Добър ден, аз съм мозъчната смърт на вашето управление - това е Резолюцията

https://svobodnoslovo.eu/politika/dobar-den-az-sam-mozachnata-smart-na-vasheto-upravlenie-tova-e-rezolyuciyata/13321 SvobodnoSlovo.eu
Добър ден, аз съм мозъчната смърт на вашето управление - това е Резолюцията

Резолюцията на ЕП за върховенството на правото в България бе приета в четвъртък. Съдържанието бе донякъде неочаквано, защото наблюдатели и експерти смятаха, че ЕНП, като най-многобройна в ЕС, ще успее да смекчи натиска върху управлението на Борисов. Окончателният вариант обаче е такъв, че най-логичната реакция би трябвало да е оставка на Борисов.

Въпреки призива на парламентарната група на ЕНП и напъните на Манфред Вебер депутатите да не подкрепят резолюцията, тя бе приета. Дори 7 депутата от ЕНП я подкрепиха! Други 32-ма са се въздържали.

Общо „за“ гласуваха 358 депутати. “Против” бяха 277, а въздържалите се - едва 56.

Какво означава това? Представете си ако нещо толкова важно се гласува в българския парламент и Борисов е разпоредил, а Караянчева и Дариткова са организирали тотална мобилизация на депутатите от ГЕРБ при самата процедура, 7 да гласуват против, а двайсетина други да се въздържат…

Очаквано представители на властта в София веднага заговориха за национално предателство, защото в резолюцията „през задния вход“ били вкарани теми като Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“. Фалшиво, но какво друго им остава.

Точка 1 от Резолюцията еЕП изразява дълбоко съжаление относно факта, че събитията в България доведоха до значително влошаване по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите; изразява своята солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.

Сламката, за която се хващат давещите се от властта у нас е т. 17. "ЕП отбелязва решението на Конституционния съд от 27 юли 2018 г. относно несъответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на България; изразява съжаление, че това решение възпрепятства България да ратифицира Конвенцията; изразява дълбока загриженост, че продължава публично да се говори по отрицателен и изопачаващ начин за Конвенцията под влияние на широкоразпространената кампания за дезинформация и оклеветяване, която последва негативното отразяване на темата от различни медии, за които се твърди, че имат връзки с правителствени и опозиционни партии; това е още по-обезпокоително поради участието на политици и политически партии, представени в българския парламент; изразява загриженост, че продължаващото отрицателно отношение към Конвенцията допълнително допринася за стигматизирането на уязвимите групи, изложени на риск от основано на пола насилие, чието положение е особено утежнено от COVID-19 и ограничителните мерки в цяла Европа, включително в България, и допълнително одързостява извършителите на престъпления, основани на пола, и им дава усещане за безнаказаност; изразява съжаление, че неотдавнашните промени в Наказателния кодекс, които въведоха по-строги наказания за насилието, основано на пола, се оказаха недостатъчни, за да се справят със сложността на проблема и преди всичко да го предотвратяват; поради това призовава българските органи да засилят превенцията и борбата срещу домашното насилие, да направят необходимото, за да се даде възможност за ратифициране на Конвенцията от Истанбул, и да въведат колкото е възможно повече елементи от Конвенцията, които съответстват на конституционния ред в България, като същевременно търсят по-широко решение за останалите елементи, както и да увеличат броя на защитените домове и другите социални услуги, необходими за подкрепа на жертвите на домашно насилие".

Подкрепа за жертвите на домашно насилие, нали разбирате. "Джендерство" се спуска от върха на властовата пирамида и хора от веригата надолу, като земеделската министърка Десислава Танева и евродепутатът Емил Радев, ги повтарят като папагали. Танева е министърката, която призоваваше да се прикриват нередности, за да не се спрат финансирания от Брюксел, а Радев е един от тричленката, пътувала до Либия със съмнително искане на няколко милиона, за да се реши въпроса с пиратски превзетия кораб „Бадр“ в българско пристанище… Впрочем, проблемът с „Бадр“ също е цитиран в Резолюцията, като уронващ името на държавата от управляващите…

Точките в Резолюцията са 25. Те са сурови оценки за огромните проблеми в модела на управление в България.

Какво ще родят като отговор Борисов, Гешев, Пеевски и Доган предстои да видим. Но каквато й форма да му предадат, каквито и пропагандни трикове да приложат, няма кой да им повярва. Мафиотско-политическия модел получи диагноза „мозъчна смърт“. Следва некролог…

Бойко Борисов обаче не бива да бъде подценяван. Неговите връзки и приятелства в Брюксел, Берлин, Вашингтон и Москва са по-силни, отколкото някои предполагат. Но Борисов е наясно също, че в ЕНП тепърва ще се променя отношението към него, а корумпираните институции, както и прокуратурата, ще трябва да се съобразяват с новите реалности.

Борисов се страхува най-много от три неща:

1. Да не изгуби доверието на задкулисието, защото това означава – ясно какво.

2. От предсрочни избори и служебен кабинет, защото това ще означава победа на президента Радев, което за него е – сещате се какво.

3. От разследване на действията му през последните години. И той и ние се сещаме до какво може да доведе това…

Гражданското общество трябва да продължи да налага своята воля, докато върховенството на правото наистина пробие тъмните, космати облаци надвиснали над нацията.

Краят на кочината се вижда. Свинемафиотите са уплашени, изнервени и по-зли от всякога. Да им дадем отпор. Не реванш, а заслуженото.

Огнян Стефанов

Frognews.bg

П.П. Ако използваме речника, станал известен от "онези" записи, ЕП казва: "Управлението в България го таковахме с 200, а Борисов е ПБХ"... Може би по този начин някои хора в ГЕРБ ще го разберат по-лесно... А Вебер ще целуне Бойко, както Бойко целуна по ПКП Караянчева по главата. Да видим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.