Асен Василев: Като спрем корупцията, милиардите ще отиват за хората, а не за бентлита и ролсройси

https://svobodnoslovo.eu/politika/asen-vasilev-kato-sprem-korupciyata-miliardite-shte-otivat-za-horata-a-ne-za-bentlita-i-rolsroysi/7480 SvobodnoSlovo.eu
Асен Василев: Като спрем корупцията, милиардите ще отиват за хората, а не за бентлита и ролсройси

Като повишихме събираемостта на данъците и спряхме течовете се появиха 2 млр. допълнително. Трябва да си съберем данъците без да ги увеличаваме. Спирайки корупцията трява да дадем шанс младите да се развиват в България и възрастните да карат достойни старини. Трябва да спрем и кражбите, което е по-голямото перо. Парите да не отиват за бентлита и ролсройси , а за хората.

Това заяви Асен Василев, един от лидерите на "Промяната продължава", като коментира как ще съчетаят в управлението леви с десни мерки.

Бившият финансов министър посочи и проблемите в строителния  сектор: Пари има. Не е проблемът, че няма пари. Имахме среща със строителните работници. Проблемът е, че договорите са направени по порочен начин. Те са изпратени на главния прокурор. Има 20 млн. а изпълнените поръчки са за 200 млн. Направено е незаконно възлагане. Трябва този договор да се изправи иначе няма как на тези фирми да се изплати. Парите ги има, трябва да се оправи юридическата каша. Парите трябва да стигнат до фирмите, без да се наруши закона за обществените поръчки.

Той коментира пред bTV и енергийните проблеми на България: На половин цена е азерския газ от руския. Отложи се откриването на газовата връзка с Гърция . Но се надяваме трасето да бъде завършено  на 31 декември, а от 1 януари започват неустойките за фирмата. Площадката на АЕЦ "Белене" трябва да бъде лицензирана отново. Въпросът е кой е най-евтиният начин да изградим допълнителни мощности на АЕЦ "Козлодуй". За Мариците трябва да има плавен преход, докато се намерят заместители. Казахме на миньорите, че рано или късно Мариците ще затворят. Трябва да има план Б., заяви Василев.

Самият бизнес започва да работи по-добре. Това освобождаване на хората да работят доведе до 10% растеж. Това за второ тримесечие, така ще и за третото. Това става като освободим бизнеса да работи, без да го изнудват с подкупи и начини да го откраднат. Направихме актуализацията на бюджета и 2 млрд- стигнаха до бизнеса. Увеличиха се пенсиите. Дадоха се пари за медиците на първа линия, за култура и образование. Намали се бюджетния дефицит, разясни той.

В една държава, в която няма парламент, е трудно да дойдат чужди инвестиции, категоричен е финансистът.

Асен Василев изказа своето мнение и за българската следа в Досиетата Пандора: Пеевски е бил в ДАНС, не защото има офшорни фирми, а защото не са декларирани по законодателството три негови фирми - пред КПКОНПИ и Сметната палата или в Търговския регистър, посочи той.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.