Доц. Григорий Вазов: Бюджетът е осакатен и дори гений трудно би могъл да реформира разходната му част

https://svobodnoslovo.eu/politika/doc-grigoriy-vazov-byudzhetat-e-osakaten-i-dori-geniy-trudno-bi-mogal-da-reformira-razhodnata-mu-chast/113192 SvobodnoSlovo.eu
Доц. Григорий Вазов: Бюджетът е осакатен и дори гений трудно би могъл да реформира разходната му част

Обсъжданият в парламента бюджет е осакатен и дори да си гений трудно можеш да заложиш структурни реформи в разходната му част. Това заяви пред БНР доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и преподавател по финанси.

По думите му става дума за един тренировъчен бюджет.

"Това е един бюджет, в който се прави опити да се разбере какви политики ще бъдат приети при правенето на бюджета за 2024 г., който след 2-3 месеца вече трябва да влезе в парламента за обсъждане", коментира експертът.

Според него в момента се прави тренировка - кое и как.

"Синдикати опитват, работодатели опитват, политически сили опитват, а на второ четене ще има много политически изяви върху този бюджет. Този бюджет за 5 месеца нищо не може да направи", категоричен бе специалистът.

Доц. Вазов формулира тезата, че това, което е направено в бюджета, е максималното:

"А максимумът е, че са запазени огромна част от социалните разходи, които са приети още с Бюджет 2022. Инфлацията е програмирана според 2022-ра, така че трудно можем да търсим резерви в този бюджет за вдигане на работните заплати в различните сектори. Този бюджет няма такъв капацитет", отбеляза той.

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.