Борисов връща Димитър Николов на бял кон?

Лидерът е в ужас да не изгуби и морската столица след София

https://svobodnoslovo.eu/politika/borisov-vrashta-dimitar-nikolov-na-byal-kon/114667 SvobodnoSlovo.eu
Борисов връща Димитър Николов на бял кон?

Лидерът е в ужас да не изгуби и морската столица след София

Бургаският кмет Димитър Николов отново е на дневен ред в сърцата на ГЕРБ.

 

Активът на партията обяви единодушно на 27 юли, че номинира именно Николов за кандидат-кмет на предстоящите местни избори, макар че лидерът Бойко Борисов го беше „разжалвал“ и бе обявил, че няма да се състезава от партията за кметския стол на 29 октомври заради твърде многото му мандати.

 

Същата ситуация Борисов обяви и за столицата, където Йорданка Фандъкова няма да се издига повече за градоначалник.  И докато ГЕРБ-София прегърнаха идеята с апломб, то бургаската структура напук номинира Николов за пореден успешен мандат, без съобразяване с исканията на председателя си. И Борисов дал заден ход, а Николов отново е в играта на ГЕРБ, след като се понесоха слухове, че е упорито ухажван от президента Румен Радев, да се кандидатира като независим с негласната му, но солидна подкрепа.

 

Преди месеци кметът на Бургас се бил заканил, че отива на избори дори без сегашната си партия, тъй като рейтингът му в града е феноменален – над 60%, а избирателите и то не само от ГЕРБ, го одобряват. Говореше се, че досегашният управник на морския град дори ще се кандидатира като независим. И заваляли изкусителни предложения и от други партии, а не само от сателитите на президента.

 

Паникьосан от категоричната му загуба в София, която му вещаят социолозите, Борисов премислил идеята успешния му кмет Димитър Николов да не играе от ГЕРБ и да падне в ръцете на опонентите му и в момента лидерът води трескави разговори да убеди обидения кмет да не се прехвърля под крилото на друга формация. Без Николов ГЕРБ ще изгубят категорично и един от най-важните градове в страната, а партията вече е наясно, че в столицата няма как да има победител.

С номинациите за кандидати на другите областни градове, които текат в момента, партията почти няма шансове за категорична победа от първи тур.

 

Според депутати от ГЕРБ, лидерът им не е против кметовете да управляват без ограничение в мандатите, което показал ясно по време на дебатите за промени в Конституцията. От ПП искаха кметовете да имат максимум два мандата, което Борисов, който настояваше през 2019г. те да са ограничени до 3 мандата максимум, отказа да подкрепи. Типично за лидера на ГЕРБ ограниченията щели да действат само за управници, посочени от него, като в случая с Йорданка Фандъкова, и жестоко съжалявал, че е споменал и името на Николов редом с нея, когато коментирал орязване на мандатите.

 

Друга драма с издигането на Димитър Николов бил и слух, че ПП преди месеци се опитвали да ухажват зад гърба на коалиционния си партньор най-успешния им кмет. В крайна сметка ПП се спряха на депутата Константин Бачийски, след като ГЕРБ скръцнали със зъби, а лидерът си сменил мнението на 180 градуса.

Източник: Уикенд

 

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.