Pfizer очаква $15 млрд. от К19-ваксината тази година

Pfizer очаква да направи тази година продажби за 15 милиарда долара от своята ваксина срещу коронавирус, разработена съвместно с немската компания BioNTech.

Това ще бъде една-четвърт от целия оборот на американския фарма-гигант, който фирмата очаква да удари джакпот между $59.4млрд. и $61.4 млрд., предава Reuters. „Ваксината беше сред първите, които получиха авторизация за спешно използване от САЩ и няколко други страни”, добавя световната информационна агенция.

Напомняме, че миналата седмица влиятелният Le Monde разкри, че свръхскоростното одобрение от ЕС и неговата агенция по лекарствата е станало вследствие на масиран натиск от страна на председателя на Европейската комисия Урусла фон Дер Лайен, като авторитетният френски вестник изрази дори съмнения, че регистрираното и доставяното лекарство са идентични.

С ударното рамо и решаващата подкрепа на Урсула, фарма-гигантът докладва за продажби на препарата още през декември за 154 000 000 долара, което обаче е било едва една – трета от очакваните $462m, както ги оценяват пред Reuters анализаторите от Mizuho.

19min.bg