Цветан Цветанов: До 2 седмици в парламента ще се гласува за мажоритарни избори

https://svobodnoslovo.eu/politika/cvetan-cvetanov-do-2-sedmici-v-parlamenta-shte-se-glasuva-za-mazhoritarni-izbori/25223 SvobodnoSlovo.eu
Цветан Цветанов: До 2 седмици в парламента ще се гласува за мажоритарни избори

С зам.-председателя на ГЕРБ, лидер на депутатите от партията и шеф на парламентарната комисия по обществен ред и сигурност разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Цветанов, пореден кървав атентат в Лондон... Какво предприемате управляващите у нас, за да са спокойни, доколкото е възможно, българските граждани?

- Съболезнования към близките на загиналите. Няма оправдание за подобно ужасяващо посегателство върху невинни хора!

След всеки

терористичен акт

има оперативно

заседание.

При последното, чието провеждане, за жалост, се наложи преди няколко дни - тогава беше атентатът в Манчестър, се установи, че към настоящия момент не се налага завишаване на мерките за сигурност и няма потенциална заплаха към страната ни.

Всеки терористичен акт допълнително ни дава основание да оптимизираме координацията и взаимодействието между всички служби за сигурност и аз съм убеден, че онова, което в момента се прави от компетентните органи, е наистина усилие за намаляване на потенциалната заплаха.

На старта на летния сезон по Черноморието са взети допълнителни мерки за сигурност. Знаете, че вече се проведе заседание по темата в присъствието и на главния прокурор.

- Още на втория месец от старта си 44-ото народно събрание мина през първото изпитание - опозицията поиска оставката на председателя му Димитър Главчев. Как отговаряте на критиките на БСП, че парламентът не работи и че нямате готови законопроекти, което бе и основен мотив за искането?

- Не зная дали си заслужава да се отговаря на подобни критики. Внасянето на всеки законопроект в парламента изисква сериозен правен анализ, както и отчитане на мнението на гражданското общество. Това се знае чудесно от онези, които днес отправят критики.

Не един и два законопроекта можехме да внесем веднага, но внасянето на законопроекти не върви по собствена програма, а следва управленската логика на кабинета. Всеки политик е наясно, че правителството трябва да стои зад важните законодателни инициативи и те трябва да са в синхрон с работните му приоритети. Подобен подход на законотворчество е отдавна поет ангажимент както към Брюксел, така и към българските избиратели.

Така например антикорупционното законодателство можеше веднага да бъде внесено от група народни представители. Знаете, че това е и една от препоръките на Европейската комисия. Но правителството няма как да не извърви пътя на цялата процедура - от създаването на работна група и последващо междуведомствено съгласуване. И едва след това Министерският съвет следва да внесе подобен законопроект в парламента, за да може тогава вече да коментираме и да предложим на гласуване това законодателство - дай боже да намерим общ език и с опозицията.

Целта ни е да приемем едно максимално консенсусно антикорупционно законодателство, което няма да бъде променяно и което ще изпълни една от основните препоръки на ЕК в борбата срещу корупцията.

Смятам, че антикорупционното законодателство е от първостепенна важност за всички, включително и за онези, които дълго време са правили и продължават да правят изявления по темата с цел да извличат единствено политически дивиденти.

На фона на това, което прави БСП в момента - критикува и дава лоши оценки на работата на парламента, нека да си спомним как беше приемано от тях законодателство, без да има ресорни комисии, които да функционират ефективно. Знаете, че винаги при формирането на един нов парламент има временна комисия, която трябва да изработи и да приеме правилник за организацията и дейността му. А временната комисия на 42-ото народно събрание (по времето на кабинета “Орешарски” - б.а.) се ангажира освен с това, също и с непосилната задача да приема и законодателство по важни теми, което провокира обществено неодобрение и извади хората на протести.

Така се стигна до

едногодишните

ограждения на

българския

парламент

и до рекордно високото неодобрение към българските институции, както и към изпълнителната власт, която включваше БСП и ДПС. Това бяха резултатите от неправомерно бързите законодателни усилия на БСП. Хората останаха с впечатлението, че това бързане не беше продиктувано от обществения интерес.

- Искате да кажете, че умишлено ви пришпорват, за да ви провалят?

- Ние не бихме се поддали на емоция в момент като настоящия. Не може да се действа извън парламентарните правила - без ресорна комисия да има произнасяне със становища по конкретни законодателни инициативи. Всяка секторна политика по необходимост е оценявана от съответната ресорна комисия, която има компетентността да дава мнения и препоръки. Подобни действия са задължителни, за да може в дебата да постигнем конструктивен диалог и да приемем адекватно законодателство, което да кореспондира с обществените и националните интереси.

- Притеснява ли ви, че при гласуването за смяната на председателя на Народното събрание разликата между депутатите, които дадоха вот за смяната на Главчев, и тези, които го подкрепихте, беше само 4 гласа?

- Това показа единствено, че

БСП се стреми

да формира

опозиция, в която

да влиза и

партия “Воля”.

Знаете, че при гласуването тогава народните представители от “Воля” напуснаха пленарната зала, след това пък отново влязоха. БСП пък си служеше с подигравателен тон, стремейки се да внуши, че в цялата работа има нещо задкулисно. Не вярвам подобни действия да срещат добър прием дори сред избирателите на социалистите.

- Тоест, че сте им повлияли.

- При самото гласуване се видя, че “Воля” са се консолидирали с опозицията в лицето на БСП и на ДПС. Явно става дума за някакво политическо решение, което очевидно не е взето публично и с аргументи. Честно казано, и аз не зная как е взето. Но не отричам правото им на избор - след като така са преценили, така са и гласували.

- Но това не е ли знак, че правителството е застрашено?

- Нямат основания никакви допускания за нестабилност на кабинета. Очевидно е обаче, че критиките към парламента и кабинета няма да спрат като част от опозиционната стратегия на нашите опоненти в Народното събрание. Само на първо време се атакува ефективността на тези институции и опонентите ни ги наричат неработещи.

Ще последват

и други акции,

които очевидно

подменят далеч

по-трудното

правене на

политики.

Искам ясно да заявя, че ние от парламентарната група на ГЕРБ няма да жертваме парламентарните правила и законотворческите норми, за да угодим на опозицията и да се подведем по клопките, които тя ни поставя с абсурдните си искания.

- Кога влиза в дневния ред на парламента промяната в избирателната система, след като ГЕРБ вече внесе в деловодството проект за въвеждането на чисти мажоритарни избори?

- Да, внесохме такъв проект. Това не буди изненада предвид многократните ни ясни заявления по въпроса. Знаете, че в правната комисия трябваше да се разгледат приоритетно правилата за предстоящия избор на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет. В момента ще се концентрираме и върху предложението, което дойде като решение на Министерския съвет за промените в НПК. Законът за концесиите също трябва да бъде разгледан приоритетно от българския парламент, защото след наложеното вето от президента и при вакуума, който възникна поради липсата на парламент преди изборите, Европейската комисия започна да подготвя наказателна процедура за страната ни.

Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарната система ще бъде разглеждан в предстоящите седмица-две в правната комисия. Очаквам след становището ѝ в пленарната зала да има достатъчно задълбочен и отговорен дебат, който да доведе до

решение,

съобразено с

прекия вот на

2,5 милиона

български

граждани,

които поискаха еднозначно смяна на избирателната система. Друго развитие на нещата в парламента би било пренебрегване на волята на тези български избиратели, което е обществено неприемливо.

- Наполовина мажоритарна система вариант ли е?

- Ние сме внесли формулата, одобрена от 2,5 милиона български граждани, и нямаме никакво морално право да подменяме тези въпроси. Затова и цялостната концепция за приемането на подобно законодателство сме я съобразили единствено с резултатите от референдума.

- Успяхте да парирате излизането на свобода на Наглите - престъпната група, която разкрихте и изправихте пред съда вие като вътрешен министър. А по-нататък?

- Решението на апелативния съд за Гребеца е вече факт, който не подлежи на обжалване. Аз съм благодарен на обществеността и на медиите, че дадоха гласност по случая.

Тези хора са реализирали 19 доказани отвличания, като

не само са

рязали уши и

пръсти, но и са

убивали. Аз

не вярвам в

допускането, че

те подлежат на

превъзпитание

Да не забравяме убийствата на Сапата и Кунгфуто.

Затова пускането им на свобода щеше да е огромен риск. Освен това, ако бяха излезли на свобода, беше нужно да се правят постоянни и големи разходи за тяхното наблюдение. Да припомня, че такива високи разходи вече бяха направени за проследяването им, както и за събирането на доказателства за престъпната им дейност, които да издържат в съда. Всичко това става с пари, които са взети от данъците на българските граждани.

- Започвате мандата с ударна борба за по-малко жертви на пътя. Наистина ли ще бъде премахнат пътен знак Е24, предупреждаващ, че на пътя има камера?

- Няма да има такъв знак, защото водачите намаляват само като го видят...

Наскоро - по време на предизборната кампания, когато бях в Бургас, разбрах, че така бе загинало момиче. Намалява при пътния знак, указващ, че има камера, а веднага след това вдига такава скорост, че буквално излита от пътя и се убива.

ГЕРБ вече предложи и внесе редица важни промени в Закона за движение по пътищата. Първо, вече няма да има шикалкавене по въпроса с кръвните проби. В момента много от полицейските актове падат в съда, след като нарушителите протестират, че те не са им взети от лекар. С новите текстове изчистваме проблема и упоменаваме изрично, че кръв може да бъде взета и от медицинска сестра и доказателството важи пред съда.

Предлага се и по-тежка санкция за лицата, които дават автомобила си на водачи без шофьорска книжка. Колата им ще се спира от движение за период от 6 месеца до 1 година. В момента санкцията е едва до 1 месец.

Рестартираме фонд “Пътна безопасност”, в който ще се събират парите от глобите, които ще отиват за изграждане на инфраструктура и ще се инвестира за по-сериозен контрол на пътя.

Целта е на всеки

100 км да има

минимум

3-4 камери

Трябва да се инвестира и в превантивно образование на подрастващите за пътна безопасност - нещо, което правехме в периода, когато бях вицепремиер и министър на МВР.

В резултат на работата ни през първия мандат на ГЕРБ намалихме броя на жертвите по пътищата от 1000 на 600 годишно. В момента са 708, което означава тенденция към ново нарастване. Целта ни е да се върви надолу - към предишните нива от 2012 г., и след това още по-надолу. По директива на ЕК до 2020 г. страната ни трябва да намали броя на жертвите от 2010 г. наполовина, т.е. до 500. Гледаме на тази директива като на изпълнима задача при мобилизация на силите и добро междуинституционално взаимодействие.

24chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.