Атанас Атанасов заплашва с бунт, ако не стане шеф на парламента

Росен Желязков също трябва да подаде доброволно оставка

https://svobodnoslovo.eu/politika/atanas-atanasov-zaplashva-s-bunt-ako-ne-stane-shef-na-parlamenta/126072 SvobodnoSlovo.eu
Атанас Атанасов заплашва с бунт, ако не стане шеф на парламента

Росен Желязков също трябва да подаде доброволно оставка

Изпълнителният комитет на партията реши съвсем очаквано Никола Минчев да е водач на листата на „Продължаваме промяната“ за евровота през юни. Поемайки към Брюксел, той ще освободи пътя пред лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов към председателското място в парламента. Сядайки на този трон, Атанасов ще си гарантира огромни пари при предстоящото му скорошно пенсиониране.

 

Тук е мястото да припомним, че докато за редовите граждани има таван на пенсиите, каквато и заплата да вземат, то в Кодекса за социално осигуряване има изключения. Ограничението не важи за президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и конституционните съдии. Атанас Атанасов навършва пенсионна възраст през май тази година. При избора му през март за шеф на парламента той ще си гарантира сладка добавка към и без това високата заплата. Към днешна дата пенсиите на хората от списъка с изключения е 4317 лева.

 

С повишаването на депутатските заплати, което става автоматично на всеки три месеца, бъдещата пенсия на Атанасов съвсем скоро може да чукне 5 бона.

 

Запознати посочват, че заседанието на „Промяната“, с което Никола Минчев е определен за водач на евролистата, е било изключително драматично. Голяма част от членовете до последно са били против, но след часове на разправии и скандали са клекнали, само и само да не разклатят сглобката, която крепи кабинета Денков. В случая опасностите пред парламентарното мнозинство не са мижавите опозиционни гърчове на БСП, „Възраждане“ или „Има такъв народ, а ултиматум от коалиционния партньор ДСБ. Тъмносините открито заплашили, че „ще разтурят седянката”, ако след ротацията техният лидер Атанас Атанасов не застане начело на Народното събрание. Според първоначалната уговорка между ГЕРБ и ПП-ДБ през март, наред със смяна на премиерите, председателя на парламента Росен Желязков също трябва да подаде доброволно оставка, а постът да бъде зает от заместника му Никола Минчев.

При пазарлъците миналата пролет нито една от партиите в „некоалицията" няма нищо против Желязко и Минчев също да се ротират. Дори и самият Атанасов по това време се изказваше ласкаво за своя колега от ПП. Все пак при управлението на четворната коалиция Минчев вече веднъж бе начело на „Народното събрание, а критики към работата му няма дори и от тогавашната опозиция. Напротив, младият юрист се справя изключително компетентно.

 

Нещата рязко се променят в края на миналата година, разкриват запознати. Осъзнавайки, че му предстои скорошно пенсиониране, Атанасов, който никога не е демонстрирал мераци за високи държавни постове, изведнъж заявява на партньорите си от ПП, че иска да стане конституционен съдия. Пост, който също му гарантира изключение за парите при пенсиониране. Преди още да има решение, шефът на тъмносините побърза да потвърди в свое телевизионно интервю слуховете, пускани от хора в ДСБ, че го готвят за Конституционния съд.

 

Твърди се, че генералските мераци са овладени с големи усилия и след деликатни намеци, че в кариерата му има някой нелицеприятни моменти. От работата му като прокурор в Разград по време на Възродителния процес до оперативни доклади на службите за връзки с контрабандни канали при правителството на Иван Костов. В крайна сметка под благовидния предлог, че балансът в парламентарната група на ДБ-ПП ще се разбие, ако лидерът на едната партия се отдалечи от партийния живот, Атанасов склонява да се оттегли в полза на съдия Борислав Белазелков.

 

Така мераците му за огромна пенсия се прехвърлят към поста шеф на Народното събрание. Твърди се, че намеренията му са посрещнати на нож в парламентарната група на ДБ-ПП. Депутатите от „Промяната“ заявили, че искат вътрешно гласуване, и само ако генерал Наско събере повече гласове от Никола Минчев, ще го подкрепят.

 

Подобен вот е предварително обречен. Все пак представителите на „Промяната“ са двойно повече от тези на ДБ. Затова и Атанас Атанасов директно заплашил, че партията му може да се разбунтува срещу омразната на техните избиратели сглобка с ГЕРБ и ДПС. Нищо че през последните месеци подобна загриженост за гласоподавателите не се е чула от неговата уста.

 

Запознати твърдят, че намеците за бунт са ясно разбрани от Кирил Петков. Лидерът на „Продължаваме Промяната“ в принуден набързо да засили Никола Минчев към европарламента, само и само да осигури огромна пенсия на своя партньор.

Източник: Уикенд

3 Коментара

Борис

преди 3 месеца

На ГМО образуванието ГНОМ ще му е нужна огромна пенсия,та да заплаща на тези,които "уважават" хлабавата му вече халка!На времето не беше така,ама за това питайте Б.Бонев,с когото и с Йорданка Соколова търчаха в една писта,а Сашо Попов подтичваше подир тях с ибрика и готов за "Чаламба"!

Коментирай

Борис

преди 3 месеца

На ГМО образуванието ГНОМ ще му е нужна огромна пенсия,та да заплаща на тези,които "уважават" хлабавата му вече халка!На времето не беше така,ама за това питайте Б.Бонев,с когото и с Йорданка Соколова търчаха в една писта,а Сашо Попов подтичваше подир тях с ибрика и готов за "Чаламба"!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.