim-oshte-za-shemus-na-borisov-ili-po-skoro-da-zadadem-ochevidniya-no-ne-za-udushenata-prokuratura-vapros/6897 SvobodnoSlovo.eu
Хайде да си поговорим още за “Схемус” на Борисов. Или по-скоро да зададем очевидния (но не за удушената прокуратура) въпрос:

Може да бъде изображение с на открито

💥 Тъй като “Схемус” гърми и трещи от скандали за надписани сметки и милиони в чували по посока шкафчета и кюлчета, да насоча журналисти и разследващи към още една следа.

.

❗️Става дума за измазването (нарочно не го на торкретиране заради качеството) на колоните на виадуктите над Витиня глътнало немалко милиони под формата на “авариен ремонт”.

.

⁉️ Схемата е била - обявяват, че масивните колони, които не са мръднали 40 години, изведнъж са опасни и имат нужда от “укрепване”. Министерски съвет на Борисов отпуска спешни милиони за инженеринг, или с други думи дава на строителя сам да си направи проект за работа и да определи колко струва! След това е ясно - псевдо дейности в трудни условия, фактури за милиони и лапчо-бапчо.

⁉️ Как се вижда, че всичко е псевдо ли? Ето на тази колона в бързината даже не са наляли бетона за “укрепване” и новата армировка си е останала отвън, докато са мазали бодро наоколо.

💥 Не, че има значение за тези огромни колони - на тях укрепване не им трябва и ще си стоят още стотици години.

🇧🇬 Но е обидно като смучат милиони народни пари, дори симулацията на дейност да не бъде довършена. Да не говорим, че от всичко това няма нужда и полза.

.

❗️Ама много алчно това шкафче! А най-гадното е, че в това време правеха хората на маймуни да събират капачки за линейки…

.

💥 Хайде да си поговорим още за “Схемус” на Борисов. Или по-скоро да зададем очевидния (но не за удушената прокуратура) въпрос:

⁉️ Как така в договорите на АПИ с избраните любими фирми го няма най-основното перо в пътното строителство?

❓Кое е то ли? Не е нито бетона, нито асфалта, а баланса на земните маси. С други думи - колко от обема на прорязаните хълмове се ползва за насип, където пътят е повдигнат над терена?

⚡️Всеки добър проект се стреми баланса да е нула, тоест хълмовете да бъдат превърнати в насипи, така че да не се докарват земни маси от другаде и да не се плащат луди пари за транспортирането им.

.

💥 Е да, ама не! В договорите на АПИ за “Схемус” и пътя Мездра-Видин хитреците копаят хълмовете, но земята от тях документално изчезва яко дим, за да се появи после по чудо като “външна доставка” за насипите!

❗️Става дума за стотици хиляди кубически метри изразяващи се в много десетки милиона лева! Всъщност може би над 100 милиона лева!

💥 Сигурен съм, че и вие като мен не можете да си представите такава сума в пари, защото никой от нас не е виждал нищо подобно. Но нека си я представим като 100 медицински хеликоптера (България няма нито един) или като 1000 линейки, като тези дето хората събират капачки за тях с години (в цяла България има общо 541 линейки).

.

🤮 Ей, големи хитреци! И едно много алчно шкафче!

🤮 Днес като го гледах по телевизията това надебеляло шкафче да показва със среден пръст по някакви негови рисунки, си мислех следното:

.

🇧🇬 Време е всички ние, българският народ, дружно да му покажем среден пръст на изборите в неделя и страната ни да тръгне по нов път!

✅ А шкафчето да го вземат под държавна охрана зад дебели решетки, докато не снесе кюлчетата обратно в хазната.

.

❗️Споделяйте, за да се знае! Нито глас за Борисов, нито глас за Пеевски.

.

Арх. Борислав Игнатов - столичен общински съветник

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.