Атанас Атанасов отново е готов на „компромис“ – този път в името на правителство

https://svobodnoslovo.eu/politika/atanas-atanasov-otnovo-e-gotov-na-kompromis-tozi-pat-v-imeto-na-pravitelstvo/145182 SvobodnoSlovo.eu
Атанас Атанасов отново е готов на „компромис“ – този път в името на правителство

Атанас Атанасов отново е готов на „компромис“ – този път в името на правителство. Странно как всеки компромис изглежда води до едно и също място – властта. Принципи? Идеали? Явно не са така важни, когато мирише на министерски постове. Политическата търговия продължава, а избирателите? Те пак ще получат обичайното – много обещания и малко резултати.

Служебната власт е изключително удобна на статуквото. Но основният въпрос на тези избори е: Ще се прекрати ли политическата криза и ще има ли редовна власт? По този въпрос нашата коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България“ първи излязохме с план. Към този момент виждам, че това е единственият реалистичен план за реализация на редовна власт. Той не е блъф, реалистичен е, защото сме готови да направим компромис. В смисъла да се излъчи изпълнителна власт, която ще бъде относително независима от законодателната. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

„Обяснихме много внимателно как може да бъде направена редовна власт, след като бъде намерено мнозинство да се обедини около една високо авторитетна личност, равно отдалечена от партиите, относително самостоятелна при вземането на своите решения“, уточни той.

Според него по смисъла на българската Конституция, когато се формира изпълнителна власт, Народното събрание първо избира премиер и по негово предложение се гласува правителство.

„Колегите от ГЕРБ-СДС нямат план. Това, което бившите министри на Борисов и хората от най-близката му свита постоянно обясняват, че той трябва да бъде кандидат за премиер е несериозно и няма да се случи. Това е предизборна риторика“, каза Атанасов и отбеляза, че няма да подкрепят първи мандат във вида, в който ГЕРБ-СДС смятат да им го предложат. „Те също приемат компромиса, на който и ние сме готови. Ако и от двете страни има, може да се намери решение през този реалистичен план, който ние предлагаме“, допълни той.

„Трябва да се създаде и намери механизъм за общо решение. Не някой да предлага или да подмушва. Защо не да се намери някакъв форум на нотабили от българската политика, които да предложат един лист от авторитетни имена на хора“, твърди съпредседателят на ПП-ДБ.

Атанас Атанасов очерта профила на евентуалния премиер като „един много ерудиран български дипломат, с много добро име пред нашите партньори на Запад и дългогодишна кариера би могъл да бъде такъв кандидат. Също така човек, който много добре познава международната политика“.

„Например човек с богата биография, който е бил на върха на кариерата си. Някой бивш конституционен съдия. Има няколко такива, които са много авторитетни хора. Има избор, въпросът е да има обща политическа воля за излизане от политическата криза“, посочи политикът.

https://otupor.com/

3 Коментара

ЕдНа

2 hours before

Дайте пример, когато не е бил готов на компромис водещ до "подобаваща" му добре платена позиция - независимо къде! Ако не правеше всякакви компромиси , отдавна да са го отсвирили!

Коментирай

rusnak

1 hour before

Жалк гнусен гном.

Коментирай

Мирмидон

1 hour before

"Един много ерудиран български дипломат" като Ненчев в Украйна, дъртата Надка, Елена Попклептоманска, Тафров или някой друг педал, които смело ще продават интересите на България срещу 30 сребърника. Ех, градинското джудже си мечтае да се подмуши и то.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.