Днес започва знаков конгрес за БСП - приема реформата "Нинова"

https://svobodnoslovo.eu/politika/dnes-zapochva-znakov-kongres-za-bsp-priema-reformata-ninova/26175 SvobodnoSlovo.eu
Днес започва знаков конгрес за БСП - приема реформата "Нинова"

Нова визия ще представи БСП на 49-ия си конгрес, който започва работа в събота. Целта е партията, която още през лятото обяви, че се стреми към промяна, да демонстрира промяна във всичко. Затова зала №1 на НДК, където в събота и в неделя ще тече форумът, ще бъде осветена и наредена по различен от досегашния начин.

Надпис „Поискай промяната“ ще „гледа“ 783-мата делегати от стената зад сцената в НДК. Под него ще бъде изписан и основният слоган на предизборната кампания на БСП „Правила, сигурност, справедливост!“

Червените са взели на въоръжение опита на другарите от Холандия, чиито форум посетиха преди месец. На 16 януари делегация от БСП (Деница Златева, Кирил Добрев и Крум Зарков) бе в холандския град Утрехт, където се проведе работно съвещание на представители на предизборните щабове на левите партии в Холандия, Германия, Норвегия, Франция и България, държави, в които тази година предстоят избори.

Конгресът има три задачи:

да одобри предизборната платформа на партията,

да промени устава и

да приеме новата коалиционна рамка, която БСП ще спазва на предсрочните избори за парламент на 26 март.

Чрез организационната реформа, замислена от лидера Корнелия Нинова, БСП ще демонстрира, че започва промяната от себе си. Но точно тя среща най-голяма съпротива в партията, видя се на проведените досега общински конференции.

Затова се очаква най-разгорещени да бъдат дебатите по промените в партийния устав. Те предвиждат въвеждане на мандатност (до три мандата) за депутатите на БСП. А освен това и избиране на председателя на партията от всички социалисти.

Очаква се уставните промени да нажежат атмосферата още в началото на конгреса. Противниците на реформата ще се опитат да изхвърлят точката за устава от дневния ред, смятат запознати с партийните игри.

По план тя е предвидена за втория ден от заседанието. Ако точката остане, обсъждането й може да се протака с часове с цел много от депутатите да си тръгнат. Тогава е достатъчно някой да поиска проверка на кворума, да се установи, че такъв няма и темата да остане за някой следващ път, казват запознати с вътрешнопартийните игри.

Подготвена е и друга стратегия. Към предлаганите изменения в устава да се допишат поправки – изключения. Например – мандатността не важи за доказани парламентаристи, които са били министри или членове на ръководството на Народното събрание. И веднага се отваря вратата за нов мандат на Ангел Найденов, Михаил Миков, Янаки Стоилов, които по реформата „Нинова“ би трябвало да направят крачка назад.

В началото на форума трябва да бъде обсъдена предизборната платформа „Поискай промяната“. В нея са залегнали вижданията на социалистите за възраждането на икономиката на страната и справянето с демографската политика. Лидерът на партията Корнелия Нинова ги очерта на заседанието на Националния й съвет, на който документът бе разглеждан. „Целта на БСП е 8 милиона българи и нито един от тях под прага на бедността“, заяви тогава Нинова.

За първия ден е предвидено и обсъждането на новата коалиционна формула, по която БСП ще се яви на изборите. Основната цел на новата коалиционна рамка на червените е да се освободят от партиите тип „един файтон хора“. Името на коалицията, с която БСП ще се яви на изборите през март няма да бъде „БСП Лява България“, както досега, а „БСП за България“. По този начин се изразява приемственост с предишните имена на червената коалиция - „Коалиция за България“ и „БСП Лява България“.

В събота в зала 1 на НДК ще се съберат същите делегати, които през май избраха Корнелия Нинова за лидер на партията. По устав конгресите на БСП са постояннодействащи и могат да бъдат свиквани на заседания по всяко време. Така че това ще бъде второто заседание на 49-ия конгрес.

На „Позитано“ 20 се очаква да е „горещо“ и следващата събота – 11 февруари. Тогава ще бъдат обсъждани и приети водачите на кандидат-депутатските листи и местата на коалиционните партньори в тях.

Резултат с изображение за centrala bsp

http://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.