Авгиеви обори

https://svobodnoslovo.eu/politika/avgievi-obori/5935 SvobodnoSlovo.eu
Авгиеви обори

Край с политическите назначения, обяви премиерът Кирил Петков. И зададе тон с отзоваването на досегашния ни консул във Валенсия Пламен Георгиев.

Амбицията на властта е оттук нататък професионалният критерий да е водещ принцип за всички хора там, където отиват, особено на сладките дипломатически служби. Самият Георгиев, бивш шеф на КПКОНПИ, известен и като Пацо Терасата, стана едва ли не емблема на порочните задкулисни назначения от Борисовото управление. Той бе пратен в Испания "по заслуги" и скрит от прожекторите у нас заради серия от скандали.

Петков, като е рекъл "А", да продължи и по-нататък с азбуката. Защото ни е бедна фантазията да се сетим и изреждаме колко още трябва да последват Пацо. Та дори той, в опит да се оправдае, призна, че 2/3 от генералните консули са политически назначения. А това предполага, че са без опит, ценз и не са хора от кариерата, т.е. не са за там, където са пратени.

Сега му е времето да се разчистят тези "авгиеви обори". Да се направи обстоен преглед на работата на посланици, консули, дипломати, мандати, да се види кой какво е свършил и колко струва. И да не забравят новите, че практиката често опровергава обещанията. До следващите отзовани.

Валентин Георгиев

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.