Ексклузивно в Свободно слово! 40 милиона за депутатско спокойствие. Край с неудобните въпроси в новия парламент

Медиите са поставени в обидната роля да вземат интервюта “на крак” пред пленарна зала. Политическите пиари разделиха журналистите на касти

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-40-miliona-za-deputatsko-spokoystvie-kray-s-neudobnite-vaprosi-v-noviya-parlament/116201 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в Свободно слово! 40 милиона за депутатско спокойствие. Край с неудобните въпроси в новия парламент

Медиите са поставени в обидната роля да вземат интервюта “на крак” пред пленарна зала. Политическите пиари разделиха журналистите на касти

Обидно и унизително е отношението на народните представители към четвъртата власт.  Това бе най-повтаряният рефрен сред акредитираните репортери при старта на есенната сесия.

В сградата на бившия Партиен дом, ремонтиран неотдавна за грандиозната сума от 40 млн.лв., достъпът на журналисти до народните избраници е силно ограничен, а подстъпите към стаите на парламентарните групи са завардени от квестори.

Вместо в познатото депутатско кафене, където медии и властници до скоро можеха да обменят мисли неформално, днес пишещите и снимащи братя са натикани в пространство метър на метър, току пред входа на пленарна зала. Освен тясно и не добре осветено за нуждите на оператори и фотографи, мястото за пресата се ограничаваше до няколко фотьойла, които не бяха в състояние да поберат всички колеги, дошли да отразят актуалните новини от парламента. Дори гледката на приседнали върху синия мокет репортери не трогна администрацията и никой не се сети да донесе още няколко стола и работни бюра.

Самите народни трибуни пък рядко използваха парадния вход на излизане от зала, най-вероятно за да си спестят срещата очи в очи с гилдията. Овластените дами и господа предпочитаха да се изнизват през авариен изход току зад гърба на председателстващите и така инкогнито да си стигнат до стаите.

Очакваната вълна от медийна солидарност, обаче не се състоя. Новите правила за отразяване на Народното събрание дадоха пореден повод журналистите да се разделят на касти. За висшите слоеве, включващи най-вече няколкото национални телевизии и богоизбрани сайтове, услужливо се грижеха партийните пиари, основно от групата на ПП-ДБ. На кръгъл час те чевръсто изкарваха по някой депутат от зала, който да даде “частно” интервю на привилегирован колега. Въпреки, че сгледата се случваше в тясното фоайе пред всички акредитирани медии, а темите бяха измежду най-актуалните в дневния ред на обществото, достъпът на други камери и микрофони до “интимната” беседа бе строго забранен. Така водещите телевизии имаха комфорта да задават въпроси за наводнението в Царево и катастрофите на пътя, а “работническата класа” трябваше да се ограничи с телевизорите, излъчващи заседанието на живо.

Как изглежда отвътре новият парламент, ремонтиран за 40 млн.лв. и как журналисти и оператори си поделят тясната квадратура, гледайте в репортажа на журналиста от “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков.

 

4 Коментара

Иван Пеев

преди 8 месеца

На основание Закона за достъп до обществена информация, искам от председателят на Народното събрание информация по две точки: - Кога и колко пари са преведин от бюджета на Народното събрание за бедстващи граждани или населени мест. Информацият да бъде по дати, суми и бенефициенти. - Кога и колко пари са преведи от политически партии за бедстващи граждани или населени мест. Информацият да бъде по дати, суми и бенефициенти. - Кога и колко пари са преведени от отделни депутати за бедстващи граждани или населени мест. Информацият да бъде по дати, суми, наредители и бенефициенти.

Коментирай

Никой

преди 8 месеца

Журналистите да не се оплакват,че изглеждат жалки, ами да се организират и да протестират !

Коментирай

Никой

преди 8 месеца

Журналистите да не се оплакват,че изглеждат жалки, ами да се организират и да протестират !

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.