Oнази брюкселска женица, фон дер Лайен, с цялото си нахалство едва ли не заплаши италианците, че ако не гласували „както трябва“, щяло да има последици

С голям интерес следя предизборната кампания в Италия. Една от причините е, че тя удивително прилича на нашата. Една от основните теми там е… Путин. Да, има партии, които вместо да говорят за цени, сметки и как ще се справят с надигащата се ужасяваща икономическа криза, предпочитат да атакуват опонентите си, че били „оръжия на Путин“. Подобни обвинения се чуват най-вече от представителите на партии, които сутрин, обед и вечер обясняват какви стопроцентови евроатлантици са. Познато, нали?

А пък онази брюкселска женица, фон дер Лайен, с цялото си нахалство едва ли не заплаши италианците, че ако не гласували „както трябва“, щяло да има последици. Под „както трябва“ женицата явно разбира, че всички трябва да гласуват за евроатлантическите партии. Пък на мен ми се струва, че колкото повече натискат италианците да гласуват „както трябва“, толкова повече те ще гласуват по съвсем различен начин.

Интересно ми е, например, какъв процент ще вземе сравнително новата партия Italexit. Както личи от името й, тя няма никакво намерение да се съобразява с нарежданията от Брюксел, както правят повечето италиански партии, както леви, така и десни. Именно заради този официозен консенсус много италиански гласоподаватели вече отдават предпочитанияга си на партии като Italexit. Също напомня българската реалност, нали?

Петър Волгин