Днес българският парламент отне на главния прокурор един от основните му инструменти за натиск и репресии

https://svobodnoslovo.eu/politika/dnes-balgarskiyat-parlament-otne-na-glavniya-prokuror-edin-ot-osnovnite-mu-instrumenti-za-natisk-i-represii/7793 SvobodnoSlovo.eu
Днес българският парламент отне на главния прокурор един от основните му инструменти за натиск и репресии

Страхотна победа на свободата срещу страха! Днес българският парламент отне на главния прокурор един от основните му инструменти за натиск и репресии.

Гласувахме Бюрото за защита на свидетели да бъде прехвърлено към Министерството на правосъдието вместо да остане на подчинение при Гешев.

E, голяма работа, ще кажат някои. Да, голяма е. Защото в досегашния си вид Бюрото служеше основно като преторианска гвардия на главния прокурор и негова бухалка във внимателно прицелени акции.

Любопитен факт е, впрочем, че за охраната на главния прокурор всички ние плащаме няколко пъти - освен Бюрото за защита на свидетели, Гешев е охраняван също така от НСО и от МВР. Безценен кадър! Сигурно за това партиите на статуквото самоотвержено се бориха да му запазят Бюрото. Не успяха.

Смятам тази днешна победа за изключително важна. Тя показа, че можем, малко по малко, да върнем страната си към правовия ред. А правов ред ни трябва, за да има в България истинска стабилност. Стабилността не означава да не ходим на избори. Означава да имаме такава съдебна система, че престъпленията да не остават неразследвани и ненаказани. Тогава ще спрем всички заедно да плащаме тройно за нечия охрана, за нечии сараи, за нечии пристанища.

Много пъти съм го казвал и няма да спра да го повтарям - не ни е бедна държавата, корумпирано и некадърно ни е управлението, а правосъдието ни е оставено с вързани ръце.

Днес направихме пробив, с който можем да се гордеем. След него в следващия парламент ни чакат още много битки в името на същата цел.

Ивайло Мирчев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.