Документ от САЩ: Херо Мустафа убеди служебното правителство на България да иска още F-16 и да купува американски газ. Помогна и за "Магнитски"

https://svobodnoslovo.eu/politika/dokument-ot-sasht-hero-mustafa-ubedi-sluzhebnoto-pravitelstvo-na-balgariya-da-iska-oshte-f-16-i-da-kupuva-amerikanski-gaz-pomogna-i-za-magnitski/54693 SvobodnoSlovo.eu
Документ от САЩ: Херо Мустафа убеди служебното правителство на България да иска още F-16 и да купува американски газ. Помогна и за "Магнитски"

Официален документ на Главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за работата на американското посолство в София от май 2022 г.: “…Отделът и други заинтересовани страни от агенцията приписаха на посланика заслугата за ръководството на успешните междуведомствени усилия за убеждаване на служебното правителство на България да подпише писмо с искане за закупуване на американски изтребители F-16. Цитираха и нейната роля в първите по рода си санкции на САЩ срещу български физически лица и корпорации за корупция съгласно Global Magnitsky Human Rights Accountability Act, най-мащабното действие, предприето за един ден съгласно закона. Правителството на САЩ и заинтересованите страни от частния сектор също подчертаха ролята на посланика в постигнатите успехите в преследването на диверсификация на енергийните източници на България осигурявайки възможности за износ на енергийния сектор на САЩ.

“Персоналът също така въведе нова стандартна оперативна процедура за администриране на безвъзмездни средства за цялата секция, която отразява изискванията на Федералната директива за подпомагане. Въпреки това, липсата на пълно документиране на безвъзмездни средства и техните дейности влошава способността на служителите, предоставящи безвъзмездни средства, да идентифицират и смекчат риска, да наблюдават изпълнението на програмата, да оценяват резултатите от програмата и да гарантират отчетност за ресурсите на публичната дипломация”

Когато френският президент Еманюел Макрон призова за автономия на Европа от САЩ, изказването му предизвика гневни реакции на отрицание от някои от колегите му в Полша и Германия. Други предпочетоха да замълчат. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че „доста“ европейски лидери мислят като Марон, но не смеят да го кажат. Кой реално управлява Европа? Доклад на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за дейността на американското посолство в София от май 2022 г. потвърждава казаното от Макрон. Документът показва как американският посланик на практика налага решения на българското правителство.

Докладът е озаглавен „Инспекция на американското посолство в София“ и оценява работата на Херо Мустафа като посланик, която приключи мисията си у нас преди два месеца.

Посланичката с директен контакт с политици на високо ниво

В документа се посочва: „Заинтересованите страни от Вашингтон подчертаха, че нейният директен контакт с политиците в техните ведомства издигнаха двустранния дневен ред в области като отбраната, енергетиката и износа на САЩ, и борбата с корупцията. Агенции във Вашингтон също подчертаха значението на контактите на високо ниво и широките контакти на посланика в България, които офисът на главния инспектор на Държавния департамент е потвърдил чрез прегледи на календара й и интервюта.“

Херо Мустафа е убедила правителството да иска да купи още американски изтребители F-16

Докладът изброява стратегическите цели на САЩ в България за перида 2018-2022, които са успешно изпълнени от посланик Херо Мустафа: закупуване на още изтребители F-16 от България, замяна на руския газ с американски в България и санкции на българи по закона „Магнитски“.

Главният инспектор на Държавният департамент посочва, че посланикът е успяла „да убеди служебното правителство на България да подпише искане за закупуване на американски изтребители F-16“. Тъй като докладът е от май 2022 г., това означава, че служебното правителство, за което се говори в доклада, е на Стефан Янев.

Документът изтъква ролята на Херо Мустафа „в първите по рода си санкции на САЩ срещу български лица и корпорации за корупция съгласно закона „Магнитски“ – най-голямото действие, предприето за един ден съгласно Закона.“

Замяна на руския газ с американски

„Правителството на САЩ и частният сектор също подчертаха ролята на посланика за успехите в преследването на диверсификация на енергийните източници на България и осигуряването на възможности за износ на енергийния сектор на САЩ“. Това е другата стратегическа цел на САЩ, успешно изпълнена от Херо Мустафа според доклада.

Източник: Инспекция на американското посолство в София, Офис на главния инспектор на Държавния департамент, май 2022 г.

Посолството не е проверявало как се харчат парите от грантовете в България

Проверка на офиса на главният инспектор на Държавния департамент е установила, че въпреки че грантовете, раздадени от отдела за публична дипломация към посолството „като цяло отговарят на зададените стратегически цели на САЩ в България, документацията на грантовете не отговаря на Стандартите на Федералната директива за помощ“.

„По-конкретно, в 22 от 23-те файла за грантове, прегледани от офиса на главния инспектор на Държавние департамент, липсва необходимата документация за мониторинг, проследяване и оценка на програмното изпълнение и финансово управление на получателя“.

Офисът на главния инспектор на Държавния департамент е прегледал 23 грантове на обща стойност 922 610 долара от 90 гранта на обща стойност 1,43 милиона долара и е открил нарушения. Тези грантове са отпуснати през 2020-2021 г.

 

Източник: obektivno.bg

3 Коментара

Ей, умиране има

преди 5 месеца

отьрване няма от този хермафродит.

Коментирай

Да, бе

преди 5 месеца

Ми един път под чехъл и после цял живот ти викат Чехларов. Пагони, магони и даже самолети - не ти помагат.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.