Цачева ще похарчи 100 хил. лв., за да й кажат проблемите в съдебната власт

https://svobodnoslovo.eu/politika/cacheva-shte-poharchi-100-hil-lv-za-da-y-kazhat-problemite-v-sadebnata-vlast/21956 SvobodnoSlovo.eu
Цачева ще похарчи 100 хил. лв., за да й кажат проблемите в съдебната власт

Въпреки всеизвестния факт, че доверието в съдебната система удря дъното, министерството на правосъдието е обявило обществена поръчка на стойност над 100 хил. лв., за да са установи доколко гражданите са доволни от третата власт. Търси се изпълнител, който да изработи "методология за проучване на общественото мнение относно удовлетвореността от нея". Стойността й е 114 055.83 лв. без ДДС, а парите са от европейската програма "Добро управление".

В документацията е записано е, че "ако проучването не може да се използва за провокиране на промяна или подобрение, това означава, че не е изпълнило целите си, независимо колко внимателно е проведена дейността по събиране на обратна информация". Предвижда се и подобни проучвания да се правят ежегодно, като ще им се осигурява бюджет.

Проучването трябва да се провежда в цялата страна, на терен, не може да е по интернет, а чрез анкети. Поставени са и две допълнителни изисквания: "всички граждани на Република България да имат равен шанс да попаднат в извадката; извадката да е представителна - изборът на представителите да се извършва така, че да отразяват структурата на гражданското общество и бизнеса". След това ще се организира общественото обсъждане на резултатите с участието на граждани, магистрати и представители на бизнеса. За него са разписани подробни изисквания - да участват поне 100 души, в залата да са осигурени места за всички, както и спокойствието им. Има и изискване за мебелировката в залата - "да е нова или запазена, с удобни места за сядане".

Участниците в проучването ще бъдат питани за всички видове дела - наказателни, граждански и административни. Ще им бъдат задавани въпроси за "срокове, знания, компетенции, любезност, удобство, справедливо отношение, резултат, достъп и място, комуникация, информация, цена". "Освен строго конкретните въпроси накрая следва да се съдържат и по-общи - значимост и удовлетвореност като цяло, които да определят отношението на анкетираното лице по скалата положително-отрицателно. Трябва да се даде възможност на лицата да посочат в какъв аспект според тях е необходима промяна, ако такъв е случаят (например бързина, ефективност, прозрачност, безпристрастност, отчетност, публичност, прозрачност, етика, достъп до информация, достъп до правосъдие и т.н.)", пише в поръчката.

ПРОБЛЕМИ

Абсурдното в цялата ситуация е, че в документацията към самата поръчка е записано ясно какви са проблемите на системата. Цитирани са предишни проучвания както на неправителствени организации, така и на правосъдното министерство. Посочени са и препоръки от доклади на Европейската комисия, които от години са едни и същи. От министерството посочват, че по отделни показатели съдебната система се справя по-добре дори от тези в други европейски страни с по-стари демократични страни. В заданието се прави констатацията: "Единствено по показателя “ефективност на съдебната система” България традиционно е на последно място в изследването на ЕК. Ефективността на съдебната система би трябвало да е пряко свързана с удовлетвореността на гражданите и бизнеса от нейната работа, което на практика не личи да е така". Очевидно новото проучване ще отстрани този проблем.

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.