Ангел Джамбазки сигнализира ЕК, че македонското МВР разследва деца заради посещение в България

https://svobodnoslovo.eu/politika/angel-dzhambazki-signalizira-ek-che-makedonskoto-mvr-razsledva-deca-zaradi-poseshtenie-v-balgariya/113624 SvobodnoSlovo.eu
Ангел Джамбазки сигнализира ЕК, че македонското МВР разследва деца заради посещение в България

Съпредседателят на ВМРО и български евродепутат в Европейския парламент от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е изпратил въпроси до Европейската комисия по повод поредната антибългарска провокация от страна Република Северна Македония. МВР на Северна Македония разследва деца заради посещение в България.

По заповед на Оливер Спасовски – министър на външните работи на РСМ, започва разследване срещу децата от Детско художествено училище „Св св. Кирил и Методий“, взели участие в проекта „Малък битолски Монмартър“, заради посещението им в България. Те са участвали заедно със свои връстници в проекта на фондация „Българска памет“, наречен „От двете страни на границата“, чиято цел е да сближава хората от Република България и Република Северна Македония, обясни Джамбазки.

Антибългарската болшевишка власт посегна и на децата, трябва да я спрем, категорично е той. Затова и поставя въпросите пред Европейската комисия и ще сезира и колегите си от делегацията от Съвместния парламентарен комитет ЕС – Северна Македония.

Действията на РСМ нарушават чл. 2, както и чл. 8, ал. 1 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, напомня българският евродепутат.

Съпредседателят на ВМРО е категоричен: „Няма да спрем и няма да се откажем. Тази Северна Македония няма място в ЕС!“.

Въпросите, които поставя Ангел Джамбазки пред ЕК, са:

1. Смята ли Комисията за нормално и в духа на европейските ценности действията на вътрешния министър на Северна Македония?

2. Ще бъдат ли включени всички случаи на подобни репресии в следващия доклад на Комисията по разширяването?

3. Какви действия ще предприеме ЕК, за да насърчи сътрудничеството и да възпрепятства подобни сплашвания за в бъдеще?

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.