Битката с корупцията на „добрите“ паразити

https://svobodnoslovo.eu/politika/bitkata-s-korupciyata-na-dobrite-paraziti/144088 SvobodnoSlovo.eu
Битката с корупцията на „добрите“ паразити

Хората на Доган и другарите им от кръга „Капитал“ се опитват да изкарат Джейхан Ибрямов светец, въпреки че беше хванат с подкуп от 100 хил. лева белязани пари

Помните ли крилатата фраза на Йордан Лечков, че корупцията всъщност е „далавера, в която не участваш“? Е, оказва се, че цяла клика политици, „анализатори“, „експерти“ и прочее платени техни суфльори, които от години лъжат избирателите, че ще изринат корупцията от авгиевите обори на властта, действа по същата логика. Корупцията може да я има, само…ако не уличава самите тях.

Да оставим настрана точната характеристика на понятието, което в специализираната литература  е описано със сухата дефиниция „злоупотреба с обществената власт с цел лично облагодетелстване“. Едва ли има човек в тази държава, който да не е наясно какво е измерението му в нормалния живот – всеки случай, в който човек с някаква власт поиска пари или друга облага „под масата“, за да направи нещо е случай на корупция. 

На този фон какво е, когато настоящ депутат и кандидат за нов мандат в Народното събрание, бъде хванат на местопрестъплението с белязани 100 хил. лева в плик в джоба (първи транш от поискани общо 400 хил. лева), след като ги е взел, за да уреди обществена поръчка в Министерството на отбраната? Корупция е.

Престъпление ли е депутат и кандидат за такъв да поиска подкуп, за да използва властта си за уреждане по втория начин на обществени поръчки или на каквото и да било друго? Престъпление е. При това тежко. Така поне сочи  Наказателният кодекс на страната.

Престъпление ли е депутат и кандидат за такъв да планира да използва парите, за да купува гласове? И този въпрос е риторичен – да, престъпление е. При това запечатано от СРС-та.

Морално ли е да караш джип, закупен от фирма с престъпно придобити пари от укрито ДДС? Не, разбира се.

Защо тогава, въпреки че един от емблематичните представители на Ахмед Доган независимият народен представител и кандидат за депутат от земеделската коалиция АПС - Джейхан Ибрямов, беше арестуван от разследващите със 100 хил. белязани лева подкуп и светещи ръце от преброяването им от няколко дни една малка, но креслива група ни залива от площадите, медиите и социалните мрежи с жалби, че е арестуван незаконно и едва ли не бил светец и жертва на заговор?

Отговорът е прозаичен – защото такъв е моралът на Ибрямов и неговите ортаци от кликата на Доган и новоизпечените им другари-жълтопаветници от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев. Лицемерен, паразитиращ и ръководен от двойния аршин. За тези хора максимата е, че чуждото е тяхно, а законът е закон, само, ако не важи за тях. И не ги засяга и застига.

Ако има нещо позитивно от цялата вербална полюция, с която ни заливат представители и на първите, и на вторите в дните, след като Ибрямов беше хванат на местопрестъплението, то е, че извади на светло колаборацията между доганисти и партийците, експертите и журналистите на ръчно управление на Прокопиев. Съюз, който доскоро звучеше абсурдно, но всъщност не само се оказва реален и доказан от общи задкулисни начинания през годините, но – като се замислим – е и напълно закономерен. Тъй като както едните, така и другите имат интерес не България да е истинска демокрация, в която законите и справедливостта са над всичко, каквато е мечтата на цялото общество, а да е в оковите на създадената от тях „завладяна държава“, управлявана от пропагандата и двойния аршин. И от „обръчи от фирми“ и „раздаване на порциите във властта“ под масата, както проповядваше Ахмед Доган.

Именно затова, докато Доган и хората  му скандират „свобода“ за Ибрямов на жълтите павета пред рехави агитки от докарани с автобуси „привърженици“, брънките в пропагандната машина на Прокопиев – депутати от ПП-ДБ като Ивайло Мирчев, добрали се до властта с протести по същите тези жълти павета и лъжи, че ще се борят срещу корупцията, „експерти“ като Андрей Янкулов от „Антикорупционния фонд“ и журналисти от медиите на кръга „Капитал“, заливат цялото общество с защитни пледоарии в полза на хванатия с белязани пачки народен представител. Обяснявайки, че бил незаконно арестуван. Че не можело да бъде разследван без да му е свален имунитетът. Че разследващите е трябвало едва ли не да го предупредят, че го разследват и чак след това да го вардят дали ще вземе поискания от него подкуп. Че едва ли не бил станал жертва на „постановка“, поръчана  от председателя на ДПС Делян Пеевски.

А за това, че Ибрямов не само е взел парите, ами ги е и броил и съответно е оставил дири от маркировката им по ръцете си, нито дума. Както впрочем и за факта, че Софийският градски съд го остави зад решетките – т.е. очевидно магистратите са счели не само, че арестът му е законен, но и че прокуратурата е събрала достатъчно данни срещу него, доказващи, че има опасност отново да извърши престъпление, ако е на свобода. Защото за хората на Доган, разобличени не от друг, а от доскорошните си избиратели от ДПС като паразити, а също и за защитниците им от кръга „Капитал“, не са важни фактите, а желанието да опазят вече заграбеното и да продължат като се окопаят във властта.

И сега, след като в продължение на години се опитваха да убедят обществото, че Прокопиев е „добър олигарх“, се опитват да ни убедят , че има и „добри паразити“. Нищо, че това е ни повече, ни по-малко оксиморон, а хората отдавна са наясно, че в обществото не трябва да има място нито за олигарси, нито за паразити. 

trud.bg

3 Коментара

Бай Добри

7 hours before

Той Пеевски да не би да не е корупция? Има всичко на всичко 2-ма избиратели – той и майка му. Всичко друго са купени гласове, корпоративен вот, зависими хора, насилие. На медиите дето им плаща, тия пари откъде идват? Сам с честен труд ли ги изкарва? Или е някакво източване? Корупция. А гласовете в Северозапада? Те без пари ли са? С какво плаща? От депутатската заплата сигурно… 🙂 То хубаво борим „корупцията“, ама да видим и КОЙ я бори 🙂

Коментирай

Павлина

7 hours before

От доста време се чудех Явор Дачков на коя ясла е. Е, стана ясно - кръга Капитал и Догановите авери. Това, което публикува сайта "Гласове" по случая с Д. Ибрямов, директната защита и оправдаване при очевиден казус за корупция в огромни размери показва едно - политическите анализи на Явор Дачков са според това кой му плаща. Не се различава по нищо от всички други платени глашатаи. Иначе този човечец няма капка свян да морализаторства, да говори против корупцията.

Коментирай

огнеборец3

6 hours before

Този Ибрямов няма как да е светец и със сигурност някъде си има неща за потулване - както всички, участващи в управлението на бандитската ни територия. Но като почнаха да пишат и говорят за "100 хил. белязани лева подкуп и светещи ръце от преброяването им", няма как да не си спомня за кметицата Иванчева, сготвена и затворена за назидание, и също думите на Гешев, как тя "светнала като Коледна елха". Та тези "светещи ръце" взеха нещо често да се повтарят... - и мракът в България се май се пробива единствено от "ръце, които светят".

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.