Доставиха снаряди за украинските въоръжени сили, произведени в Костенец?

https://svobodnoslovo.eu/politika/dostaviha-snaryadi-za-ukrainskite-vaorazheni-sili-proizvedeni-v-kostenec/53738 SvobodnoSlovo.eu
Доставиха снаряди за украинските въоръжени сили, произведени в Костенец?

Въпреки че не е изрично споменато в съобщението на украинската държавна компания коя точно е производителката, в края на февруари Ню Йорк Таймс отбеляза, че България е възстановила производството на 122-милиметрови изстрели в Костенец

Украинската държавна компания "Укроборонпром" е започнала производството на 122-милиметрови артилерийски снаряди в чужбина и вече е успяла да изпрати една партида за украинските въоръжени сили (ВСУ). Новината съобщиха от пресслужбата на концерна, като подчертават, че производството се осъществява в сътрудничество със страна от НАТО, без да обявява коя.

"Това е третият вид боеприпас след 120-милиметровия минометен снаряд и 125-милиметровия танков снаряд, който се произвежда по украинска технология и с участието на украински специалисти в чуждестранни предприятия. 122-милиметровият снаряд се използва от украинската артилерия при експлоатацията на гаубици Д-30 (максимална далекобойност: 15 400 м) и САУ 2С1 "Гвоздика" (максимална далекобойност: 15 200 м)", се казва в съобщението.

Отбелязва се също така, че поръчката на украинското министерство на отбраната е била предшествана от заводски изпитания, при които "Укроборонпром" е потвърдил необходимите тактико-технически характеристики на снаряда - здравина на снаряда при изстрел, устойчивост на снаряда, максимална далекобойност, проверка на точността на стрелбата, пълнота на взрива на снаряда.

"Характерно е, че при тези снаряди броят на осколките значително надвишава този при стандартния "съветски" образец", допълват от концерна.

Въпреки че не е изрично споменато в съобщението на украинската държавна компания коя точно е производителката, то в края на февруари реномираното издание Ню Йорк Таймс отбеляза, че България е възстановила производството на 122-милиметрови изстрели в Костенец.

От медията допълват, че заводът е спрял производството си през далечната 1988 г., когато е ясно, че приближава краят на Студената война. Сега България е увеличила производството на боеприпаси за нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), като според информацията става дума именно за 122-милиметрови снаряди.

Инвазията на Русия в Украйна превърна оръжията и боеприпасите от съветските времена в критично важни материали, докато Западът се опитва да достави на Украйна мунициите, от които се нуждае, за да спре нападението на Москва. И така през януари, 35 години след като последните 122-милиметрови снаряди напускат завода в „Терем“, компанията възобнови производството", написа Ню Йорк Таймс.

Възстановяването на спрения отдавна военен завод се е случило в рамките на програма на страните от НАТО за осигуряване на ВСУ с достатъчно боеприпаси от съветски образци.

Източник Actualno.com

1 Коментара

Bad Face

преди 1 година

Не са доставени само снаряди произведени в Костенец! Днес чета следното: According to Ukrainian resources, today this is the first case of using 9M79 Tochka missiles to strike at the territory of the Donetsk region, and equally at other regions where a special operation is currently being carried out. According to preliminary data, the missiles were supplied by Bulgaria as part of an earlier statement that this country decided to support Ukraine with the supply of its weapons. If Bulgaria really transferred 9M79 Tochka tactical missiles to Ukraine, then this could create an additional threat, since with a relatively short range of such missiles, the damage they cause is very large, as evidenced, among other things, by today's strike across Donetsk. Явно войнолюбците в България започнаха сериозно да си играят с огъня и скоро май всички ще се опарим.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.