Денков след срещата с протестиращите миньори и енергетици: Подписахме споразумение

https://svobodnoslovo.eu/politika/denkov-sled-sreshtata-s-protestirashtite-minyori-i-energetici-podpisahme-sporazumenie/117721 SvobodnoSlovo.eu
Денков след срещата с протестиращите миньори и енергетици: Подписахме споразумение

Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера шест точки от протестиращите, днес стартирахме от тези шест точки и имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия, преговори, ако искате, ги наречете.

Това каза пред журналисти премиерът Николай Денков след срещата в сградата на Народното събрание с протестиращите енергетици и миньори, предаде БТА.

"Важното е, че това е началото на доста по-подробно обсъждане. Подписите стоят под седем точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на парламента. За да е ясно, че ангажиментът не е само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство", каза премиерът.

Ще се радвам да се присъединят и други, това е тяхно решение, коментира премиерът.

Министър-председателят подчерта, че държавата няма да затваря централи.

"Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Тези централи независимо дали са държавни или частни имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши дали ще останат,"

Академик Денков съобщи, че една от организациите в момента не е готова да подпише, без да уточни за коя става въпрос. Тя обаче ще прочете подробно споразумението, ще го обсъди с протестиращите и тогава ще даде отговор.

"Има разнобой между различните участници, които протестират. Трудно е да се постигне съгласие и между различните участници от протестиращите", каза още Денков

В парламента се проведе седемчасова среща на премиера Николай Денков с представители на протестиращите енергетици и миньори. Протестите продължават вече пети ден заради несъгласие с териториалните планове за справедлив преход относно въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Премиерът ще се срещне утре с представители на работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата ще бъдат обсъдени основните мерки, предвидени в Териториалните планове за справедлив преход и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора, се посочва в съобщението.

https://epicenter.bg/

7 Коментара

Сенека

11 months before

Другарю академик, нали не си въобразяваш, че ако днес си излъгал някой, той утре няма да ти отвърне.

Коментирай

Червената шапчица

11 months before

и а на бас, че енергетиците ги прецаха се и отпреди, а с тях и нас от 30 години насам, при налични 6 реактора на АЕЦ Козлодуй мвф ни натискаше да повишим цената на електроенергията от 2 цента, щатски, до 4 цента, защото цената ни била "възмутително" ниска... Нас само ни нареждат да скачаме и ние само питаме, колко високо...

Коментирай

Иванчо

11 months before

Гочетата тръгнали магистрали да затварят...трябваше да дръпнат шалтера и щеше да се оправи работата.

Коментирай

Червената шапчица

11 months before

Синдикатите предадоха протеста.

Коментирай

Мина

11 months before

Ареее- и тия ги купиха и ги излъгаха! Туйто- Андрешко и бай Ганьо! Предател до предателя! Мила моя майнольо! Българийо- пак те предадоха! И те продадоха! Не те заслужават! Ти си България! Без българи те няма! Изчезни, Българийо! Защото те, антибългарите- те продадоха на дявола! Изчезни! Те не те заслужават! Ти не си за тези предатели! Изчезни! Докато се появят българи! Вие- продатели и предатели! Бъдете проклети завинаги!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.