Атентатът срещу Роберт Фицо - възможен ли е той в България?

https://svobodnoslovo.eu/politika/atentatat-sreshtu-robert-fico-vazmozhen-li-e-toy-v-balgariya/134085 SvobodnoSlovo.eu
Атентатът срещу Роберт Фицо - възможен ли е той в България?

Разделението на обществото, безспорно, е повсеместно - не само в България, а и в целия западен свят. Със сигурност обаче не сме открили топлата вода, тъй като генезисът на сблъсъка между либералното и консервативното датира от векове, но в последните години той влиза в своеобразен пик. Едно обаче е законна форма на протест - било на улицата, било в социалните мрежи, но съвсем друго е опит за убийство срещу човек, който и да е той. В случая това бе премиерът на Словакия Роберт Фицо, който бе прострелян от 71-годишния Юрай Цинтула, писател и поддръжник на либералната партия. Разделението обаче далеч не подминава България, дори напротив. Възможно ли е повторение на атентата в Словакия в България?

Попитахме Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и Кристиян Шкварек, представител на групата на Европейските консерватори и реформисти в европарламента в България.

Милен Керемедчиев: Не изключвам да има сблъсъци между крайните фракции

Абсолютно е възможно да се стигне до сблъсъци между симпатизанти на двете крайни движения - либерали и консерватори, леви и десни.

„Конфронтацията между консервативните и либералните идеи в България е също толкова яростна, колкото и в останалите страни-членки на ЕС. Дали ще има стълкновения не е ясно, тъй като напрежението е толкова нажежено до червено, че всяка конфронтация може да доведе до изблик на по-яростно насилие“, каза бившият заместник външен министър Милен 
Керемедчиев.

Според експерта в родната действителност едва ли ще видим крайна ескалация като тази в Словакия, но е напълно възможно да се стигне до сблъсъци между двете крайни движения.

„Надявам се тези сблъсъци да останат само в социалните мрежи, но не трябва да сме далеч от мисълта, че такива крайно радикализирани хора като този пенсионер на 71 години няма да има и при нас“, не изключи и такъв вариант Керемедчиев.

Поддръжниците на либералните идеи не могат да осъзнаят каква съпротива срещу техните идеи има и това води до раждането на крайно десни, популистки и консервативни движения. И България със сигурност е част от този процес, смята той.

Тенденцията в цяла Европа е за възход на по-консервативни и крайно десни сили, много е вероятно в 9 от 27-те държави в ЕС националистите и консерваторите да спечелят изборите, а в голяма част от останалите страни такива партии ще бъдат втора или трета политическа сила на изборите за европарламент, прогнозира Керемедчиев.

И още - много проруски партии също ще намерят място в Брюксел: „Очакваме много сериозна конфронтация на всички нива - и на ниво национални парламенти, и на ниво европейски институции. Този европейски парламент ще бъде много по-различен и по-разнороден.“

А как се стигна до този атентат, безпрецедентен за Европа в последните години? „Това, което представлява като политика премиерът Фицо, е една сериозна конфронтация. Той спечели изборите със слогана за нито един повече куршум за Украйна, че ще наложи вето за Украйна в НАТО, каза и че окупираните от Русия територии вече са загубени. Реториката му е същата като на Орбан и това го поставя в пряк сблъсък с всички европейски ценности. Да не споменавам, че в първия си работен ден той свали и изхвърли европейското знаме. Във вътрешен план той направи много сериозни реформи, които показват авторитарно управление - закри националната телевизия, специализирания съд. И с тези си действия направи така, че хиляди излязоха на протест. Стигна се до крайна ескалация на напрежението между двата лагера - либералния и консервативния. Тези две течения се сблъскаха и така се стигна до това покушение и опит за убийство.“

Кристиян Шкварек: Либералите са силни само в социалните мрежи

До случай като атентата с Фицо няма да се стигне, тъй като българските либерали нямат топки, а са силни само в социалните мрежи, смята Кристиян Шкварек.

„Станахме свидетели на една отвратителна помия от страна на българските либерали след този случай, включително един либерален архимандрит бе написал, че се надява Фицо да умре. Но не смятам, че ще се стигне до такива неща в България. Наблюдавам тази общност от години и мога да ви гарантирам, че тя е съставена от изключителни страхливци, от хора без гръбнак, от хора без топките да извършат такова нещо. Те са обаче изключително смели в социалните мрежи, но не очаквайте от тях куршуми“, каза той.

Дехуманизацията на политическия противник и приравняването му със своего рода подчовек - това е в основата на мисленето на либералната общност според Шкварек.

 „За тези хора противникът им е орк, ултра, шкембе-патриот, феодален електорат, еди-колко си хилядник, продажник, псевдоконсерватор, псевдопатриот, мафиот, зърнар, агент, ченге. А и направо животно - виждате сега как една от политическите формации основава своята кампания да качи билборди, в които политическият им противник е показан като прасе. И защо да не отстраниш този противник, било то и с насилие“, даде пример той.

„Дехуманизацията на политическия противник води до насилие. В момента има едно политическо семейство, което е обсебено от идеята, че моралът е на негова страна. И моралът е това, което то каже. Властта на това племе, според тях, се полага поради морални причини, а техните опоненти не са съвсем хора. Във всяко общество се ражда една либерална прослойка, която се позиционира в ляво, само в България те се наричат десни. Те смятат, че властта им се полага по правото на морала, а когато не са във властта, държавата трябва да бъде „спасена“ чрез незабавното сваляне на демократично избраната власт, в която те не участват.“

Либералните и консервативното не са едно, подчерта Шкварек. „Фицо бе комунист, негови опоненти са либералите. В момента има 4 лагера, Фицо е от ляво-консервативния, проруския лагер. Но това не е оправдание да застреляш опонента си.“

Плътта на обществото се разкъсва от либералното лоби, смята анализаторът, по всички линии - националната принадлежност, сексуална ориентация и т. н. „Затова трябва да взимаме активно участие в нашата общност - в изборите, в местната църква, в семейството ни. Колективното действие и да бъдем общност е единственият начин да се противопоставим срещу тази либерална ентропия.“

Автор: Иван Гергов

trud.bg

4 Коментара

Прик

2 months before

Керемидчиев, съжалявам, но ти с международната политика си като гъска в мъгла!

Коментирай

Посетител

2 months before

От няколко години, две - три може би, Керемедчиев от относително неутрален коментатор, който - да, може и да не си съвсем съгласен с мнението му, но все пак ще го изслушаш, днес коренно е променен. До степен съвсем да не желаеш да чуеш. Защото по нищо не се различава от кохортата постоянно присъстващи в големите медии дрънкала... Явно, успешно е приключило приобщаването му към "правата" евротрансатлантическа... вяра.

Коментирай

Реалист

2 months before

Керемедчиев - досаден и еднообразен.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.