Австрия: Видяхме българската граница, Шенген не трябва да се разширява

https://svobodnoslovo.eu/politika/avstriya-vidyahme-balgarskata-granica-shengen-ne-tryabva-da-se-razshiryava/119252 SvobodnoSlovo.eu
Австрия: Видяхме българската граница, Шенген не трябва да се разширява

В едночасово интервю по обществената австрийската телевизия (ОРФ) австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви за пореден път твърдата си позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство, предаде БТА.

По време на интервюто, посветено на въпроси на сигурността и по вътрешнополитически и международни проблеми, завеждащият вътрешнополитическия ресор в ОРФ го запита кога ще отстъпи по въпроса с Шенген и ще допусне разширяването на пространството с България и Румъния, на което министърът отговори:

„Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, казах, не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира. Какво имам пред вид: ние никога не сме имали толкова гранични контроли откакто съществува това свободно пространство, както в момента: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо? Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място, в момента когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство“.

На журналистическия аргумент за позицията на мнозина, че този проблем може да се реши на общоевропейско равнище и че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, като позицията на налагане на вето е остро критикувана от Европейския парламент, от председателката на Европейската комисия и от президента на Австрия, Карнер каза:

„Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто - бел.ред.) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита.“

https://fakti.bg/

2 Коментара

друг индианец

преди 4 месеца

Ами,бу..лгаристанско стадо,защо не извиете вратовете на колониалната си администрация,назначена ви от западните господари,след което влезте във връзка с румънците и унгарците,натоварете на няколко десетки влакови композиции всички мигранти и ги стоварете на границите на лелеяните от мигрантите западни държави.Така хем ще се отървете от мигрантите,които и без това не са приритали за нас,хем ще покажете на западните бо...клуци,как не си пазим границите!Иначе,вечно ще ни таковат и нашите и чуждите бандити!

Коментирай

Kiro Kanadeca

преди 4 месеца

Ех, европейци! И без петел ще съмне! Вие и без това се напълнихте с "гости", халал да са ви! Съгласен съм с "друг индианец", че тези, които са при нас, да тук временно. Те ще си поемат къмто Европа, рано или късно. Ама и ние сме балами - постави им ребром условието - или ни приемате н Шенген, щото сме ви изпълнили условията, или всичкото пакистанец и афган- на Хоргош до 24 часа. Да ги видим тогава! Бастуни

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.