“Да, България” – рядък политически таратор

https://svobodnoslovo.eu/politika/da-balgariya-ryadak-politicheski-tarator/25981 SvobodnoSlovo.eu
“Да, България” – рядък политически таратор

Хомосексуални бракове, агресия срещу Русия, партийни хамелеони, лобисти на чужди и корпоративни интереси лъхат от листите за депутати на партията

Претенциите на хибридната коалиция “Да, България” за уникалност на листите им от кандидати за народни представители далеч не се оправдаха. Тъкмо обратното – форсмажорната колаборация между партията на Зелените и партия ДЕОС, заради (авто)жалбите срещу регистрацията на “Да, България” пред зависимия Софийски градски съд, потвърждава пълната кадрова немощ на шумно рекламирания и натрапван лабораторно инженерстван политически проект.

От имената в листите на “Да, България” става видно, че там преобладават привърженици на легализирането на хомосексуалните бракове, на воденето на политика на агресия срещу Русия, партийни хамелеони, както и лобисти на чужди и корпоративни интереси.

Дългогодишният представител на България в Организацията на обединените нации Стефан Тафров несъмнено ще бъде запомнен с подмолната си работа срещу най-големия шанс и същевременно провал в най-новата история на българската външна политика – кандидатурата на страната за генерален секретар на ООН. Още докато пребиваваше в Ню Йорк, бе публично известно, че Тафров прави всичко възможно, за да саботира кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и да лобира в полза на позорно провалилата се Кристалина Георгиева, принудила се по-късно да абдикира и от поста вицепрезидент на Европейската комисия.

Издигането на Тафров за водач на кандидатдепутатската листа на “Да, България” в 24-ти МИР в София може да се разглежда като известна компенсация към бившия дипломат в ООН от страна на кукловода на хибридната коалиция – олигарха Иво Прокопиев, който години наред гледаше на Георгиева като на персоналния си еврокомисар в Брюксел.

Наред с това Тафров перфектно се вписва в единствената донякъде избистрена политическа цел на “Да, България”, отвъд ликвидирането на независимостта на прокуратурата – легализирането на хомосексуалните бракове, което е приоритет №1 на мандатоносителите от ДЕОС. Дипломати от кариерата с години споделят скандални подробности за рандевута в рамките на мандатите на Тафров като посланик в няколко европейски столици.

За разрешаването на гей бракове, освен членовете на ДЕОС, със сигурност ще се обяви и друг кандидат за депутат на “Да, България” – Емил Джасим, известен с арогантното си отношение към патриотични инициативи и лобист за отпадане на основни исторически и литературни произведения от учебните програми.

Ако кандидатите за депутати Тафров и Джасим парадират със своята “изтънченост”, то водачът на листата на “Да, България” в Бургас е известен с агресивното си отношение към Русия. Става въпрос за бившия служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов. През 2014 г. Шаламанов настояваше в стратегически документ за националната сигурност да се посочи, че Русия представлява пряка заплаха за България. Стигна се дотам, че тогавашният служебен премиер Георги Близнашки трябваше лично да се намеси, за да се редактира съдържанието на отбранителната стратегия “Визия: България 2020”. Шаламанов е бивш заместник-министър на отбраната по времето на Иван Костов. Бившият разузнавач и журналист Стефан Солаков твърди, че Шаламанов се разделя с поста в изпълнителната власт, защото е станало ясно, че лобира за закупуването на определена марка американска военна техника за армията.

Самото поставяне на Шаламанов за водач на листата на коалицията на Иво Прокопиев именно в Бургас не е насочено единствено срещу Русия, но е провокация и срещу българския бизнес в региона. Известен факт е, че хиляди руски граждани са собственици на недвижими имоти по Българското Черноморие, а българският туристически бранш продължава да разчита на интерес именно от руски туристи и за предстоящия летен сезон. За разлика от Шаламанов, който две десетилетия се прехранва с хонорари от чужди институти и фондации, а сега е парашутиран в Бургаско, за да води пропагандна кампания срещу руските туристи и собствеността им у нас, стотици хиляди жители на региона разчитат именно на доброто съжителство и постъпленията от чуждите граждани.

Присъствието на емблематичните “екотерористи” Борислав Сандов, Тома Белев и Александър Дунчев като водачи или втори в листите на “Да, България” е пореден пример за пагубната роля, която т.нар. природозащитни организации имат спрямо българския икономически интерес. Пипалата на “Зеления октопод” напират да станат депутати не за първи път, активно подкрепяни от медийните бухалки на олигарсите от кръга “Капитал”.

Сандов, Белев и Дунчев обаче се кандидатират далеч от Кресненското дефиле и Банско. Заради рекета на “Зеления октопод” срещу строителството на финалния участък от АМ “Струма” и разширяването на ски пистите в Банско десетки невинни продължават да загиват при тежки катастрофи по натоварения участък в Кресна, а хиляди туристи съжаляват, че прекарват ваканцията си в България, след като прекарат часове по опашките на ски лифта на курорта.

Водачеството на листите от страна на Христо Иванов, Антоанета Цонева, Иво Мирчев дори не се нуждае от коментар, защото тяхната зависимост от олигархичния кукловод на “Да, България” Иво Прокопиев е достатъчно известна. Друг такъв е водачът на листата в Хасково – новият председател на партията на Зелените Владислав Панев, известен като Владо Компенсаторката, бивш служител на Прокопиев в поръчковия седмичник “Капитал”.

Христо Иванов пък е инсталирал в родния град на Прокопиев – Разград, личната си секретарка Надежда Йорданова, която преди години е била обект на разследване от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Йорданова е била началник на кабинета на Иванов, докато е министър на правосъдието, което поставя под съмнение и нейната компетентност с оглед на административния хаос, заварен в края на 2015 г. в МП от доскорошната министърка Екатерина Захариева.

В пълен разрез с твърденията, че хибридната коалиция между Зелените и ДЕОС се е случила, за да има нови лица в политиката, като водачи на листи са сложени партийни хамелеони, с което рухва и митът, че “Да, България” е с нещо по-различна от листите на т.нар. партии на статуквото. Ето и част от примерите – водачът на листата на “Да, България” във Велико Търново Дончо Бораджиев съвсем доскоро се е подвизавал в партия “Глас народен” на Светльо Витков. На местните избори през 2015 г. Бораджиев дори подкрепя кандидата за кмет на старата столица от ГЕРБ Даниел Панов. Някогашен седесар води листата в Русе, а в Кърджали листата се води от Пламен Даракчиев, който, след като беше синдикалист, седесар, десебист, за кратко се подвизаваше в Столичния инспекторат, а последните години активно помагаше на одиозния бивш военен министър Николай Ненчев в гафовете и далаверите в Министерството на отбраната.

Листите на “Да, България” разкриват и друг нелицеприятен факт за марионетките на Иво Прокопиев. Окончателно рухва дълго лансираното твърдение, че кандидатите за депутати са избирани от симпатизанти и активисти по места. Нищо подобно – листите на кандидатите за депутати очевидно показват, че номинациите са инженерствани задкулисно, като последната дума е била на Прокопиев и марионетките му Христо Иванов и Антоанета Цонева. Това донякъде е разбираемо и защото “Да, България” разчита на гласовете на работещи във фирми от олигархичния кръг “Капитал” и на ангажирани в мрежите на “грантово” зависимите неправителствени организации.

Листите за кандидат-депутати на “Да, България” по същество нямат значение за състава на следващия парламент, защото така или иначе шансовете да преминат дори 1% са минимални. Полезното е, че подредбата, направена от Прокопиев, Иванов и Цонева, показва както тоталната липса на подготвени кадри в хибридния политически проект, а най-вече как всичко е подчинено на болни амбиции за власт, които движат наследниците на “агнешките главички”.

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.