Денков след срещата с Мицотакис: Гърция има интерес за разширението на Чирен

https://svobodnoslovo.eu/politika/denkov-sled-sreshtata-s-micotakis-garciya-ima-interes-za-razshirenieto-na-chiren/113736 SvobodnoSlovo.eu
Денков след срещата с Мицотакис: Гърция има интерес за разширението на Чирен

Газовите връзки са изградени и Гърция изигра ключова роля миналата година, за да можем без прекъсване на захраним икономиката и потребителите. В момента се работи усилно по разширяване интензитета на газа, който може да се подаде чрез допълнителни компресорни станции, за да може не само България да се захрани, но и съседни страни.

Това заяви премиерът Николай Денков, който се завърна с българската делегация от Гърция,цитиран от БГНЕС.

Другата тема е за ангажиментите по развитието на жп линиите, което вече е започнато да се изпълнява от Гърция, едната е към Кулата, другата към Свиленград. Гръцките железници работят вече и това би могло да допринесе за повече товари. От гръцка страна беше заявен интерес към разширението на Чирен, търсят се заинтересовани да се запази част от капацитета и чрез заплащане да могат да ползват допълнителни обеми. Беше изявен интерес при развитието на АЕЦ Козлодуй при подготовката на новите реактори, казаха, че биха се интересували дали биха могли да се включат или като инвеститори, или чрез сключване на дългосрочни договори, за да ползват ток, каза Денков.

Обсъдихме и тръбопровода Бургас -Александруполис, възможност за внос на нефт и захранване на рафинерията. Гърция е заинтересована да се построи, обсъждахме възможни трасета и как може на практика да се реализира този тръбопровод. За да започне един проект от този тип първо трябва да се избере трасе, да се видят изискванията за оценка на околната среда и един от проблемите с първото трасе, които имаме, защото там има защитени зони и трябва да се прави наново ОВОС, търсим алтернативни варианти, почерта премиерът.

За Лукойл, Денков каза, че ако някой реши да продава Лукойл, това е тяхно право. Да говорим за изтласкване и репресивни мерки, това не влиза в плановете на правителството, посочи той.

За това 24 май да стане национален празник, Денков коментира, че вицепрезидентът Йотова вече е казала, че няма възражения за датата, а се съмнява в аргументите. Миналата година по това време ние внесохме такъв доклад за обсъждане, така че аргументите винаги са били едни и същи, като човек на науката и просветата за мен 24 май винаги е бил най-светлият празник. Който иска да добавя различни аргументи от тези, които казах аз.

Това е празникът, който ни обединява. Коя е групата в България, която би възразила, че 24 май е светъл празник за всички нас, аз не познавам такава група от хора. Този празник прави по хармоничен начин преход от миналото към бъдещето, каза Денков. 24 май е свързан с просвещението, ограмотяването, българската култура с нейните световни постижения, с това, с което се гордеем. Не виждам причина да се отказваме от това, каза Денков. Ако Йотова има проблем с аргументите, да каже други. Нинова има проблем с тази дата, да каже коя дата е по-добра.

За промените в конституцията, Денков каза, че ако имаме поредица от избори, се оказва, че един човек няма значение как се казва, а има целия контрол върху държавата, защото назначава Министерски съвет, няма НС, което да осъществява контрол, и това създава ситуация, която не е предвидена в конституцията ни, а именно един човек да управлява цялата държава. Идеята да се предава по друг начин властта от едно правителство на друго, е да се избегнат такива ситуация, коментира Денков и исканите промени в конституцията.

“Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България и вероятно бихме ги подминали ако той не беше народен представител. Той е в рамките на институционално представителство, правейки тези изказвания, минава граници, които не са приемливи. Ще говоря с МВнР. Смятам, че трябва да се даде ясен знак, че това ся неприемливи изказания.

Да на Митрофанова трябва да й бъде предадено съобщение. Не смятам, че трябва да бъде обявена за персона нон грата заради едно такова изказване, все пак то не е нейно. Не трябва да се поддаваме на провокации и руските граждани, които живеят в България трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България, а вече те ако те нарушават закона или правят провокации е друго нещо. Те не могат да бъдат жертва на изказвания на някой, който иска да си пише актив по този начин.”, каза премиерът Николай Денков по повод изказването на руския депутат Пьотр Толстой.

Според Денков голяма част от тези изказвания се правят за вътрешна употреба. “За руската публика да се покаже колко са велики нещата, които се правят в момента от ръководството на Руската федерация, но те си имат отчасти външна аудитория.”, каза Денков и уточни, че за външната аудитория има няколко посоки като едната е да се плашат българските граждани.

“Не трябва да се плашите. Няма опасност за България и причината е, че ние сме членове на НАТО и Русия няма да посмее да нападне държава-член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът”, категоричен е той.

Frognews.bg

4 Коментара

Да, бе

преди 9 месеца

Що гърците сега се молят на руснаците да им дадат самолети, да угасят пожарите??? Му викайте НАТО бе .

Коментирай

dimat

преди 9 месеца

Абе плуужек такъв,нали господарите ти от запад реват,че ще закриват всякакви други енеггоизточници,включително и газовите и ще ви залеят със зеленясала "енергия"?!Я по-добре кажи какво ново престъпление по отношение на България,във връзка с ууСрайната замислихте?!

Коментирай

rusnak

преди 9 месеца

Като гледам, всеки който има интерес нещо да ви разширява, го поемате безпрекословно.

Коментирай

Наблюдател

преди 9 месеца

Младши асистент денков е педераст.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.