Бойко за Мата Хари: Имам любовен живот, и аз съм човек

https://svobodnoslovo.eu/politika/boyko-za-mata-hari-imam-lyuboven-zhivot-i-az-sam-chovek/5790 SvobodnoSlovo.eu
Бойко за Мата Хари: Имам любовен живот, и аз съм човек

Кога Бойко Борисов казва истината и кога лъже за Мата Хари? Когато той ни обяснява, че е наясно коя е „прекрасната госпожа“, снимала в спалнята му пачките и кюлчетата или когато твърди, че не знае. Това е въпрос с повишена трудност, на който, види се, прокуратурата не иска да отговори и за по-сигурно не пита и самия лидер на ГЕРБ и бивш премиер.

Поредният епизод от абсурдната пиеса „Борисов в чудния свят на Мата Хари“ гледахме миналия четвъртък. Тогава Борисов се яви на разпит в Национална полиция по сигнал на БОЕЦ за кюлчетата, пачките и Мата Хари. Разбира се, че е обяснил на разследващите, че не знае кой е снимал в спалнята му. От твърденията му досега в различни интервюта не става ясно. Впрочем версията на Борисов няколко пъти се сменя, откакто снимките, а след това и видеото от спалнята му, видяха бял свят през лятото на 2020 година.

Чухме, че това е компромат като по учебник от КГБ, а също и, че е замесен президентът Румен Радев. В един момент дори Борисов обяви, че не може да каже точно коя е Мата Хари, защото има „много жени“. Прокуратурата не се трогна в нито един от моментите от неговите разнопосочни твърдения и не счете за нужно да го попита дори за шортлистата му с предположения коя е госпожа Хари.  Вместо това разследването беше спряно с мотива, че не може да се установи жената в черна рокля без ръкави, с гривна на ръката  и тъмна коса, която се вижда на записа от премиерската спалня, нито пък дали парите и кучетата са истински.

Дни след като кадрите бяха разпространени, Борисов даде зрелищна пресконференция. Зад него в централата на ГЕРБ бе строено цялото ръководство и депутатите на партията му.  От думите му тогава се разбра, че признава, че на снимките е той, а парите и златото нарече „компромат като по учебник от КГБ“. Тогава Борисов обясни, че спалнята, кабинетът и тоалетната в резиденцията са на един етаж и намекна, че е възможно и някой бивш съпартиец от ГЕРБ да стои зад компроматите. Намесен бе и президентът Румен Радев, когото пък Борисов обвини, че го следи с дрон.

„Прекрасна госпожа“ се превърна в Мата Хари във версията на Борисов през ноември 2020 година. Тази версия той лично лансира в прочувствено интервю за един от най-авторитетните вестници в Германия „Франкфуртер алгемайне цайнтунг“.

В това интервю лидерът на ГЕРБ обяснява, че снимката е направена в правителствената резиденция, където живее отдавна: „Аз съм разведен и живея сам. Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да кажа:  „Аз съм човек, с човешки потребности. Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата и затова на извършителите вероятно им е било лесно. Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него. Има един видеозапис, който разкрива извършителите, за да видите как някой минава през къщата ми. Показани са банята, гардеробното помещение и накрая спалнята ми. Човекът, който е правил видеото, целенасочена отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета“.

 В интервюто Борисов обяснява, че в дамска чанта има място да се съберат малки кюлчета и пачки и ако дамата му се обади, а той е зает и й каже да отиде в резиденцията и да го изчака, охраната има указания да я пусне в къщата му.  „И сега тя знае че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. Слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми като Мата Хари“.

„Борисов знае коя е Мата Хари, която е снимала в жилището му, както твърди, но не го е казал на разследващите. Така влизаме в хипотезата да бъде разследвано дали не е затаил истината. Това потенциално може да ангажира неговата наказателна отговорност“,  каза през декември 2020 година съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той настояваше прокуратурата да огласи всички материали по делото за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Борисов. Това обаче не се случи.

Очаквано разследването за кучетата и пачките предизвика интересът и на Брюксел. Това бе една от темите, по които депутатите от мониторинговата група на комисията ЛИБЕ пращаха въпроси до главния прокурор Иван Гешев. Не последваха отговори,  освен дежурното, че Борисов се разследва най-подробно и прецизно.

По това време вече бизнесменът Светослав Илчовски бе обявил пред Комисията по ревизия в парламента, че знае коя плеймейтка, правила снимките. По думите на Илчовски, кюлчетата са истински и са подаръци за рождения ден на Борисов от двама крупни бизнесмени. Илчовски разказа още и за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие.Прокуратурата обаче не образува разследване по думите на Илчовск. Така, че каквото и да събере в хода на разследването, то да няма доказателствена стойност за съда.

 Не е ясно дали Борисов е викан от Прокуратурата по случая. През ноември миналата година Борисов вече говореше, че не знае коя точно е Мата Хари, защото „не е била само тя, която е идвала в нас. Не трябва да обвини несправедливо някого, а това е проблем“. Преди Коледа обаче прокуратурата се размърда и се сети да търси банкнотите и кюлчетата по серийните им номера от БНБ. Един месец по-късно не е ясно дали ги е открила.

В хода на скандала Борисов може да сменя версиите си, но прокуратурата е константна. Тя така и не намери за нужно да стигне до дъното на случая и да разкрие истината по него. Промяната на версиите на Борисов обаче далеч не означава, че той наистина не помни, а се разглежда като белег, че крие нещо и затова се налага да нагажда историята. През 2020 година, когато снимките изтекоха, реално нищо не го притискаше и той говореше каквото си иска. Ситуацията сега е малко по-различна. Той вече не може да говори каквото си иска и версията му рязко стихна. Затова остава да питаме дали пък Борисов не е нечия Мата Хари…

Автор: Доротея Дачкова

Източник: в. „СЕГА“

*Заглавието е на Narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.