АЕЦ „Козлодуй“ нае американска кантора като консултант за строежа на новите блокове

https://svobodnoslovo.eu/politika/aec-kozloduy-nae-amerikanska-kantora-kato-konsultant-za-stroezha-na-novite-blokove/143957 SvobodnoSlovo.eu
АЕЦ „Козлодуй“ нае американска кантора като консултант за строежа на новите блокове

Американската кантора „Пилсбъри Уинтроп Шоу Питман“ ще съветва АЕЦ „Козлодуй“ по правните казуси и документи, свързани с изграждането на 7-и и 8-и блок на атомната ни електроцентрала. Това съобщи министърът на икономиката Владимир Малинов по време на тридневното си посещение в САЩ.

Договорът с американската правна кантора е подписан в САЩ от „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“, дъщерно на АЕЦ „Козлодуй“.

Министерството на икономиката публикува обяснението на служебния министър Владимир Малинов защо България наема американска кантора, която ще съветва страната ни по договора с американската „Уестингхаус“. Според служебния министър „проектът за изграждане на нови ядрени мощности е стратегически не само за нашата страна, а и за целия регион на Югоизточна Европа. Той ще затвърди ролята на България, която има 50-годишен опит в ядрената енергетика, като регионален енергиен лидер. Ангажирането на международна правна кантора от ранга на „Пилсбъри“ в проекта ще съдейства за правилното структуриране и реализация на проекта в контекста на постигане на целите за въглеродна неутралност“, коментира Малинов във Вашингтон.

„Пилсбъри Уинтроп Шоу Питман“ има над 50-годишен опит в областта на ядрената енергетика, а сред новите проекти, по които е наета за цялостно правно обслужване, са АЕЦ „Барака“ в Обединените арабски емирства и АЕЦ „Аккую“ в Турция, пише още в съобщението на българското министерство на енергетиката.

Правният консултант, в случая американската кантора, ще консултира България за договорите за проектиране, финансиране, изграждане и лицензиране на новите ядрени мощности.

Във Вашингтон министърът на енергетиката е разговарял и с представители на „Уестингхаус“. Консорциум между корейската Hyundai Engineering and Construction и американската Westinghouse Electric Company ще строи 7-и и 8-и блок в Козлодуй, като предстои „финализиране на подписването на договор за инженеринг“, заяви Малинов.

https://obektivno.bg/

1 Коментара

Emigrant

1 hour before

Пак ще спонсорираме САЩ. Това ще го добавим към списъка с даровете: 1)Безплатни военни бази, 2) ТЕЦове за Марица на Уестингхауз, отказани от Мексико. Така спасихме американската компания от фалит. 3) Пак спасяваме същата компания от загубите с американското ядрено гориво, което те продадоха на Чехияю След като едва не взривиха реакторите, чехите им го върнаха, а ние го купихме от Уестингхауз с надценка, за да покрием загубите по рекламацията. 4) Платихме за построяването на завод за Ф-16 някъде, но не в България. Цените са като за Ф-35. За сума с 20% по-висока от това, което Цветанов и Борисов платиха на САЩ, румънците купуват 3 пъти повече от същите самолети. Ама се оказа, че тези тромави аероплани са много капризни към пистите. Не били като руските или шведските, които могат да кацнат и на аутобан. Ако бяха свястна стока, най-близкият съюзник на САЩ - Великобритания - нямаше да си купи шведски самолети. Дето ги искаше и бившият пилот Радев.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.