Български гласъ и ИТН на чертата, 1/2 % разлика между ППДБ, ДПС и Възраждане: Соушъл Мониторинг България

https://svobodnoslovo.eu/politika/balgarski-glasa-i-itn-na-chertata-12-razlika-mezhdu-ppdb-dps-i-vazrazhdane-soushal-monitoring-balgariya/134205 SvobodnoSlovo.eu
Български гласъ и ИТН на чертата, 1/2 % разлика между ППДБ, ДПС и Възраждане: Соушъл Мониторинг България

Най-представителното проучване на общественото мнение у нас, извършено сред 3500 бг граждани с избирателни права от цялата страна подсказва за 2 основни интриги на изборите за парламент. Първото място на ГЕРБ е неоспоримо с 25, 63%, като авансът пред ППДБ се увеличава и вече е над 11%. Но със своите 14,35% досега управляващите попадат в яростна битка за второто място, тъй като следващите две партии имат практически същия процент - 14,11% за Възраждане и 13,68% за ДПС.

 

Фотофиниш ще определи позициите от сребърната до четвъртата и никой в момента не може да каже кой на коя ще попадне. Всичко ще се реши в края на кампанията, която все още върви вяло и се очаква да гръмне едва в заключителните 10-12 дни след дългия уикенд за празника на родното слово.

 

БСП пада до 7,86% и запазва пета позиция, но интригата за четирипроцентовата бариера остава. Според изследването на SMB на чертата са ИТН с 4,18 на сто и Български гласъ с 3,71. Тази нова партия беше една от сензациите на местните избори, като успя да събере 68 000 вота, постигайки престижното трето място във Варна - община №3 у нас, както и бронзова позиция в други областни градове като Хасково и  Враца. Тя има дори собствен кмет в една от най-богатите общини на страната - Созопол, където преди управляваше БСП. Очертава се като нелидерска партия на регионите.

 

Запазва се и още една въпросителна. Ваня Григорова със Солидарна България също запазва шансове да прескочи летвата, като събира 3,13%. Близо до нея с 2,88 на сто е Синя България, а Граждански блок на Гешев се движи на процент и половина, което го поставя над прага за осигуряване на субсидия от едно на сто.

 

Малко по-различна е картината за класиране в европарламента на изборите 2 в 1 на 9 юни, която очертава проучването на SMB, осъществено по метода на телефонното интервю по поръчка на 19 минути от  агенцията.

Пропорцията и резултатът на ГЕРБ се запазва, но ППДБ прави повече от процент разлика на Възраждане и 1,7 на сто спрямо ДПС. Което е странно, защото за разлика от двете партии, с които дава сходни резултати, коалицията страда от липса на европейска легитимация - само ДСБ от участниците в коалицията е член на евросемейство.

 

Петата формация, която минава границата е БСП с 8 на сто, което дава известни надежди не за 1, а за двама депутати в ЕП на червените, които в момента обаче имат 5. При тях интригата е дали младата Цветелина Пенкова, която направи успешен мандат в Брюксел и осигури признаването на атомната енергия за чиста и така опази за още половин век нашия закръглящ 50-годишнина наесен АЕЦ Козлодуй и  ще успее да влезе, вместо професора по хиперинфлация Румен Гечев.

Източник: 19min.media

10 Коментара

Червената шапчица

3 weeks before

- Деси, отдавна се канех да те питам... Искаш ли някой път да излезем заедно? На кафе, на пица, на кино... Нещо такова! - Съжалявам, Петьо! Ще ти откажа! - Защо така? - Защо ли?... Наскоро разговарях с бившето ти гадже. Та, тя ми каза, че навремето си имал папилома биоцелатум! - Неее, имал съм цихлозома биоцелатум! - А също и - лабио сифилитис! - Неее, лабео френатус! - Оффф... все тая! На мен - венерически болести - не ми трябват! Айде, чао! - Деси, чакай! Не е това, което си мислиш! Спри се, бе, момиче! Отиде си... Значи - край! Повече с мацки за аквариумни рибки - НЯМА ДА ГОВОРЯ!!!

Коментирай

Мишо

3 weeks before

Смех!!! Анонимниците от "Български глас "изплуваха" от помийната яма с това поръчано и финансирано от тях "най-представително" "проучване"! Айде сиктир бе баламурници!

Коментирай

Мишо

3 weeks before

Смех!!! Анонимниците от "Български глас "изплуваха" от помийната яма с това поръчано и финансирано от тях "най-представително" "проучване"! Айде сиктир бе баламурници!

Коментирай

Посетител

3 weeks before

"Соушъл мониторинг България" - тия пък кои са?!? Създадени от днес за вчера? Поредните фантоми изплували от нищото, изригнали някакви числа и отново потънали...

Коментирай

Ния

3 weeks before

Върви сериозно наддаване, за да могат разни...лози да промиват мозъци по телевизията. Отврат!

Коментирай

Vito

3 weeks before

Сега това дезинформация ли е?!?

Коментирай

Червената шапчица

3 weeks before

Един хубав бой ще ги оправи всичките, но дали само бой е достатъчен... или и другото, но без вазелин...

Коментирай

Крис

3 weeks before

Що е туй "Български гласъ" и има ли почва у нас? Чувам ги за пръв път, а са вече на път да прескочат 4-те процента? Твърде подозрително е горното проучване.

Коментирай

И аз имам агенция

3 weeks before

И аз си направих вчера агенция и организирах най мащабното проучване някога правено в северното полукълбо. Честно ви казвам, вярвайте ми. Според резултатите, които бяха обработени от 6 слепи белгийски девици, първите 3 места са за Великденския Заек, Чибурашка и Хари Потър. Оспорвана е борбата за 4 и 5 място, като не се знае кой ги заема. Ето, готово.

Коментирай

Глас от народо

3 weeks before

Братя ,мили братя ,гласувайте за Възражданье. Великият д-р Костя ще ни извади от кръвопийското ЕС ,от милитаристическото НАТО.Ще се сдружим с братята от Северна Корея ,Техеран и най-вече Русия. Ще върже левот за рублата и всички ще станем милионери ,милионери. Възражданье ,Възражданье . Костя ,Костя ,новий Данко български.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.